Valikko
Kotimaa

Soteverosta tulossa valtava mullistus: Yli 10 miljardin veropotti kunnilta valtiolle – asiantuntijat pohtivat HSTV:ssä, miten verotusta pitäisi uudistaa

Keskuskauppakamarin verojohtaja Ann-Mari Kemell, valtiovarain­ministeriön vero-osaston ylijohtajan Terhi Järvikare sekä Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio osallistuivat HSTV:n Suureen soteverokeskusteluun.

Hallitus on rymäyttämässä Suomeen isoa veroremonttia. Noin puolet kuntien keräämästä verotuksesta pitäisi siirtää valtion taskuun ja sieltä edelleen uusille itsehallintoalueille, jotta ne voivat järjestää tulevaisuudessa sosiaali- ja terveyspalvelut maakunnan kokoisissa paloissa.

Euroissa tämä tarkoittaa runsasta 10 miljardia euroa, siis yli 10 000 000 000 euroa. Soteveroa peritään muodossa tai toisessa vuonna 2019. Valmistelu on käynnissä parhaillaan.

”Tässä yhteydessä olisi hyvä sauma miettiä verotuksen rakennetta muutenkin kokonaisuutena”, sanoo Keskuskauppakamarin verojohtaja Ann-Mari Kemell.

Kemell viittaa erityisesti verotuksen progressioon. Hän olisi valmis lieventämään verotuksen progressiota nykyisestä.

”Myönnän, että muutos tarvitsisi käytännössä lisärahoitusta. Uudistuksen yhteydessä pitäisi käyttää hallituksen ehdollisena lupaamia miljardin euron veronkevennyksiä”, hän ehdottaa.

Hallitusohjelmassa veronkevennykset on kytketty yhteiskuntasopimuksen syntymiseen.

Kemell osallistui keskiviikkona HSTV:n Suureen soteverokeskusteluun yhdessä valtiovarainministeriön vero-osaston ylijohtajan Terhi Järvikareen sekä Kuntaliiton pääekonomistin Minna Punakallion kanssa.

Soteveron yksityiskohtia valmistellaan juuri Järvikareen johdolla valtiovarainministeriössä.

Kemell varoittaa progression olevan nyt jo niin ankaraa, että se uhkaa veropohjan kestävyyttä ja talouskasvua.

Progressio tarkoittaa sitä, että veroprosentti on suurituloisilla isompi kuin pienituloisilla. Veroja maksetaan siis suhteessa ihmisen veronmaksukykyyn.

”Myös komissio varoitti syksyllä Suomea liian kireästä työn verottamisesta”, Kemell huomauttaa.

Järvikare myöntää, että progressio on Suomessa tiukka ja vaikuttaa jo suhteellisen pienillä tulotasoilla. Hän pitää kuitenkin soteverouudistusta niin valtavana mullistuksena, ettei olisi valmis isompaan veroremonttiin samassa yhteydessä. Punakallio on samoilla linjoilla.

Asiantuntijat olivat keskustelussa eri mieltä etenkin kuntaveron kohtalosta. Kuntien pitäisi alentaa omia kuntaveroprosenttejaan alle puoleen nykyisestä, jotta valtio voi vastaavasti kerätä samoilta ihmisiltä veroja sotepalveluiden tuleville järjestäjille.

Kuntaliiton Punakallio vakuutti, että kunnat toimivat vastuullisesti ja alentavat veroprosenttejaan. Hänen mukaansa alennuspaine on niin kova, että kunnat myös toimivat.

Sekä Järvikare että Kemell olivat vähemmän luottavaisia kuntien oma-aloitteisuuteen. He olivat pakon ja verokaton kannalta.

Järvikareen mukaan verokatto on kuitenkin pakko säätää väliaikaisena, sillä perustuslaki lupaa kunnille itsemääräysoikeden.

Entä millä mallilla sotevero kannattaisi rakentaa?

Kemellin mukaan ei ole järkevää luoda verokarhulle kolmatta kouraa. Maahan ei siis tulisi uutta erillistä soteveroa, vaan se voitaisiin leipoa sisään valtionverotaulukon sisään.

Järvikaren mukaan molemmat vaihtoehdot ovat edelleen valmistelupöydällä: erillinen sotevero tai tarvittavan lisäveron sovittaminen valtion ansiotuloveron sisään.

”Jälkimmäisessä valtion tuloveroasteikon pitäisi alkaa nykyistä alempaa, sillä nykyisellään kuntaveroa aletaan maksaa pienemmillä vuosituloilla kuin valtionveroa. Ihan erillinen vero ei olisi verojärjestelmän kannalta kovin hyvä ratkaisu”, Järvikare kuitenkin sanoo.

Hän muistuttaa, että suomalaiset maksavat jo nyt tuloistaan noin seitsemää erilaista veroa. Siinä mielessä soteveron periminen lisäverona valtionverotuksen yhteydessä voisi olla yksinkertaisempaa.

Koska sotevero siirtyy valtiolle kunnista, joissa veroprosentti on tasaisempi eri tuloluokissa, pitäisi valtionverotukseenkin siirtää samansuuruinen erä kaikilla tuloluokilla – eli katsoa, ettei progressio samalla kiristy.

Myös uudistuksen valmistelun reunaehdoiksi on jo lukittu, ettei verotus saa kiristyä millään tulotasolla. Myöskään verotuksen kokonaisuus ei saa uudistuksen myötä kiristyä. Tarkoitus ei tosin ole sitä tässä keventääkään, Järvikare muistuttaa.

Historiallinen verouudistus

 Hallitus on siirtämässä kunnilta pois noin puolta niiden tehtävistä eli sosiaali- ja terveyspalveluja.

 Samalla kunnilta siirtyy myös verotusta valtiolle, koska niiden ei tarvitse enää rahoittaa näitä tehtäviä.

 Kyseessä on yli 10 miljardin euron verouudistus.

 Samalla pitää remontoida kuntien välisten erojen tasaamisen luodut valtionosuudet tasausjärjestelmineen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus
 • Sote
 • Verotus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  6. 6

   Dubai haluaa korvata neljänneksen poliiseistaan roboteilla – ensimmäinen aloitti ”virkatehtävissä” tällä viikolla

  7. 7

   Manchesterin epäillyn pommittajan isä ja veli otettiin kiinni Libyassa – Britanniassa otettiin illalla kiinni kuudes epäilty, nainen

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Tutkimus: Valtaosalla aikuisista sanaharkkaa oman äidin tai isän kanssa – Kerro HS:n kyselyssä, millaisia ristiriitoja olet kokenut

  10. 10

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää