Kotimaa

Syytteet eprin eli Putin-rekisterin epäselvyyksistä kaatuivat oikeudessa – rekisteriä ei valvonut kukaan

Käräjäoikeuden mukaan kolme syytettyä eivät ole laiminlyöneet velvollisuuksiaan, sillä rekisterin valvonta ei kuulunut heille.

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kaikki syytteet niin sanotun Putin-rekisterin eli poliisin epäiltyjen rekisterin eprin epäselvyyksistä.

Kolmea poliisihallinnossa työskentelevää päällikköä syytettiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, sillä syyttäjien mielestä eprissä oli runsaasti lainvastaisia merkintöjä. Syytetyt kiistivät syytteen pääosin sillä perusteella, ettei rekisterin valvonta kuulunut heille.

Yksi miehistä oli toiminut Poliisihallituksen rekisterinpitopäällikkönä ja kaksi keskusrikospoliisin (krp) rikostiedustelussa päällikkötehtävissä.

Käräjäoikeuden mukaan krp:n miehillä ei ollut syytteessä väitettyä velvollisuutta valvoa eprin käytön lainmukaisuutta. Myöskään Poliisihallituksen rekisterinpitopäällikkö ei oikeuden mukaan laiminlyönyt epäiltyjen tietojärjestelmän suunnittelua, ohjeistamista tai valvontaa.

Oikeus ei lainkaan ottanut kantaa epri-merkintöjen lainmukaisuuteen. Päätös ei siis tarkoita sitä, että kaikki eprin merkinnät olisivat lainmukaisia.

Käräjäoikeus arvioikin monissa kohdissa hyvin kriittisesti poliisihallinnon toimintaa. Se esimerkiksi huomauttaa, että eprin laillisuusvalvontaan kiinnitettiin hyvin vähän huomiota ennen Putin-vuotoa keväällä 2013.

Oikeus huomauttaa, että kuitenkin jo viitisen vuotta ennen Putin-vuotoa oikeuskansleri Jaakko Jonkka oli kiinnittänyt eprin laillisuusvalvontaan huomiota, kun hän oli sisäministeriön toimeksiannosta selvittänyt poliisin sisäistä laillisuusvalvontaa. Jonkka oli muun muassa arvioinut, että poliisin sisäinen valvonta on ollut passiivista, eikä se ole ollut tärkeysjärjestyksessä korkealla.

Oikeuden mukaan laillisuusvalvonnasta voimassa olleet ohjeet ja määräykset ovat olleet monitulkintaiset ja epäselvät. Eprin valvontavastuu on osoitettu usealle eri taholle ilman, että näiden tahojen vastuuta on mitenkään käsitelty.

”Ohjeessa käytetään passiivisanamuotoja ja ohje käsittelee laillisuusvalvontaa vain yleisellä tasolla”, oikeus toteaa.

Ulkopuolisten laillisuusvalvojien, siis oikeusasiamiehen ja oikeuskanslerin, on ollut käytännössä mahdotonta valvoa eprin käyttöä, sillä ennen Putin-vuotoa säännökset estivät tietojen luovuttamisen laillisuusvalvontaan, oikeus toteaa.

Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvosen mukaan poliisihallinnolla on ollut selvä systeemivirhe eprin valvonnassa. Ohjeet ovat olleet niin epäselvät, ettei kenelläkään ole ollut vastuuta eprin valvonnasta.

Hän korostaa, että rekisterin tiedoissa ei ole kyse mistään pilipalitiedoista, vaan siellä liikutaan perusoikeusherkällä yksityisyyden suojan alueella.

”Salaisissa rekistereissä on kyse sellaisesta poliisin salaisesta toimintakentästä, johon ei ylety mikään muu valvonta kuin poliisihallinnon oma sisäinen valvonta”, Hirvonen sanoo.

Hirvosen mukaan nyt on selvää, ettei poliisin sisäinen laillisuusvalvonta ole toiminut. Samanlaisia valvontavajeita liittyy hänen mukaansa myös muuhun poliisin salaisiin menetelmiin, muun muassa tietolähdetoimintaan.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske ei vielä osaa sanoa, valittavatko syyttäjät hovioikeuteen.

”Luemme nyt huolellisesti tämän monella tapaa kiinnostavan päätöksen. Maanantaina viimeistään päätämme asiasta”, Kalske sanoo.

Poliisijohtaja Tomi Vuori Poliisihallituksesta sanoo ymmärtävänsä vastuun kohdentumista koskevan arvostelun.

”Valvontaa on, ja se on ihan kohtuullisen tehokastakin. Jos kysytään, kuka vastaa eprin mahdollisesta merkittävästä epäselvyydestä, niin sellaista toimenkuvaa ei löydy. Ymmärrän siinä mielessä tutkinnanjohtajien tuskan”, Vuori sanoo.

Parannusta on kuitenkin odotettavissa. Vajaan kahden kuukauden päästä Hallinnon tietotekniikkakeskuksesta Haltikista siirtyy poliisihallintoon noin 80 ihmistä.

”Meille on tulossa silloin rekisterikohtaisia vastuita. Olemme havainneet, että se on se keino, jolla pystytään valvontaa ja vastuuta tehostamaan. Käräjäoikeus osui kyllä siinä ihan oikeaan, ettei nyt ole selvää, kuka vastaa mistäkin.”

Vuori toteaa, että eprin suhteen on jo tehty ”leegio toimenpiteitä”. Asian noustua esille julkisuudessa epri perattiin perusteellisesti eduskunnan vaatimuksesta.

Tarkastelussa noin kolme prosenttia merkinnöistä – eli noin 1 600 merkintää – siirrettiin jatkotarkasteluun.

”Nyt näyttäisi siltä, että näistä merkinnöistä 60–70 prosenttia poistetaan”, Vuori kertoo.

Poliisihallinnolla ja syyttäjillä oli merkittävä näkemysero siitä, kuinka suuri osa merkinnöistä on lainvastaisia. Poliisihallinto arvioi määräksi enintään kolme prosenttia, mutta syyttäjien mukaan noin 15 prosentille merkinnöistä ei ole lainmukaista perustetta.

Syyttäjien mukaan epriin on merkitty ihmisiä liian matalalla kynnyksellä joko rikoksesta epäiltynä tai myötävaikuttajana.

Eprin tarkka laajuus selvisi oikeudenkäynnin aikana: epriin on rekisteröity yhteensä 49 962 ihmistä.

Heistä suurin osa on rekisteröity rikoksesta epäiltynä ja vajaa neljännes rikokseen myötävaikuttajana.

Tiedot ilmenivät Poliisihallituksen tekemästä tarkastuksesta. Tarkastuskertomus tuli poliisin vastustuksesta huolimatta julkiseksi oikeudenkäynnin aikana Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä.

Epriin saa kerätä ja tallentaa tietoja henkilöstä, joka on syyllistynyt tai jonka voidaan epäillä syyllistyvän taikka myötävaikuttavan rikokseen.

Rekisterin epäselvyydet nousivat julkisuuteen, kun MTV paljasti keväällä 2013 Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätyneen rekisteriin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Epri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  4. 4

   ADN: Alaskalaissenaattori asettui Trumpin ja republikaanien tahtoa vastaan ja nyt siitä voi kärsiä koko osavaltio – sisäministeriöstä soitettu ”huolestuttavia puheluita”

  5. 5

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  6. 6

   HS seuraa: Niinistö ja Putin ovat oopperassa – venäläisnaisten seurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  7. 7

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  8. 8

   Poliisisaattue ja utelias yleisö seurasivat Vladimir Putinin vierailua Savonlinnan maisemissa – katso kuvat presidenttien päivästä

  9. 9

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  10. 10

   Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  5. 5

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  6. 6

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  7. 7

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  8. 8

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  9. 9

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  10. 10

   Miksi ihminen pitää luomua ylivertaisena tai uskoo Jumalaan? Marjaana Lindeman tutkii työkseen ihmisten ajattelua ja uskomuksia, jotka voivat johtaa vaarallisiinkin tekoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  7. 7

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  8. 8

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  9. 9

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää