Valikko
Kotimaa

Tiedelehti tutkii uudelleen vilpistä epäillyn Orešičin ryhmän artikkelin

”JEM tutkii asiaa ja ryhtyy kaikkiin tarvittaviin toimiin julkaistun artikkelin korjaamiseksi, jos siihen on syytä”, sanoi JEM-lehteä kustantavan Rockefeller University Pressin vastaava johtaja Susan King.

Tiedelehti Journal of Experimental Medicine (JEM) aikoo tutkia uudelleen VTT:n entisen tutkimusprofessori Matej Orešičin johdolla tehdyn diabetesartikkelin, joka julkaistiin lehdessä vuonna 2008.

”JEM tutkii asiaa ja ryhtyy kaikkiin tarvittaviin toimiin julkaistun artikkelin korjaamiseksi, jos siihen on syytä”, JEM-lehteä kustantavan Rockefeller University Pressin vastaava johtaja Susan King kertoi Helsingin Sanomille sähköpostitse perjantaina.

JEM on saanut tällä viikolla uutta tietoa artikkeliin liittyvästä tutkimuksesta sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina Orešičin tutkimukseen liittyvästä tiedevilppiepäilystä.

Orešič toimi VTT:llä vuosina 2003–2013. Hänen johtamansa metabolomiikkatutkimusryhmän vuonna 2008 julkaistun tutkimuksen tulos oli, että ykköstyypin diabeteksen voisi ennakoida jopa vuosia ennen taudin puhkeamista analysoimalla elimistön aineenvaihduntatuotteita.

Teknologian tutkimuskeskus VTT aloitti sisäisen selvitystyön loppuvuonna 2013, vaikka tiedevilppiepäilyistä oli kerrottu johdolle vuosia aiemmin.

Selvitys valmistui keväällä 2014. Sen mukaan tutkimuksessa oli liioiteltuja johtopäätöksiä, mutta VTT:n tieteellisen johtajan Anne-Christine Ritschkoffin johtama selvitysryhmä ei löytänyt todisteita tiedevilpistä. VTT salasi selvityksen toukokuussa 2014, eikä siitä voitu käydä avointa tieteellistä keskustelua asiaan perehtyneiden kesken.

Tällä viikolla julkaistujen aiemmin salattujen arviointiraporttien mukaan tutkimustuloksissa oli merkittäviä ongelmia. Molemmat ulkopuoliset evaluointiraportit osoittivat esimerkiksi, että 9-vuotiaana diabetekseen sairastuneen lapsen veriarvoista ei voi vetää johtopäätöstä, että diabetes olisi ennustettavissa yksilötasolla. Terveenä säilyneellä verrokilla oli nimittäin samankaltaista aineenvaihduntatuotteiden vaihtelua.

JEM-lehden artikkelissa julkaistiin kuva sairastuneen lapsen veriarvoista. Se antoi ymmärtää, että sairastuneen lapsen veriarvot ovat edustava esimerkki koko aineistosta. Näin ei ole, mutta asia jätettiin kertomatta niin artikkelissa kuin apurahahakemuksissa, eikä terveen verrokin kuvaa julkaistu.

Orešič jatkoi diabetestutkimustaan myös Suomen Akatemian Symmys-huippuyksikössä. Myös Symmys on julkaissut kuvan ja kertonut tytön veriarvojen olevan ”edustava tapaus” tutkimusaineistosta.

Vilppiepäilyn kohteena oleva VTT:n entinen tutkimusprofessori Matej Orešič kertoi torstaina mielipidekirjoituksessaan (HS 11.2.), että VTT olisi toimittanut tiedelehdelle vuonna 2014 kaikki vilppiepäilyn tutkimuksen tulokset, myös salaisena pidetyn raportin sisällön.

VTT:n mukaan lehdelle ei kuitenkaan tuolloin toimitettu salattuja, ulkopuolisten tutkimusyritysten tekemiä evaluointiraportteja, jotka Suomen suurin tutkimuslaitos julkisti tiistaina. Aiemmin salatut raportit ovat nyt myös New Yorkissa toimivan JEM-lehden luettavissa.

”Olemme hankkimassa selvityksen tekijöitä kumpaankin selvitykseen eli tapauksen johtamiskäytäntöihin ja tiedevilppiepäilyksen selvittämiseen”, kerrotaan VTT:n viestinnästä.

Orešičia koskeva tiedevilppiepäily ei liity yksinomaan JEM-lehdessä julkaistuun artikkeliin. Kyse on myös siitä, miten Orešič valikoi tutkimustuloksia tutkimusryhmän jäsenten vastustuksesta huolimatta ja miten mahdollisesti harhaanjohtavia tutkimustuloksia käytettiin tutkimusrahoituksen hankkimiseksi.

Orešičin johtama diabetestutkimus sai Suomen Akatemialta 5,5 miljoonan euron rahoituksen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  2. 2

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  6. 6

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  7. 7

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  8. 8

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  9. 9

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku
  3. Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä
  4. Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta
  5. Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan
  6. Manchesterin uusi pommiuhka osoittautui vääräksi hälytykseksi – armeijan pomminpurkuryhmä meni oppilaitokseen
  7. Palloliiton puheenjohtajan Pertti Alajan syöpää ei voitu leikata suunnitellusti
  8. Tunti sitten
  9. Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”
  10. Linnanmäen Salama-vuoristorata jumittui – neljä ihmistä kävelytettiin alas
  11. Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan
  12. Trump tapaa hämmentävän EU-himmelin pomot Brysselissä – huoneeseen marssii kolme ”presidenttiä” ja ”yksi varapresidentti”
  13. Näytä lisää