Kotimaa

Sipilä: ”Väyrysen erottamista ei edes mietitty”

”Uuden puolueen perustamista ei ole ymmärretty”, Paavo Väyrynen sanoi tiedotustilaisuudessa perjantaiaamuna.

Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoo, ettei puolueessa ole vireillä toimenpiteitä kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrysen erottamiseksi. Väyrynen ilmoitti torstaina perustavansa uuden puolueen.

”Erottamista ei ole edes mietitty”, Sipilä sanoi eduskunnassa perjantaina. ”Tilanne harmittaa, mutta keskustaan sopii kyllä ääntä.”

Varapuheenjohtaja Annika Saarikon mukaan asia voi tulla harkittavaksi siinä vaiheessa, jos Väyrysen perustama yhdistys rekisteröityy puolueeksi.

”Puolueen sääntöjen mukaan jäsen ei voi olla samaan aikaan toisen puolueen jäsen, mutta nythän Väyrysellä on vasta yhdistys”, Saarikko sanoi.

Keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen, 69, sanoi perjantaina aamulla pitämässään tiedotustilaisuudessa, että hänen perustamaansa uutta kansalaispuoluetta ei ole ymmärretty.

”Reaktiot ovat osoittaneet, että uuden puolueen perustamista ei ole ymmärretty. Se on luonteeltaan hyvin erilainen kuin tähän asti Suomessa toimineet puolueet ovat”, hän kertoi toimittajille.

Väyrysen mukaan suoraa demokratiaa tarvitaan edustuksellisen demokratian tukena.

”Meillä on edustuksellisen demokratian kriisi. Tarvitaan suoraa demokratiaa ja sitä tämä puolue edustaa.”

Väyrynen ilmoitti torstaina aikovansa perustaa uuden puolueen. Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi olevansa pettynyt mutta ei yllättynyt Väyrysen ulostulon takia.

Väyrysen mukaan kansalaispuolueen tukiryhmään pääsevät kaikki halukkaat, mutta puolueen jäseneksi pääsevät vain eduskunnan tai EU-parlamentin jäsenet.

”Me kokoamme yhteen ihmisiä yli puoluerajojen”, Väyrynen sanoi.

Väyrynen myös ilmoitti, ettei aio erota Keminmaalla toimivan keskustan paikallisyhdistyksen jäsenyydestä.

”Olen keskusta rp:n (rekisteröity puolue) paikallisyhdistyksen jäsen eikä minulla ole aikomusta pyytää eroa. Kansalaispuolue ei tule toimimaan paikallistasolla ja maakuntatasolla.”

Väyrynen pitää luonnollisena, että kansalaispuolueen jäsen voi olla muussakin puolueessa jäsen. Suomen Keskustan säännöt kuitenkin sanovat, että keskustan jäsen ei voi kuulua muuhun puolueeseen.

”Me olemme paikallisyhdistyksen jäseniä ja niiden säännöissä ei ole tästä mitään. Paikallisyhdistys päättä siitä ketä on jäsenenä.”

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen sanoi HS:lle torstaina olevansa hämmentynyt ja surullinen Väyrysen päätöksestä. ”Yritän toipua henkilökohtaisesta järkytyksestä”, hän kommentoi.

Tällä hetkellä Väyrynen toimii keskustan europarlamentaarikkona. Toisen puolueen edustajaksi europarlamentissa hän ei voi siirtyä, koska sellaista ei vielä ole.

Väyrynen kertoi tiedotustilaisuudessaan, että kansalaispuolue toimii vain valtakunnallisissa vaaleissa. Toisin sanoen kansalaispuolueen listalta eduskuntaan valittu voi olla Väyrysen mukaan samaan aikaan kahdessa puolueessa, mutta vain yhdessä eduskuntaryhmässä.

Hän aikoo palata eduskuntaan tämän vaalikauden kuluessa ja olla ehdokkaana 2019 vaaleissa kansalaispuolueen riveissä.

Väyrysen mukaan yhdistys on tarkoitus merkitä puoluerekisteriin, kun edellytykset täyttyvät. Puolueen perustamiseksi on lain mukaan kerättävä vähintään 5 000 allekirjoitusta.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • HSTV
  • Keskusta

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää