Valikko
Kotimaa

Yli 50-vuotias löytää työtä vain alaa vaihtamalla – ainoastaan 10–20 prosenttia saa pysyvän paikan

HS kysyi TE- ja ELY-keskuksilta, työllistyykö yli 50-vuotias työtön. Arvio on tyly: Vain 10–20 prosenttia saa pysyvän työpaikan.

Viisikymppisenä irtisanotun on hyvin vaikeaa työllistyä uudelleen ainakaan pysyvään työpaikkaan. HS kysyi ELY-keskusten ja TE-keskusten johtajilta ympäri maata yli 50-vuotiaiden työllistymisestä ja sai tylyn arvion. Vain 10–20 prosenttia saa uuden pysyvän paikan.

Uudenmaan TE-toimiston johtajan Jarmo Ukkosen mukaan ”käytännön asiakastyötä tekevien näppituntuma kulkee 10–20 prosentin tienoilla”.

”Tänä päivänä muutenkin pysyvät työpaikat ovat tiukassa. Suurin osa yli 50-vuotiaista työllistyy erilaisiin lyhytaikaisiin ja määräaikaisiin tehtäviin tai kutsutaan lomautuksen jälkeen takaisin”, Ukkonen arvioi.

Satu Harjula, 50, jäi työttömäksi kaksi vuotta sitten, kun myyjän työt oululaisessa kenkäliikkeessä loppuivat. ”Hyvä myyjä viedään käsistä, työnantaja lohdutti, mutta ei siinä niin käynyt. Erään ison firman toimitusjohtaja sanoi minulle haastattelussa suoraan, että olen liian vanha myyjäksi.”

30 vuotta myyjänä työskennellyt Harjula oli epäuskoinen – parhaassa työiässä ei huolita töihin.

Satakunnan ELY-keskuksen ylijohtaja Marja Karvonen ja Satakunnan TE-toimiston johtaja Juhani Sundell myöntävät, että viisikymppisten työnhakijoiden työnsaanti on haastavaa. Satakunnassa vain noin viidennes heistä työllistyy ”suhteellisen pysyväisluonteisiin töihin”.

”Vähän yli 50-vuotiaiden kohdalla osuus saattaa olla hieman isompi, mutta yli 60-vuotiaiden kohdalla työllistymisiä tapahtuu erittäin harvoin”, he toteavat.

Karvonen ja Sundell muistuttavat yleistrendinä tällä hetkellä olevan se, että työsuhde ei ole pysyvä työsuhde saman työnantajan palveluksessa.

Yli 50-vuotiaiden työttömien työllistymisen suurimpana esteenä TE- ja ELY-keskusten johtajat pitävät yleistä taloustilannetta ja työvoiman kysynnän vähäisyyttä suhteessa työnhakijoihin. Sen lisäksi löytyy muita syitä, kuten hitaus.

”Yksi työllistymisen esteistä saattaa olla, ettei hakeuduta riittävän nopeasti töihin tai koulutukseen työttömyyden kohdatessa, vaan jäädään hieman odottelemaan. Työttömyyden pitkit­tyessä työnsaanti vaikeutuu”, Karvonen ja Sundell korostavat.

Työnantajilla voi olla epäilyjä viisikymppisten työkyvystä.

”Osalla työnantajista tuntuisi olevan epäilyjä, onko yli 50-vuotiaiden osaaminen tämän päivän tasolla tai että riittääkö työteho nykyajan vaatimuksiin”, toteaa Työllisyys ja osaaminen -yksikön päällikkö Reijo Vesakoivu Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta.

Vesakoivun mukaan myös osalla yli 50-vuotiaista työnhakijoista voi olla epävarmuutta osaamisestaan ja jaksamisestaan ja tämä vaikuttaa aktiivisuuteen hakea työtä ja rohkeuteen ottaa tarjottua työtä vastaan.

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Maire Mäki sanoo työnhakukanavien muuttuneen täysin.

”Perinteiset tavat hakea työtä eivät enää riitä. Välttämättä so­siaalisen median rekrytointitavat eivät ole riittävän tuttuja vanhemmille ikäluokille.”

Keski-Suomen TE-toimiston johtaja Tuula Säynätmäki kannustaa asennoitumaan sijaisuuspätkiin myönteisesti. ”Hoitotyötä hakevien on pystyttävä tekemään vuorotyötä. Jos kykenee vain päivätyöhön, työllistyminen on haastavampaa. Työn saamista helpottaa myös valmius paikkakunnan vaihtoon.”

Satu Harjula puntaroi pitkään vaihtoehtoja sen jälkeen, kun myyjän ura loppui. ”Vuorotöissä olin ollut, joten halusin ihmismäisemmät työ­ajat. Lisäksi minulla oli 13-vuo­tias pahimmassa murkkuiässä oleva tyttö, jolle halusin antaa aikaa.”

Harjula kouluttautui virastomestariksi. Pätkätöitä kouluilla on riittänyt. ”Välillä kaipaan kaupan työhön, mutta olen hyväksynyt, että mahdollisuuksia annetaan siellä nyt nuoremmille. Sain uuden ammatin, jolla voin itseni työllistää – toivottavasti pitemmäksikin aikaa.”

Viisikymppisinä työttömäksi jääneet työllistyvät kyselyn mukaan helpoiten esimerkiksi so­siaali- ja terveysalalle, kuljetusalalle ja puhdistusalalle.

Neljä kysymystä

 HS kysyi 31:ltä (20 vastasi) alueellisen TE-keskuksen ja ELY-keskuksen johtajalta neljä kysymystä:

1. Kuinka iso osa yli 50-vuotiaista työttömistä työnhakijoista saa alueellasi uuden pysyvän työpaikan?

2. Millä aloilla yli 50-vuotiaiden työllistyminen on helpointa ja millä vaikeinta?

3. Mihin uuteen ammattiin yli 50-vuotiaan kannattaisi opiskella?

4. Mikä on mielestäsi yli 50-vuotiaiden työttömien työllistymisen suurin este?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tässä ovat uuden liikennemallin voittajat ja häviäjät

  2. 2

   Pääministeri Sipilän ”ihme” toteutui Sotkamossa: Terrafamen kaivos tuotti voittoa

  3. 3

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – terapeutit esittelevät kahdeksan asentoa, joissa yhdyntä onnistuu

  6. 6

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  7. 7

   Laiska siivoaja, muista nämä vinkit – näin teet kodin, jonka siivous on helppoa

  8. 8

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  9. 9

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  10. 10

   Vihreiden Niinistö syyttää Berneriä silmänkääntö­tempusta: ”Kansallis­omaisuus viedään pimeyteen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  4. 4

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  5. 5

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  6. 6

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  7. 7

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

  10. 10

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää