Valikko
Kotimaa

Tiedevilppiepäilyn selvittäjät: Raporttien salaaminen ei ollut vaatimuksemme kuten VTT väittää

Tutkimusyritykset Tale ja 4Pharma kiistävät jyrkästi, että VTT:n entisen tutkimusprofessorin Matej Orešičin tutkimusryhmän tiedevilppiepäilyyn liittyvät ulkopuoliset arviot eli evaluointiraportit salattiin heidän vaatimuksestaan, kuten VTT:n tieteellinen johtaja Anne-Christine Ritschkoff on väittänyt.

Tutkimusyritykset Tale ja 4Pharma kiistävät jyrkästi, että VTT:n entisen tutkimusprofessorin Matej Orešičin tutkimusryhmän tiedevilppiepäilyyn liittyvät ulkopuoliset arviot eli evaluointiraportit salattiin heidän vaatimuksestaan, kuten VTT:n tieteellinen johtaja Anne-Christine Ritschkoff on väittänyt esimerkiksi Helsingin Sanomien mielipidesivuilla 9.2. ja Helsingin Sanomien aiemmassa haastattelussa.

VTT tilasi kahdelta riippumattomalta tutkimusyritykseltä ulkopuoliset arviot Oresicin metabolomiikkaryhmän diabetestutkimuksesta vuonna 2014. Raportit salattiin VTT:n silloisen pääjohtajan Erkki K.M. Leppävuoren päätöksellä, eikä niistä voitu käydä VTT:llä tai laajemmin tiedeyhteisössä avointa keskustelua. Muun muassa Helsingin yliopiston emerituskansleri Kari Raivio on arvostellut VTT:n toimintaa asiassa.

VTT julkisti Talen ja 4Pharman raportit tiistaina sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat oli kertonut (7.2.) VTT:llä vuosina 2003–2013 toimineen tutkimusprofessori Matej Orešičin työhön liittyneistä tiedevilppiepäilyistä. VTT:n johto oli epäilyistä tietoinen, mutta ryhtyi selvittämään asiaa vasta pakon edessä.

Vielä tiistaina ilmestyneessä Helsingin Sanomissa tieteellinen johtaja Anne-Christine Ritschkoff selitti salaamista näin: ”VTT:n riippumattomilla toimijoilla teettämät raportit ovat näiden toimijoiden vaatimuksesta luottamuksellisia eivätkä siten jaettavissa eteenpäin”, kirjoitti Ritschkoff mielipidesivulla (HS 9.2.).

Toisen ulkopuolisen selvittäjän, tutkimusyritys Talen toimitusjohtaja Tommi Nurminen sanoo, että salaaminen ei ollut missään tapauksessa hänen vaatimuksensa tai ehdotuksensa. Tilastotieteilijä Nurminen teki evaluointiraportin itse ja huomauttaa, että hän oli asiassa VTT:n palkkaama konsultti, jolla ei ole oikeuksia evaluointiraportin jatkokäyttöön.

Nurmisen mukaan aloite arviointien luottamuksellisuudesta tuli VTT:ltä, mikä sopi ulkopuolisille selvittäjille.

Toinen riippumaton selvittäjä oli tutkimusyritys 4Pharma. Myös 4Pharman perustaja ja johtaja Jouni Vuorinen sekä evaluaatioraportin kirjoittanut tutkija Jouni Junnila sanovat, ettei raportin salaaminen ollut heidän toiveensa.

”Ei ole mitään erityisiä vaatimuksia ollut. Tämä oli normaali salassapitosopimus asiakkaan aloitteesta”, Junnila sanoo.

”Me emme halunneet mitään salaamista, eikä meillä ole ollut edes oikeutta vaatia”, sanoo Jouni Vuorinen ja lisää: ”Ei tietenkään vaadita, mikä se syy olisi?”

Vuorinen sanoo, ettei ymmärrä mistä Ritschkoffin lausunnossa on kysymys. Hän huomauttaa, että 4Pharma toimi VTT:n toimeksiannosta ja VTT:n kanssa tehdyn sopimuksen mukaan kaikki evaluointiraportissa saatu tieto ”jää VTT:n omistukseen ja määräysvaltaan”.

Siten vaatimus raportin salaamisesta olisi myös arvion tutkimusyritysten kannalta merkityksetön.

Vuorinen huomauttaa, että vastaavissa evaluointiraporteissa tehdään yleensä salassapitosopimus. Se johtuu kuitenkin siitä, että ulkopuoliset arvioitsijat saavat käyttöönsä luottamuksellista, esimerkiksi terveystietoon liittyvää dataa, jota ulkopuoliset arvioijat eivät saa luovuttaa eteenpäin.

Evaluointiraportit itsessään ovat kuitenkin niiden tilaajien, tässä tapauksessa VTT:n omaisuutta, ja VTT päättää millä tavalla niiden tietoja käytetään.

HS ei tavoittanut päivällä VTT:n tieteellistä johtajaa Anne-Christine Ritschkoffia kommentoimaan tarkemmin, mitä hän tarkoitti sillä, että raportit pidettiin luottamuksellisina tutkimusyritysten vaatimuksesta.

”Se oli tieteellisen johtajan ymmärrys asiasta”, kommentoi VTT:n pääjohtaja Antti Vasara.

Marraskuussa 2015 VTT:llä aloittanut Vasara sanoo olevansa tyytyväinen, että aiemmin salatut raportit julkistettiin nyt. Hänen mukaansa VTT:n johto toimi aiemmin ”varovaisuusperiaatteen mukaan”. Vasara on sitä mieltä, että jälkikäteen ajateltuna VTT oli raporttien salaamisessa turhankin varovainen.

”Olen tyytyväinen, että raportit ovat nyt julki”, hän sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • VTT
 • Tutkimus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää