Valikko
Kotimaa

Soteverosta tulossa valtava mullistus: Yli 10 miljardin veropotti kunnilta valtiolle – asiantuntijat pohtivat HSTV:ssä, miten verotusta pitäisi uudistaa

Keskuskauppakamarin verojohtaja Ann-Mari Kemell, valtiovarain­ministeriön vero-osaston ylijohtajan Terhi Järvikare sekä Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio osallistuivat HSTV:n Suureen soteverokeskusteluun.

Hallitus on rymäyttämässä Suomeen isoa veroremonttia. Noin puolet kuntien keräämästä verotuksesta pitäisi siirtää valtion taskuun ja sieltä edelleen uusille itsehallintoalueille, jotta ne voivat järjestää tulevaisuudessa sosiaali- ja terveyspalvelut maakunnan kokoisissa paloissa.

Euroissa tämä tarkoittaa runsasta 10 miljardia euroa, siis yli 10 000 000 000 euroa. Soteveroa peritään muodossa tai toisessa vuonna 2019. Valmistelu on käynnissä parhaillaan.

”Tässä yhteydessä olisi hyvä sauma miettiä verotuksen rakennetta muutenkin kokonaisuutena”, sanoo Keskuskauppakamarin verojohtaja Ann-Mari Kemell.

Kemell viittaa erityisesti verotuksen progressioon. Hän olisi valmis lieventämään verotuksen progressiota nykyisestä.

”Myönnän, että muutos tarvitsisi käytännössä lisärahoitusta. Uudistuksen yhteydessä pitäisi käyttää hallituksen ehdollisena lupaamia miljardin euron veronkevennyksiä”, hän ehdottaa.

Hallitusohjelmassa veronkevennykset on kytketty yhteiskuntasopimuksen syntymiseen.

Kemell osallistui keskiviikkona HSTV:n Suureen soteverokeskusteluun yhdessä valtiovarainministeriön vero-osaston ylijohtajan Terhi Järvikareen sekä Kuntaliiton pääekonomistin Minna Punakallion kanssa.

Soteveron yksityiskohtia valmistellaan juuri Järvikareen johdolla valtiovarainministeriössä.

Kemell varoittaa progression olevan nyt jo niin ankaraa, että se uhkaa veropohjan kestävyyttä ja talouskasvua.

Progressio tarkoittaa sitä, että veroprosentti on suurituloisilla isompi kuin pienituloisilla. Veroja maksetaan siis suhteessa ihmisen veronmaksukykyyn.

”Myös komissio varoitti syksyllä Suomea liian kireästä työn verottamisesta”, Kemell huomauttaa.

Järvikare myöntää, että progressio on Suomessa tiukka ja vaikuttaa jo suhteellisen pienillä tulotasoilla. Hän pitää kuitenkin soteverouudistusta niin valtavana mullistuksena, ettei olisi valmis isompaan veroremonttiin samassa yhteydessä. Punakallio on samoilla linjoilla.

Asiantuntijat olivat keskustelussa eri mieltä etenkin kuntaveron kohtalosta. Kuntien pitäisi alentaa omia kuntaveroprosenttejaan alle puoleen nykyisestä, jotta valtio voi vastaavasti kerätä samoilta ihmisiltä veroja sotepalveluiden tuleville järjestäjille.

Kuntaliiton Punakallio vakuutti, että kunnat toimivat vastuullisesti ja alentavat veroprosenttejaan. Hänen mukaansa alennuspaine on niin kova, että kunnat myös toimivat.

Sekä Järvikare että Kemell olivat vähemmän luottavaisia kuntien oma-aloitteisuuteen. He olivat pakon ja verokaton kannalta.

Järvikareen mukaan verokatto on kuitenkin pakko säätää väliaikaisena, sillä perustuslaki lupaa kunnille itsemääräysoikeden.

Entä millä mallilla sotevero kannattaisi rakentaa?

Kemellin mukaan ei ole järkevää luoda verokarhulle kolmatta kouraa. Maahan ei siis tulisi uutta erillistä soteveroa, vaan se voitaisiin leipoa sisään valtionverotaulukon sisään.

Järvikaren mukaan molemmat vaihtoehdot ovat edelleen valmistelupöydällä: erillinen sotevero tai tarvittavan lisäveron sovittaminen valtion ansiotuloveron sisään.

”Jälkimmäisessä valtion tuloveroasteikon pitäisi alkaa nykyistä alempaa, sillä nykyisellään kuntaveroa aletaan maksaa pienemmillä vuosituloilla kuin valtionveroa. Ihan erillinen vero ei olisi verojärjestelmän kannalta kovin hyvä ratkaisu”, Järvikare kuitenkin sanoo.

Hän muistuttaa, että suomalaiset maksavat jo nyt tuloistaan noin seitsemää erilaista veroa. Siinä mielessä soteveron periminen lisäverona valtionverotuksen yhteydessä voisi olla yksinkertaisempaa.

Koska sotevero siirtyy valtiolle kunnista, joissa veroprosentti on tasaisempi eri tuloluokissa, pitäisi valtionverotukseenkin siirtää samansuuruinen erä kaikilla tuloluokilla – eli katsoa, ettei progressio samalla kiristy.

Myös uudistuksen valmistelun reunaehdoiksi on jo lukittu, ettei verotus saa kiristyä millään tulotasolla. Myöskään verotuksen kokonaisuus ei saa uudistuksen myötä kiristyä. Tarkoitus ei tosin ole sitä tässä keventääkään, Järvikare muistuttaa.

Historiallinen verouudistus

 Hallitus on siirtämässä kunnilta pois noin puolta niiden tehtävistä eli sosiaali- ja terveyspalveluja.

 Samalla kunnilta siirtyy myös verotusta valtiolle, koska niiden ei tarvitse enää rahoittaa näitä tehtäviä.

 Kyseessä on yli 10 miljardin euron verouudistus.

 Samalla pitää remontoida kuntien välisten erojen tasaamisen luodut valtionosuudet tasausjärjestelmineen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus
 • Sote
 • Verotus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  3. 3

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Perhe syyttää: Hoasin homeinen asunto sairastutti koko perheen – ”yskin niin kovaa, että minulta murtui kylkiluu”

  7. 7

   Sijoittajakonkari vaatii Sampoa pelastamaan osakkaidensa jättisäästöt – Katso, onko taloyhtiösi tietämättään yksi 279 miljoonan euron jakajista

  8. 8

   Emmi Salminen, 99, taisteli naisille paikan rakennustyömailla ja pelasti opiskelijan ahdistelijoilta – ”En peruuttanut, vaikka mies pyöritti poraa rintani edessä”

  9. 9

   Ihmiset ennustivat jo 1500-luvulla, millainen Suomesta tuli 2000-luvulla – nämä historialliset ennustukset ovat toteutuneet

  10. 10

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  7. 7

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  8. 8

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  9. 9

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  10. 10

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää