Valikko
Kotimaa

VTT:n salaiset raportit tiedevilppi­epäilystä tulivat julki – läpimurtona pidetty tulos näyttää vesittyvän

Ulkopuoliset selvittäjät toteavat, että huippuryhmän diabetestutkimuksessa on vedetty suuria johtopäätöksiä pienestä aineistosta.

Suomen suurin julkinen tutkimuslaitos VTT on julkistanut ulkopuoliset arviot ykköstyypin diabetestutkimuksesta, johon on viime päivinä kohdistunut vahva epäily tiedevilpistä.

Lue HS:n Sunnuntai-sivujen uutinen vilppiepäilyistä täältä.

Ulkopuolisten selvittäjien, 4Pharman ja Talen, arviot näyttävät nyt vahvistavan epäilyjä. Nyt keskiössä oleva epäily koskee Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä vuosina 2003–2013 toimineen tutkimusprofessorin Matej Orešičin diabetestutkimusta.

Diabetestutkimuksesta tehtyä tiedeartikkelia on käytetty esimerkiksi Suomen Akatemian apurahahakemuksessa, jolla tutkimukselle tuli jatkorahoitusta 5,5 miljoonaa euroa. Orešič halusi HS:n haastattelemien tutkimusryhmän jäsenten mukaan tehdä lopulliset analyysit itse.

Tutkimuksen laaja käyttö tulee selvästi esiin myös VTT:n nyt julkistamista raporteista.

VTT:n silloinen pääjohtaja Erkki K. M. Leppävuori päätti vuonna 2014 salata nyt julkaistut ulkopuoliset raportit. VTT:n tieteellinen johtaja Anne-Christine Ritschkoff korosti HS:n haastattelussa, että ulkopuoliset arvioitsijat olivat sanoneet, ettei raportteja saa antaa julkisuuteen.

Nyt toisen selvittäjän Talen toimitusjohtaja Tommi Nurminen kuitenkin kertoo, ettei ainakaan hänellä ollut erityistä vaatimusta salata raporttia.

HS ei tavoittanut 4Pharman edustajaa tiistai-iltana.

Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina, että VTT:llä toimineessa tutkimusryhmässä oli vahvoja vilppiepäilyjä. Tutkimusryhmää johti Orešič, jonka tapaan käsitellä ja julkistaa tieteellisiä tuloksia epäilyt kohdistuivat.

Tutkimusryhmässä oli jäseniä, jotka yrittivät HS:n tietojen mukaan kertoa useaan otteeseen VTT:n johdolle epäilyistään ryhmässä tehtyjen tutkimustulosten eettisyydestä.

VTT puuttui tilanteeseen vasta pakon edessä vuonna 2013.

VTT:n nykyinen pääjohtaja Antti Vasara on HS:n sunnuntaisen artikkelin jälkeen ollut halukas avaamaan tapauksesta uuden selvityksen. Ulkopuolisen selvittäjän haku on nyt käynnissä.

Vasara kertoo, ettei hänellä ole tieteellistä pätevyyttä tulkita nyt julkistettuja raportteja.

”Niitä on nyt luettu läpi ja katsottu, mitkä johtopäätökset ovat. Aikanaan on tulkittu, ettei ole vilppiä eikä käsitys ole muuttunut”, Vasara sanoo.

Tiistaina HS perehtyi ulkopuolisiin raportteihin. Ne keskittyvät diabetestutkimuksesta Journal of Experimental Medicine -tiedelehdessä vuonna 2008 julkaistuun artikkeliin.

Läpimurrolta näyttänyt tulos oli VTT:n mukaan, että ykköstyypin diabetestä voisi ennakoida jopa vuosia ennen taudin puhkeamista.

Suuri kiinnostus artikkelissa kohdistuu noin 9-vuotiaana ykköstyypin diabetekseen sairastuneen tytön tapaukseen. VTT pyysi ulkopuolisia arvioitsijoita selvittämään, onko tyttö edustava tapausesimerkki koko tutkimusaineistosta.

Edustava tarkoittaa, että sama ilmiö toistuu laajasti koko tutkimusaineistossa.

JEM-artikkelissa julkaistiin kuva, josta saattoi ymmärtää, että se on edustava esimerkki koko aineistosta ja diabeteksen kehittymisestä yksilötasolla.

Tekstissä tapausta ei suoraan nimetty edustavaksi. Myöhemmin esimerkkiä kuitenkin käytettiin sekä menestyksekkäässä Suomen Akatemian apurahahakemuksessa että useissa julkisissa esityksissä. Tämä kokonaisuus synnyttää epäilyn tiedevilpistä.

Edustavana pidetyn tytön koetulokset eivät eroa terveiden verrokkilasten tuloksista. Tämän olennaisen eron havainnollistavaa kuvaparia ei näytetty alkuperäisessä tieteellisessä artikkelissa.

HS kertoi havainnosta sunnuntaina. Saman toteaa selvästi myös kumpikin ulkopuolinen selvittäjä.

JEM-artikkelin päälöydös oli, että aineenvaihduntatuotteiden muutokset oli havaittavissa diabetekseen sairastuvilla lapsilla ennen kuin autovasta-aineet nousevat. Kyse oli siitä, että aineenvaihduntatuotteet, lipidit eli rasvamolekyylit ja metaboliitit, reagoisivat yksilötasolla voimakkaasti ennen autovasta-aineiksi kutsuttuja ennusmerkkejä diabeteksen puhkeamisesta.

Aineenvaihduntatuotteissa havaitut muutokset näyttävät 4Pharman mukaan johtuvan jostain muusta kuin myöhemmin puhkeavasta ykköstyypin diabeteksesta.

Autovasta-aineet kohoavat, kun diabetes on kehittymässä, ja laskevat nopeasti, kun diabetes puhkeaa. Olisi siis läpimurto, jos aineenvaihduntatuotteista näkisi diabeteksen kehittymisen jo ennen autovasta-aineita.

Artikkelissa on kummankin ulkopuolisen selvittäjän mukaan nostettu esiin monimutkaisia tuloksia, vaikka tutkimusaineisto on ollut hyvin suppea.

Tuloksia, joita JEM-artikkelissa kuvataan merkkinä kehittyvästä diabeteksestä, on 4Pharman raportin mukaan myös terveinä säilyvillä koehenkilöillä.

Moni ero tuloksissa voi selvittäjien mukaan selittyä sattumalla. Kuitenkin eroja on tulkittu tilastollisesti merkittäviksi. Yksi syy tähän on selvittäjien mukaan se, että ikäryhmittäin tehdyissä analyyseissa vanhemmissa ikäryhmissä oli hyvin vähän koehenkilöitä.

Aineenvaihduntatuotteita oli kahdenlaisia. Lipidiaineistoissa oli enemmän koehenkilöitä, mutta erityisesti metaboliittiaineiston suppeuden takia siitä esitetyt tulokset ovat 4Pharman mukaan epäilyttäviä. Tämä selvittäjä kuvaa metaboliittituloksia käytännössä pelkäksi arvailuksi.

Lipidiaineistossa oli mukana 56 lasta, jotka sairastuivat ykköstyypin diabetekseen ja 73 terveenä säilynyttä verrokkilasta.

Metaboliittiaineisto oli selvittäjien mukaan alunperinkin hyvin pieni: vain 13 sairastuvaa ja 26 terveenä pysyvää lasta. Ryhmävertailuissa lasten määrä oli vielä pienempi. Siksi metaboliiteista ei 4Pharman mukaan voi todeta mitään ennakoitaessa diabetesta yksilötasolla.

Tutkimuksessa mukana olleilta lapsilta on selvittäjien mukaan hyvin erimittaisia seurantatuloksia. Joissakin tulosten vertailussa koehenkilöiden määrä oli siksi selvästi pienempi kuin koehenkilöiden kokonaismäärä. Lipidien eli rasvamolekyylien aineistossa esimerkiksi 9–10-vuotiaiden lasten osuus koko aineistosta on vain kymmenen prosenttia.

Joillakin koehenkilöillä oli kaksi verrokkia, joillakin yksi. Tämäkin voi Talen mukaan heikentää tulosten vertailua.

Osa diabetestutkimuksessa esitetyistä tuloksista oli ulkopuolisten selvittäjien mukaan toistettavissa, eikä kaikissa tuloksissa ollut epävarmuutta. Kaikki alkuperäisen diabetestutkimuksen kokeet eivät olleet toistettavissa.

Tilastolliset analyysimenetelmät ovat 4Pharman mukaan pääosin pitäviä. Samoin Tale toteaa, ettei artikkelin tilastotieteellisessä menetelmässä ole selvää virhettä.

Tosin 4Pharman selvitys huomauttaa, että ikäryhmittäin tehtyjen analyysien yleistäminen koko aineistoa koskeviksi tuloksiksi voi johtaa siihen, että vain yhtä ikäryhmää koskevat merkittävät tulokset näyttävät merkittäviltä koko ryhmien välillä.

Tutkimukseen liittyi selvittäjien mukaan kuitenkin useita tutkimuksen luotettavuutta heikentäviä asioita. Heikkoutena nousee esiin esimerkiksi se, että ei ollut tarpeeksi huomioitu sattuman takia tulevia vääriä johtopäätöksiä. Tällainen tekee tulosten tulkinnasta hyvin epävarmaa. Tuloksia on 4Pharman mukaan tämän takia osin tulkittu väärin.

Lopulta Tale päätyy siihen, ettei voi muuta kuin ajatella kuin, että tilastollisesti merkittävien ja merkityksettömien tulosten ero on tarkoituksellisesti peitetty.

Tutkimustulokset eivät sellaisenaan ole Talen mukaan sopivia ennakoimaan autovasta-aineiden nousua tai ykköstyypin diabeteksen puhkeamista, koska tutkimuksen havainnot ovat pieniä verrattuina aineistossa olleeseen vaihteluun.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  4. 4

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  5. 5

   Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

  6. 6

   HSTV näyttää Kansallisbaletin ”komean ja vimmaisen” Voima-esityksen suorana lähetyksenä juuri nyt

  7. 7

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   HKL kertoo, miten kaupunkipyörä tulee palauttaa: ”Pitäisi lukita vaijerilla aina se kaupunkipyörä, jota on käyttänyt, ei naapuripyörä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  7. 7

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää