Kotimaa

Valikko
Kotimaa

Ravintola-alkoholi halpenee, baarien aukioloajat pitenevät – miten käy kansanterveyden? Katso HSTV:n asiantuntijakeskustelu

Jos arvonlisävero alenisi 24 prosentista 14 prosenttiin, viiden euron tuoppi halpenisi 4,60 euroon. Hallituspuolueissa alv-alella on laajaa kannatusta.

Ravintolassa nautitun oluttuopin hinta saattaa laskea lähitulevaisuudessa. Hallituspuolueissa kannatetaan ravintolassa tapahtuvan alkoholianniskelun arvonlisäveron alentamista.

Alkoholiannosten arvonlisä­vero on nyt 24 prosenttia, mutta on ehdotettu sen alentamista elintarvikkeiden ja muun ravintolatarjoilun tasolle, eli 14 prosenttiin. Jos näin kävisi, alkoholijuomien hinnat ravintoloissa alenisivat. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että alv:n alentaminen on ”merkittävin keino sen tavoitteen toteuttamiseksi, että kulutus siirtyisi takaisin ravintoloihin”.

”Kun ruoan arvonlisävero aleni, hinnat laskivat 6,6 prosenttia. Se lisäsi merkittävästi kysyntää”, Lappi sanoo.

Jos alkoholin alv laskisi 14 prosenttiin, viiden euron tuopin hinta putoaisi MaRan arvioin mukaan 0,4 euroa 4,6 euroon. Kymmenen euron drinkin hinta laskisi 0,8 euroa 9,2 euroon.

Ravintolassa myydyn alkoholin osuus kokonaiskulutuksesta on laskenut jo vuosia ja on enää alle 10 prosenttia.

Alkoholipolitiikan kokonaisuudistusta on yritetty tehdä vuosikausia.

Työ on vaikea, koska alkoholipolitiikassa on monta palikkaa. On tasapainoiltava alkoholihaittojen vähentämisen ja elinkeinotoiminnan huomioon ottamisen välillä. Tilannetta hämmentää alkoholin maahantuonti varsinkin Virosta. Osauudistuksia on tehty, muun muassa kiristetty mainontaa. Nykyhallitus yrittää sovittaa näkemyksiä yhteen ja saada enemmän aikaan.

Kun perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) esitteli torstaina pohjapaperinsa alkoholilainsäädännön uudistamiseksi, sen keskeinen ajatus oli keventää ravintoloiden normeja ja säädöksiä ja siirtää alkoholin kulutusta kotoa ravintoloihin.

Rehula ei kuitenkaan esitä alv:n laskemista, mutta sitä kannatetaan avoimesti hallituspuolueissa. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo, että ryhmä suhtautuu alv:n alentamiseen ”uteliaan myönteisesti”.

”Lopullista kantaa emme ole ottaneet”, hän lisää ja korostaa, että veron alentaminen voisi olla yksi osa sitä isoa linjaa, joka tähtää alkoholin kotikäytöstä enemmän ravintoloihin.

Kokoomuksen alkoholipolitiikkaa vetävän kansanedustaja Jaana Pelkosen mukaan arvonlisäveron alentaminen on tärkein uudistus, mitä pitää alkoholi­politiikassa tehdä. Hän keräsi perjantaina nimiä asiaa koskevaan lakialoitteeseen. Allekirjoittajia on monesta puolueesta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelä kannattaa myös alv:n alentamista. Hän vahvistaa, että ryhmässä on ajatukselle paljon kannatusta.

Perussuomalaisetkin ovat avoimia alv:n laskemiselle. ”En tyrmää”, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoo. ”Ryhmässämme on ollut haluja muutta alkoholipolitiikkaa eurooppalaiseen suuntaan.”

Sosiaali- ja terveysministeri, puolueen varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä (ps) sanoo, että Rehulan esitys on ”hyvä avaus”, koska se siirtää alkoholin kulutusta kohti valvottuja olosuhteita. Arvon­lisäveron alentamista hän pitää ”harkittavana asiana”.

Arvonlisäveron alentamisella on myös hintansa. Valtiovarainministeriö arvioi HS:lle, että jos ravintola-anniskelun alkoholin alv laskisi 24 prosentista 14 prosenttiin, vähenisivät vuotuiset arvonlisäverotulot nykykulutuksella noin 150 miljoonaa euroa.

Jos muutos siirtäisi alkoholin kulutusta vähittäismyynnistä (24 prosentin alv) ravintoloihin (14 prosenttia), valtion veronmenetys olisi vielä suurempi.

Jos taas vähittäismyynti pysyisi ennallaan ja ravintolakulutus kasvaisi, verontulojen menetys jäisi hieman pienemmäksi.

Kokoomus kannattaisi kerta­rysäyksellä Rehulan pohjaesitystä isompaa uudistusta. Rehula purkaisi ravintoloiden lupaviidakkoa, mutta Alkon monopoliin hän ei puuttuisi.

Viinit tai vahvat oluet eivät edelleenkään pääse maitokauppoihin, kuten hallitusneuvotteluissa sovittiin. Kokoomus avaisi silti kilpailua vähittäiskaupalle.

”Itse kannatan monopolin purkamista. Alkon osuus kokonaiskulutuksesta on enää noin 30 prosenttia eli monopolina sitä on vaikea pitää”, Jaana Pelkonen sanoo.

Rehulan esitys Alkojen auki­oloaikojen pidentämisestä yhdeksään on hämmentänyt. Se yhtenäistäisi alkoholin myynti­ajat ­arki-iltaisin kauppojen kanssa, mutta on vastoin sitä linjaa, että alkoholin kulutus siirtyisi ravintoloihin.

Helsingin Kalliossa iloittiin Juha Rehulan linjauksista. Kaupunki A30.Katso keskustelu alkoholipolitiikasta lauantaina kello 11, HS.fi/hstv.

Eduskuntaanalkukesästä

 Alkoholilainsäädäntö koostuu vuoden 1994 alkoholilaista ja sen nojalla annetuista 15 asetuksesta. Sääntelyä on tarkoitus siirtää perustuslain mukaisesti asetuksista lain tasolle.

 Tarkoitus on vapauttaa alkoholilainsäädäntöä ja purkaa vanhentuneita tai kankeita normeja.

 Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan pohjaesitys menee ensin hallituspuolueiden käsittelyyn.

 Lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kesällä ja sen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholipolitiikka
 • Arvonlisävero

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Demokraatti-lehden koko painos hukassa – ”Onhan tämä ihan käsittämätöntä”, kommentoi päätoimittaja

  2. 2

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  3. 3

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  4. 4

   Teinivuosien juopottelu voi muuttaa aivoja pysyvästi – Tutkija: ”Alkoholi häiritsee aivojen kypsymistä”

  5. 5

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  6. 6

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  7. 7

   ”Se on sairas maailma” – brittimanagerin mukaan suurin osa muusikoista kärsii mielenterveysongelmista, ja nyt hän haluaa pelastaa heidät

  8. 8

   Timo Soinin sairausloman syiden salaamisessa on vaaransa

  9. 9

   Pisa sen kertoo: Suomi eriytyy – tutkijan mukaan ajatus yhtenäisestä nuorisosta voidaan unohtaa

  10. 10

   Cassini-luotain lähetti myrskyisiä kuvia Saturnukselta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  2. 2

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  3. 3

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  4. 4

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  5. 5

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  6. 6

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  7. 7

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  8. 8

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  9. 9

   Swallow the Sun -yhtyeen Juha Raivio menetti keväällä rakastettunsa ja bändikaverinsa: ”Kuolemankaipuulla mässäilevät sanoitukset ovat onnellisten ihmisten etuoikeus”

  10. 10

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää