Kotimaa

Postinjakajista tehdään nyt vartijoita

Printtimedian ongelmista kärsivä Posti pyrkii laajentamaan toimintaansa.

Irtisanomisten ja kannattavuusongelmien kanssa paininut Posti ryhtyy postinkannon lisäksi tekemään myös vartiointitöitä.

Posti ja vartiointifirma Securitas käynnistivät helmikuun alussa kokeilun, jossa postin työntekijät ryhtyvät tekemään arkisin vartiointitöitä Muhoksella ja Ylivieskassa. Vartiointitöitä tekevät Postin työntekijät ovat käyneet kokeilua varten vartijakursseilla.

”Keräämme kolmen kuukauden aikana kokemuksia. Jos saamme hyviä kokemuksia, niin toimintaa laajennetaan muille harvaan asutuille alueille”, sanoo Pohjois-Suomesta vastaava Postin kuljetuspäällikkö Jukka Nivalainen HS:lle.

Huhtikuun loppuun kestävä kokeilu on osa Postin pyrkimystä laajentaa toimenkuvaansa.

Esimerkiksi Oulussa on käynnissä kokeilu, jossa Postin työntekijät käyvät tervehtimässä yksin asuvia vanhuksia. Käyntien tarkoituksena on varmistaa, että vanhuksilla on kaikki kunnossa. Jos ei ole, niin työntekijät ilmoittavat asiasta eteenpäin.

Jyväskylässä Posti suorittaa puolestaan erilaisia pieniä kotipalvelutehtäviä, kuten puiden- ja vedenkantoa.

”Perinteisen printtimedian suosio laskee, joten haluamme kehittää liiketoimintaamme”, Nivalainen sanoo.

”Tavoitamme päivittäin lähes kolme miljoonaa kotia. Tämänkaltaiset palvelut tuovat meille hyvää lisäarvoa ja turvaa myös työntekijöidemme asemaan. Pystymme näin tarjoamaan heille kokopäiväisiä töitä.”

Idea Pohjois-Pohjanmaan vartiointikokeiluun tuli Postilta. Nivalainen sanoo, että kokeilua on kuitenkin suunniteltu yhteistyössä Securitasin kanssa.

Securitasin Pohjois-Suomen aluejohtaja Jan Pilvi sanoo, että he haluavat kokeilun avulla parantaa omaa hälytysvalmiuttaan.

”Posti on Securitasille luonteva yhteistyökumppani valta­kunnallisena toimijana”, Pilvi sanoo Postin ja Securitasin tiedotteessa.

Posti on kärsinyt ongelmista koko 2000-luvun. HS kertoi tammikuun lopussa, että lähes 900 postilaisen työpaikka on vaarassa.

Postilla ollut ongelmia koko 2000-luvun

 Vuosituhannen vaihteesta Postin henkilöstömäärä Suomessa on vähentynyt yli 8 000:lla.

 Vuonna 2000 Postin yt-neuvotteluiden päätteeksi yli 1 400 työntekijää jäi ilman töitä, kun 250 postin toimipaikkaa siirrettiin postiyrittäjien hoidettavaksi.

 Vuosina 2002, 2004 ja 2006 Posti vähensi noin 400 ihmistä esikunta- ja esimiestehtävistä.

 Vuonna 2008 Itella-nimeen siirtynyt Posti karsi lisää myymälöitään, mikä merkitsi noin 200 ihmisen siirtymistä pois Postin palveluksesta.

 Vuosina 2009–2010 Itella karsi yhteensä noin 500 ihmistä useassa erässä.

 Vuonna 2011 Itella kävi kaksi yt-kierrosta, joiden seurauksena noin 500 ihmistä joutui lähtemään.

 Vuonna 2014 rysähti jälleen. Maaliskuussa Itella irtisanoi lähes 500 työntekijää.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Posti

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää