Valikko
Kotimaa

Ruotsi tarjoaa hävittäjiä vuokralle Suomeen – ”lähes mahdotonta”

Puolustusministeriön uuden kansliapäällikön Jukka Juustin mukaan Hornet-hävittäjien seuraajien vuokraus olisi lähes mahdotonta.

Suomi on täyttä vauhtia valmistelemassa Puolustusvoimien tulevien jättiostojen rahoittamista.

Enimmillään jopa yli 11 miljardin euron sotalaiva- ja hävittäjäkauppoja pohtii työryhmä, johon kuuluu edustajia neljästä ministeriöstä.

Työryhmän puheenjohtaja on puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti.

”Siinä on mietitty, millaisen rasituksen rahoitus asettaa budjetille”, Juusti sanoo.

Pohdinnan alla on ollut muun muassa rahastointimalli, mutta siitä ei uskota olevan hyötyä.

Juustin mukaan ruotsalaiset ovat tarjonneet Suomelle mahdollisuutta hankkia Gripen-hävittäjiä pitkäaikaisella leasing-vuokrasopimuksella.

”Liisaus on hyvin ongelmallinen ja lähes mahdoton, koska siinä tulee vastaan se, että jos koneita käytetään kriisissä, niin kuka vastaa mahdollisista tap­pioista. Amerikkalaiset ovat ilmoittaneet ihan suoraan, että he eivät ryhdy edes keskustelemaan liisauksesta”, Juusti sanoo.

Neljää sotalaivaa ja kymmeniä hävittäjiä ei voida rahoittaa nykyisistä puolustusbudjeteista, joissa materiaaliostoille on varattu noin 500 miljoonaa euroa vuodessa.

”Rahoituksen pitäisi näkyä erillismäärärahana näihin tarkoituksiin eikä mihinkään muuhun.”

Juusti uskoo, että Puolustusvoimien rahoitukseen luvatut tasokorotukset myös toteutuvat.

”Lähden siitä, että hallitus­ohjelma pitää.”

Juusti aloitti kansliapäällikkönä suuren valintakohun keskellä. Muun muassa Upseeriliitto paheksui, että puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) syrjäytti edellisen kansliapäällikön Arto Rädyn. Juusti ei näytä olevan kohusta moksiskaan.

”En sitä kauhean henkilökohtaisesti jaksanut ottaa.”

Oletteko perussuomalainen?

”En ole. Olen sitoutumaton.”

Juusti ei ole kadettiupseeri. Hän on taustaltaan tietoliikennetekniikkaa ja sovellettua elektroniikkaa opiskellut diplomi-insinööri. Puolustusvoimissa hän teki erikoisupseerina kuitenkin harvinaisen uran Pääesikunnan sotatalouspäälliköksi asti.

Kansliapäällikön kokoushuoneen ikkunalaudalla on telineessä yksi suomalaisen muotoilun ikoneista: Suomi-konepistooli. Se on Juustin oma, ja sen vieressä on aseen deaktivointitodistus.

Vitriinissä on muistoja uran varrelta: kenraalin karvahattu, sotilaspassi ja kenraalikunnan lahjoittama puukkopistin.

Hän nostaa kaapista myös varusmiehille tutun vihreän esineen, Sanomalaitteen.

”Tätä pidän insinööritaidon osalta suurimpana juttunani.”

Sanomalaitetta käytetään radio­sanomien salaamiseen. Juusti veti 1980-luvun alussa hanketta, jossa Puolustusvoimat kehitti Sanomalaitetta yhdessä Nokian kanssa.

Hän hymähtää muistavansa yhä ensimmäisen testisanoman, joka lähetettiin salatussa muodossa Utista: ”Maailman lyhyin pururata on hölkkääjän korvien välissä.”

Juusti epäilee, että hänen kiinnostuksensa sotilasasioihin juontaa kotioloista. Hänen isänsä Matti Juusti oli ammattisotilas ja kadettikurssinsa priimus, joka palveli myös rauhanturvaajana.

”Olen kuunnellut hyvin värikkäitä tarinoita.”

Juusti kertoo olleensa Pääesikunnassa ensimmäinen sotilas, joka piti vanhempainlomaa vuonna 1991. Hän jäi insinöörimajurina kotiin hoitamaan puolivuotiasta tytärtään.

”Sitä ei silloin kovin lämpimästi katsottu”, Juusti nauraa.

Juusti on työskennellyt ja opiskellut ulkomailla useaan otteeseen. Tutuksi ovat tulleet sekä Nato että EU. Niistä keskustel­taessa puheessa vilahtavat usein sanat ”iso”, ”hidas” ja ”kankea”.

Kansliapäälliköltä ei saa selvää vastausta kysymykseen, kannattaako hän Suomen Nato-jäsenyyttä. Hän on luvannut kysyt­täessä kertoa kantansa poliitikoille kahden kesken. Kukaan ei ole kysynyt.

”Nato-jäsenyyteen ei ole yksiselitteistä vastausta. Kysymys on aikansa vanki. Ehkä 1990-luvun lopussa olisi ollut hyvä aika liittyä. Nyt tilanne on toinen.”

Juusti on selvästi ärtynyt tavasta, jolla Suomessa puhutaan Nato-optiosta.

”Ei meillä ole mitään Nato-optiota, meillä on optio hakea Naton jäsenyyttä”, hän sanoo.

”Olen ollut kahdeksan vuotta Brysselissä töissä, eikä siellä koskaan kysytty, ettekö jo liittyisi Natoon. Ei siellä ole suurta hinkua saada tiettyjä jäsenmaita.”

Juusti kummastelee kansainvälisistä sotilaallisista harjoituksista nousevia kohuja. Ne voisivat vähentyä, jos puolustushallinto julkistaisi tulevan vuoden harjoitussuunnitelmansa etukäteen.

”Tästä on puhuttu viimeksi torstaina. Yritän, että niitä avataan enemmän tulevaisuudessa. Ei niissä kauheasti salaista ole, mutta tämä on pitkä perinne. Katsotaan, voidaanko sitä muuttaa.”

Jukka Juusti

 Syntynyt 1955.

 Työskennellyt Puolustusvoimien pääinsinöörinä, sotavarustepäällikkönä ja sotatalouspäällikkönä sekä puolustusministeriön resurssipoliittisen osaston päällikkönä.

 Kaksi lasta.

 Harrastaa liikuntaa, kalastaa ja lukee jännitysromaaneja.

 Aloitti vuoden alussa viisivuotisen pestin puolustusministeriön kansliapäällikkönä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  2. 2

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  3. 3

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  4. 4

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  5. 5

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  6. 6

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  7. 7

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  8. 8

   Ranskan Marine Le Penin peli ei ole pelattu – viisi syytä, miksi EU-lemmikki Macronin hymy voi vielä hyytyä

  9. 9

   Esikoisensa synnytyksen käynnistymistä odottava pariskunta Kätilöopistolla: ”Ollaan just siinä päädyssä, mikä on läpimätä”

  10. 10

   Välipohjissa mikrobikasvua, ullakolla linnunraatoja – Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden kuluessa laajojen homevaurioiden takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  2. 2

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  3. 3

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  4. 4

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  5. 5

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  6. 6

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  7. 7

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  8. 8

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  9. 9

   Asumistukileikkuri rankaisee pääkaupunki­seudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

  10. 10

   Helsingin rikkaimmilla alueilla on usein surkeat palvelut – HS:n laskuri näyttää: idän lähiöt lyövät monet eliitti­kaupunginosat mennen tullen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää