Valikko
Kotimaa

Ammattikorkea­koulut peräävät selvää suuntaa korkeakoulu­politiikalle

Rehtorien raportti esittää, että vuoteen 2025 mennessä korkeakouluja olisi nykyistä vähemmän ja niiden työnjako olisi vahvistunut.

Ammattikorkeakoulujen rehtorit peräävät valtiovallalta selkeää suuntaa ja visiota korkeakoulupolitiikalle. Rehtorien neuvosto Arene luovuttaa ensi keskiviikkona 10. helmikuuta oman esityksensä tarvittavista muutoksista opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok).

Kohti maailman parasta korkeakoululaitosta -niminen raportti tähtää vuoteen 2025. Tuolloin korkeakouluja olisi nykyistä vähemmän, mutta uudet kokonaisuudet olisivat syntyneet itsenäisten korkeakoulujen omista lähtökohdista, ei niinkään omistajien tai alueiden omista eduista lähtien.

Duaalimalli ja työnajako olisivat Arenen visiossa säilyneet ja jopa vahvistuneet, eli korkeakoulut olisivat vastakin joko ammatillisesti tai tieteellisesti suuntautuneita. Kustannustehokkuus olisi parantunut.

Koulutussäästöjen kurimuksessa Suomeen kaivataan nyt yli hallituskausien ulottuvaa tulevaisuuden kuvaa korkeakoulupolitiikasta. Nykyinen juustohöylääminen ei Arenen mukaan voi jatkua, vaan vie kurjistumisen kierteeseen, jossa heikoimmat karsiutuvat.

Arenen puheenjohtaja, Seinäjoen ammattikorkeakoulun rehtori Tapio Varmola sanoo, että Suomen poliittinen eliitti ei nyt tunnu uskovan koulutukseen samalla tapaa kuin vielä 1990-luvulla uskoi. ”Talousjohdolta tulee nyt enemmän koulutusta ymmärtäviä näkemyksiä”, Varmola arvioi.

Arene muistuttaa, että ammattikorkeakoulutuksesta on leikattu kuudessa vuodessa yli 120 miljoonaa euroa. Yt-neuvotteluja on käyty kaikissa, ja väkeä on toistatuhatta vähemmän kuin ennen. Myös toimipisteverkko on tiivistynyt kymmenessä vuodessa 85:stä 54:een.

Vastedes korkeakouluverkkoa tulisi Arenen mukaan tarkastella rohkeasti niin, että mahdollista olisi fuusioiden lisäksi myös tehtävien siirto sopien korkeakoulusektorilta toiselle. Myös opiskelijoiden poluista korkeakouluopintoihin tulisi tehdä joustavampia.

Arene torjuu yhtenä vaihtoehtona esitetyn pyrkimyksen maailmanluokan yliopistoihin, mikä tarkoittaisi korkeakoulutuksen keskittämistä 3–5 kasvukeskukseen ja korkeakoulujen määrän radikaalia vähentämistä.

Suomessa on 14 yliopistoa ja 24 opetusministeriön alaista ammattikorkeakoulua eli yhteensä 38 korkeakoulua. Niiden lisäksi on Maanpuolustuskorkeakoulu, Poliisiammattikorkeakoulu ja Ahvenanmaan korkeakoulu.

Arenen mukaan huippuyliopistomallissa vahvana arvovalintana olisi Suomen tieteen ja tutkimuksen tason nostaminen, jolloin korkeakoulutuksen saatavuus alueiden ja opiskelijoiden näkökulmasta heikkenisi.

Ennen pitkää myös duaalimalli purkautuisi, ja ammattikorkeakoulujen päätehtäväksi jäisi kandidaattitasoisen syöttökoulutuksen tarjoaminen yliopistojen maisteriohjelmiin. Alueelliset ja kansalliset koulutustarpeet jäisivät tässä mallissa Arenen mukaan jalkoihin.

Eri puolilla Suomea on parhaillaan vireillä korkeakoulujen yhteistyöhankkeita ja jopa yhdistymisiä. Tampereen kolmen korkeakoulun hanke Tampere3 sai äsken vauhtia, kun opetusministeriö päätti asettaa työryhmiä fuusiota valmistelemaan. Tampereen teknillisen yliopiston, Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun on määrä muodostaa uusi säätiöyliopisto.

Myös Lappeenrannassa ja Rovaniemellä yliopisto ja ammattikorkeakoulu ovat yhdistämässä voimiaan.

Lapissa mutkia matkaan on tuonut se, etteivät kunnat halua luovuttaa enemmistöomistusta Lapin yliopistolle. Torstaina Kemin ja Tornion yhteisessä kannanotossa vaaditaan ottamaan aikalisä valmistelussa, koska esimerkiksi Tampereen korkeakoulumallista on tullut merkittävää lisätietoa.

”Voimakas pakko rakenteelliseen muutokseen joko rahoituksen leikkausten tai paimenkirjeiden myötä saattaa pakottaa ajattelemaan paikallisesti, mihin korkeakoululaitos on etenemässä, kun valtakunnallinen linjaus odottaa itseään”, Kemin ja Tornion kannanotossa sanotaan.

Kannanoton mukaan on koko Lapin kannalta surullinen tilanne, kun Lapin yliopistolla on aikeet järjestää itselleen enemmistöomistajuus Lapin ammattikorkeaoulu Oy:sta.

Kulisseissa tehdyt arvioinnit omistusmuutosten vaikutuksista ammattikorkeakoulutoimintaan ovat kannanoton mukaan lähes ainoastaan negatiivisia. Myös pitkää eripuraa ja sopimusten testaamista oikeudessa ennakoidaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutuspolitiikka
 • Koulutus
 • Ammattikorkeakoulut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  4. 4

   Poliisi etsii kaksi lasta kellarivarastoon lukinnutta miestä Kuopiossa

  5. 5

   Kysely: Trumpin suosio historiallisen heikko – presidenttiä äänestäneet eivät silti kadu valintaansa

  6. 6

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  7. 7

   Ranskalaiset äänestävät presidentinvaaleissa – Belgian yleisradion ovensuukyselyn mukaan Macron johtaa, Le Pen on toisena

  8. 8

   Jäämerestä on tullut muovijätteen kaatopaikka, vaikka napa-alueilla ei pitäisi olla roskan lähteitä

  9. 9

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  10. 10

   Pätkäpormestarin paikasta viriää kilpa Helsingin vihreissä – Otso Kivekäs on saamassa haastajakseen ainakin Elina Moision

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  3. 3

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  4. 4

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  5. 5

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  6. 6

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  7. 7

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  8. 8

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  9. 9

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  10. 10

   Helsingin johtopaikat jaettiin – kokoomus ja vihreät tarttuivat tiukasti vallan kahvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää