Valikko
Kotimaa

Raportti: Heikosti pärjääviä oppilaita Suomessa yhä enemmän

Heikkotaitoisten oppilaiden osuus on kasvanut nopeammin Suomessa kuin muissa maissa, kertoo tuore raportti. Professori pitää muutosta huolestuttavana.

Matematiikassa, luonnontieteissä ja lukemisessa heikosti pärjäävien oppilaiden lukumäärä on noussut Suomessa viime vuosina, kertoo OECD:n tänään julkistettu raportti. Vuosien 2003–2012 välillä oppilaiden heikkotaitoisten oppilaiden määrä matikassa ja lukemisessa on noussut noin 5,5 prosenttiyksikköä ja luonnontieteissä vuosina 2006–2012 yli kolme prosenttiyksikköä.

Jyväskylän yliopiston professorin Jouni Välijärven mukaan muutos on dramaattinen ja kielteinen.

”Vuoden 2006 jälkeen heikosti osaavien oppilaiden osuus on kasvanut lukutaidossa Ruotsin ohella nopeammin kuin missään muussa maassa. Myös matematiikassa tulokset ovat heikentyneet voimakkaasti”, sanoo koulutuksen tutkimuslaitoksella työskentelevä Välijärvi.

Tilanne on kaikkiaan silti vielä paljon parempi kuin useissa muissa OECD-maissa keskimäärin: Suomessa vain 16,5 prosenttia oppilaista pärjää huonosti jossain kouluaineissa. Esimerkiksi Tanskassa vastaava osuus on noin 23 prosenttia, Norjassa noin 28 prosenttia ja Ruotsissa noin 34 prosenttia. Suomen edellä on vain joitakin Aasian maita ja Viro, jossa vain 14 prosenttia oppilaista suoriutuu heikosti yhdessä tai useammassa kouluaineessa.

Välijärven mukaan heikkotaitoisten on kuitenkin kasvanut nopeammin Suomessa kuin muissa maissa.

”Käytännössähän luku tarkoittaa sitä, että Suomessa noin joka kuudes oppilas lähtee peruskoulusta ilman riittäviä perusvalmiuksia jatko-opintoihin, työelämään tai täysivaltaiseen aikuisuuteen. Runsas viisi prosenttia eli 3 000–3 500 nuorta, ei tavoita edes minimitasoa millään osaamisen kolmesta keskeisestä osa-alueesta. Riski opintojen keskeytymiseen toisella asteella on tällöin hyvin suuri”, Välijärvi kommentoi tulosta.

Suomessa on viime vuosina huolestuttu siitä, että lähikoulujen sijaan korkeasti koulutettu keskiluokka haluaa laittaa lapsensa hyvämaineisiin ja haluttuihin peruskouluihin. Viime vuonna julkistettu tutkimus paljasti, että huoleen on aihetta: peruskoulun yläkoulut jakautuvat jo kahteen kastiin useassa maamme isommista kunnista.

Vanhoihin Pisa-tuloksiin perustuvan raportin mukaan etuoikeutettujen ja vähäosaisien oppilaiden ”sekoittaminen” kouluissa vähentää huonosti pärjäävien oppilaiden määrää. Sen sijaan se ei huononna hyvin pärjäävien oppilaiden koulumenestystä, jos oppilasaines ja opetusresurssit jakautuvat koulussa tasa-arvoisesti.

”Raportin tulos on tärkeä ja yhteys yllättävän voimakas. Se antaa vahvaa tukea niille periaatteille, joiden varaan suomalainen peruskoulu on rakennettu”, Välijärvi sanoo.

Hän kuitenkin varoittaa vetämästä liian suoria johtopäätöksiä.

”Erilaisten oppilaiden ’sekoittaminen’ ei vielä yksin takaa parempia tuloksia. Tarvitaan ammattitaitoista opettajaa, joka kykenee ottamaan huomioon oppilaiden yksilölliset tarpeet ja hyödyntämään esimerkiksi oppilaiden keskinäistä vertaisoppimista luokassa. ”

Välijärven mukaan Pisa-tutkimus kertoo siitä, että oppilaiden tason mukainen ryhmittely esimerkiksi matematiikan tasoryhmiin on yleistynyt myös Suomessa.

”OECD:n raportin suositus rajoittaa oppilaiden ryhmittelyä on siksi tärkeä ja ajankohtainen myös meille.”

Raportissa kehotetaan maita useisiin eri toimiin huonosti pärjäävien oppilaiden määrän vähentämiseksi. Ilmiö ei ole vain yksilön ongelma, vaan heikkotasoisten oppilaiden määrän kasvu uhkaa maiden menestystä ja talouskasvua, raportti varoittaa. Siinä annetaan useita neuvoja, miten maat voivat taistella tätä suuntausta vastaan.

Välijärven mukaan useimmat suositukset ovat tuttuja myös suomalaisesta koulutuspoliittisesta keskustelusta: heikosti menestyvien osuus on onnistuttu pitämään pienenä erityisesti puuttumalla varhain oppimisen ongelmiin ja tukemalla oppilaita yksilöllisesti. Tärkeitä keinoja ovat olleet myös varat, joita on annettu tasoittamaan koulujen ja maan eri osien välisiä eroja sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen kytkeminen koulujen toimintaan.

”Maamme talouden ongelmat uhkaavat kaikkia näitä. Huolestuttavaa on, että heikosti osaavien osuus on kasvanut nopeasti”, Välijärvi sanoo.

”Monet raportin suositukset liittyvät oppimisen koettuun mielekkyyteen, joka nousee yhä keskeisemmäksi osaamisen eroja selittäväksi tekijäksi. Tarvitaan uudenlaisia, oppilaita motivoivia ja osallistavia oppimisympäristöjä. Oppilaita tulee innostaa erilaisiin oppimisen muotoihin ja mahdollisuuksiin. Erityisryhmien, kuten maahanmuuttajien, tarpeet tulee tunnistaa ja huomioida opetusta järjestettäessä.”

Oikaisu klo 13.45: Vuosien 2003–2012 välillä heikkotaitoisten oppilaiden määrä matematiikassa ja lukemisessa on noussut noin 5,5 prosenttiyksikköä ja luonnontieteissä vuosina 2006–2012 yli kolme prosenttiyksikköä, ei prosenttia.

Mikä on Pisa?

 PISA (Programme for International Students Assessment) on OECD:n jäsenmaiden yhteinen tutkimusohjelma, joka tuottaa tietoa koulutuksen tilasta ja tuloksista sekä koulun ulkopuolella tapahtuvasta oppimisesta.

 Pisassa arvioidaan kolmen vuoden välein 15-vuotiaiden nuorten osaamista matematiikassa, luonnontieteissä ja lukutaidossa.

 Tutkimuksessa selvitetään myös oppimista tukevia opiskeluasenteita ja -taitoja ja esimerkiksi kodin sosiaalista asemaa ja ja oppilaiden ajankäyttöä ja asenteita.

Lähde: opetusministeriö

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • OECD
 •  peruskoulu
 • Pisa-tutkimus
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  5. 5

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  6. 6

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  7. 7

   Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

  8. 8

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  9. 9

   Terveystiedon googlaus on niin helppoa, että yhä useampi pelkää sairastavansa jotain vakavaa – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista

  10. 10

   Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  3. 3

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  6. 6

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää