Kotimaa

VTT:n salaiset raportit tiedevilppi­epäilystä tulivat julki – läpimurtona pidetty tulos näyttää vesittyvän

Ulkopuoliset selvittäjät toteavat, että huippuryhmän diabetestutkimuksessa on vedetty suuria johtopäätöksiä pienestä aineistosta.

Suomen suurin julkinen tutkimuslaitos VTT on julkistanut ulkopuoliset arviot ykköstyypin diabetestutkimuksesta, johon on viime päivinä kohdistunut vahva epäily tiedevilpistä.

Lue HS:n Sunnuntai-sivujen uutinen vilppiepäilyistä täältä.

Ulkopuolisten selvittäjien, 4Pharman ja Talen, arviot näyttävät nyt vahvistavan epäilyjä. Nyt keskiössä oleva epäily koskee Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä vuosina 2003–2013 toimineen tutkimusprofessorin Matej Orešičin diabetestutkimusta.

Diabetestutkimuksesta tehtyä tiedeartikkelia on käytetty esimerkiksi Suomen Akatemian apurahahakemuksessa, jolla tutkimukselle tuli jatkorahoitusta 5,5 miljoonaa euroa. Orešič halusi HS:n haastattelemien tutkimusryhmän jäsenten mukaan tehdä lopulliset analyysit itse.

Tutkimuksen laaja käyttö tulee selvästi esiin myös VTT:n nyt julkistamista raporteista.

VTT:n silloinen pääjohtaja Erkki K. M. Leppävuori päätti vuonna 2014 salata nyt julkaistut ulkopuoliset raportit. VTT:n tieteellinen johtaja Anne-Christine Ritschkoff korosti HS:n haastattelussa, että ulkopuoliset arvioitsijat olivat sanoneet, ettei raportteja saa antaa julkisuuteen.

Nyt toisen selvittäjän Talen toimitusjohtaja Tommi Nurminen kuitenkin kertoo, ettei ainakaan hänellä ollut erityistä vaatimusta salata raporttia.

HS ei tavoittanut 4Pharman edustajaa tiistai-iltana.

Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina, että VTT:llä toimineessa tutkimusryhmässä oli vahvoja vilppiepäilyjä. Tutkimusryhmää johti Orešič, jonka tapaan käsitellä ja julkistaa tieteellisiä tuloksia epäilyt kohdistuivat.

Tutkimusryhmässä oli jäseniä, jotka yrittivät HS:n tietojen mukaan kertoa useaan otteeseen VTT:n johdolle epäilyistään ryhmässä tehtyjen tutkimustulosten eettisyydestä.

VTT puuttui tilanteeseen vasta pakon edessä vuonna 2013.

VTT:n nykyinen pääjohtaja Antti Vasara on HS:n sunnuntaisen artikkelin jälkeen ollut halukas avaamaan tapauksesta uuden selvityksen. Ulkopuolisen selvittäjän haku on nyt käynnissä.

Vasara kertoo, ettei hänellä ole tieteellistä pätevyyttä tulkita nyt julkistettuja raportteja.

”Niitä on nyt luettu läpi ja katsottu, mitkä johtopäätökset ovat. Aikanaan on tulkittu, ettei ole vilppiä eikä käsitys ole muuttunut”, Vasara sanoo.

Tiistaina HS perehtyi ulkopuolisiin raportteihin. Ne keskittyvät diabetestutkimuksesta Journal of Experimental Medicine -tiedelehdessä vuonna 2008 julkaistuun artikkeliin.

Läpimurrolta näyttänyt tulos oli VTT:n mukaan, että ykköstyypin diabetestä voisi ennakoida jopa vuosia ennen taudin puhkeamista.

Suuri kiinnostus artikkelissa kohdistuu noin 9-vuotiaana ykköstyypin diabetekseen sairastuneen tytön tapaukseen. VTT pyysi ulkopuolisia arvioitsijoita selvittämään, onko tyttö edustava tapausesimerkki koko tutkimusaineistosta.

Edustava tarkoittaa, että sama ilmiö toistuu laajasti koko tutkimusaineistossa.

JEM-artikkelissa julkaistiin kuva, josta saattoi ymmärtää, että se on edustava esimerkki koko aineistosta ja diabeteksen kehittymisestä yksilötasolla.

Tekstissä tapausta ei suoraan nimetty edustavaksi. Myöhemmin esimerkkiä kuitenkin käytettiin sekä menestyksekkäässä Suomen Akatemian apurahahakemuksessa että useissa julkisissa esityksissä. Tämä kokonaisuus synnyttää epäilyn tiedevilpistä.

Edustavana pidetyn tytön koetulokset eivät eroa terveiden verrokkilasten tuloksista. Tämän olennaisen eron havainnollistavaa kuvaparia ei näytetty alkuperäisessä tieteellisessä artikkelissa.

HS kertoi havainnosta sunnuntaina. Saman toteaa selvästi myös kumpikin ulkopuolinen selvittäjä.

JEM-artikkelin päälöydös oli, että aineenvaihduntatuotteiden muutokset oli havaittavissa diabetekseen sairastuvilla lapsilla ennen kuin autovasta-aineet nousevat. Kyse oli siitä, että aineenvaihduntatuotteet, lipidit eli rasvamolekyylit ja metaboliitit, reagoisivat yksilötasolla voimakkaasti ennen autovasta-aineiksi kutsuttuja ennusmerkkejä diabeteksen puhkeamisesta.

Aineenvaihduntatuotteissa havaitut muutokset näyttävät 4Pharman mukaan johtuvan jostain muusta kuin myöhemmin puhkeavasta ykköstyypin diabeteksesta.

Autovasta-aineet kohoavat, kun diabetes on kehittymässä, ja laskevat nopeasti, kun diabetes puhkeaa. Olisi siis läpimurto, jos aineenvaihduntatuotteista näkisi diabeteksen kehittymisen jo ennen autovasta-aineita.

Artikkelissa on kummankin ulkopuolisen selvittäjän mukaan nostettu esiin monimutkaisia tuloksia, vaikka tutkimusaineisto on ollut hyvin suppea.

Tuloksia, joita JEM-artikkelissa kuvataan merkkinä kehittyvästä diabeteksestä, on 4Pharman raportin mukaan myös terveinä säilyvillä koehenkilöillä.

Moni ero tuloksissa voi selvittäjien mukaan selittyä sattumalla. Kuitenkin eroja on tulkittu tilastollisesti merkittäviksi. Yksi syy tähän on selvittäjien mukaan se, että ikäryhmittäin tehdyissä analyyseissa vanhemmissa ikäryhmissä oli hyvin vähän koehenkilöitä.

Aineenvaihduntatuotteita oli kahdenlaisia. Lipidiaineistoissa oli enemmän koehenkilöitä, mutta erityisesti metaboliittiaineiston suppeuden takia siitä esitetyt tulokset ovat 4Pharman mukaan epäilyttäviä. Tämä selvittäjä kuvaa metaboliittituloksia käytännössä pelkäksi arvailuksi.

Lipidiaineistossa oli mukana 56 lasta, jotka sairastuivat ykköstyypin diabetekseen ja 73 terveenä säilynyttä verrokkilasta.

Metaboliittiaineisto oli selvittäjien mukaan alunperinkin hyvin pieni: vain 13 sairastuvaa ja 26 terveenä pysyvää lasta. Ryhmävertailuissa lasten määrä oli vielä pienempi. Siksi metaboliiteista ei 4Pharman mukaan voi todeta mitään ennakoitaessa diabetesta yksilötasolla.

Tutkimuksessa mukana olleilta lapsilta on selvittäjien mukaan hyvin erimittaisia seurantatuloksia. Joissakin tulosten vertailussa koehenkilöiden määrä oli siksi selvästi pienempi kuin koehenkilöiden kokonaismäärä. Lipidien eli rasvamolekyylien aineistossa esimerkiksi 9–10-vuotiaiden lasten osuus koko aineistosta on vain kymmenen prosenttia.

Joillakin koehenkilöillä oli kaksi verrokkia, joillakin yksi. Tämäkin voi Talen mukaan heikentää tulosten vertailua.

Osa diabetestutkimuksessa esitetyistä tuloksista oli ulkopuolisten selvittäjien mukaan toistettavissa, eikä kaikissa tuloksissa ollut epävarmuutta. Kaikki alkuperäisen diabetestutkimuksen kokeet eivät olleet toistettavissa.

Tilastolliset analyysimenetelmät ovat 4Pharman mukaan pääosin pitäviä. Samoin Tale toteaa, ettei artikkelin tilastotieteellisessä menetelmässä ole selvää virhettä.

Tosin 4Pharman selvitys huomauttaa, että ikäryhmittäin tehtyjen analyysien yleistäminen koko aineistoa koskeviksi tuloksiksi voi johtaa siihen, että vain yhtä ikäryhmää koskevat merkittävät tulokset näyttävät merkittäviltä koko ryhmien välillä.

Tutkimukseen liittyi selvittäjien mukaan kuitenkin useita tutkimuksen luotettavuutta heikentäviä asioita. Heikkoutena nousee esiin esimerkiksi se, että ei ollut tarpeeksi huomioitu sattuman takia tulevia vääriä johtopäätöksiä. Tällainen tekee tulosten tulkinnasta hyvin epävarmaa. Tuloksia on 4Pharman mukaan tämän takia osin tulkittu väärin.

Lopulta Tale päätyy siihen, ettei voi muuta kuin ajatella kuin, että tilastollisesti merkittävien ja merkityksettömien tulosten ero on tarkoituksellisesti peitetty.

Tutkimustulokset eivät sellaisenaan ole Talen mukaan sopivia ennakoimaan autovasta-aineiden nousua tai ykköstyypin diabeteksen puhkeamista, koska tutkimuksen havainnot ovat pieniä verrattuina aineistossa olleeseen vaihteluun.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Tutkimukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Krp pitää tiedotustilaisuuden Turun puukotuksista kello 14, HSTV näyttää tilaisuuden suorana – Hyökkääjä mahdollisesti valikoi naisia uhreiksi

  2. 2

   Turun puukotuksia tutkitaan terroritekona, pääepäilty on Marokon kansalainen – myös neljä muuta marokkolaista pidätetty

  3. 3

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  5. 5

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  6. 6

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  7. 7

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  8. 8

   Mies puukotti kahdeksaa vastaantulijaa Siperiassa Venäjällä

  9. 9

   Hallitus kokoontui Turun terrorismi­tutkinnan takia – Sipilä: ”Nyt on pidettävä yhtä, vihaan ei vastata vihalla”

  10. 10

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  4. 4

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  5. 5

   Turun puukotuksia tutkitaan terroritekona, pääepäilty on Marokon kansalainen – myös neljä muuta marokkolaista pidätetty

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  8. 8

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  9. 9

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  10. 10

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  6. 6

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Krp pitää tiedotustilaisuuden Turun puukotuksista kello 14, HSTV näyttää tilaisuuden suorana – Hyökkääjä mahdollisesti valikoi naisia uhreiksi
  3. Turun puukotuksia tutkitaan terroritekona, pääepäilty on Marokon kansalainen – myös neljä muuta marokkolaista pidätetty
  4. Barcelonan terrori-isku: Poliisi etsii marokkolaista 22-vuotiasta miestä osallisuudesta iskuihin
  5. Legendaarinen Ronnie Scott’s laskeutui Helsinkiin – Tätä huippuyhtyettä voit vielä kuulla ilmaiskonsertissa, jos pidät kiirettä
  6. Krp:n päällikkö Robin Lardot: Turun puukotusten motiivia selvitetään ripeästi, vielä liian aikaista spekuloida
  7. 70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet
  8. Terroriepäilyt järkyttävät Turussa, mutta eivät tulleet kaikille yllätyksenä – ”Vie oman aikansa, että kaikki palautuu normaaliin”
  9. Tunti sitten
  10. Mies puukotti kahdeksaa vastaantulijaa Siperiassa Venäjällä
  11. Hallitus kokoontui Turun terrorismi­tutkinnan takia – Sipilä: ”Nyt on pidettävä yhtä, vihaan ei vastata vihalla”
  12. Terrorismitutkija: Suomen mittakaavassa Turun isku oli poikkeuksellinen teko – ”Jos haluaa minimoida vaikutuksia, niin omaa käyttäytymistä kannattaa muuttaa mahdollisimman vähän”
  13. Näytä lisää