Valikko
Kotimaa

Poikkeuksellinen talvi rikkoo päätiet –näin voit hakea auton vaurioihin korvauksia

Iso reikä voi syntyä tiehen päivässä tai parissa. Ajoittain Liikenneviraston puhelinpalveluun on soitettu teiden kunnosta tuhannen puhelun päivätahtia.

Päätiet ovat nyt poikkeuksellisen huonossa kunnossa. Ylös ja alas sahaavat lämpötilat ja vesisateet ovat synnyttäneet teihin reikiä, joita ei sään takia ole päästy paikkaamaan.

Uudenmaan ely-keskuksen kunnossapitoyksikön päällikkö Pekka Rajala sanoo tilanteen näyttävän murheelliselta ja huolestuttavalta.

”Äärimmäisen poikkeuksellinen talvi on ollut. Ensin oli kolmenkymmenen asteen pakkaset ja sitten alkoivat kevätkelit. Vettä satoi suoraan kylmille pinnoille ja sen jälkeen alkoivat lumet sulaa”, Rajala kuvaa.

Tiet reikiintyvät tällaisella kelillä lähes silmissä. Isokin reikä syntyy päivässä tai parissa.

”Alkureiän ei tarvitse olla juuri peukalon päätä suurempi. Kun siihen kertyy vettä, autojen aikaan saama paine alkaa kohdistua reiän reunoihin.”

Rajalan mukaan vesi räjäyttää reikää suuremmaksi joka ikisen yli ajavan auton kohdalla. Siksi vilkkaasti liikennöidyillä pääteillä reiät laajenevat nopeasti.

”Seurasin itse nelostien alkupäässä [Helsingin] Viikin puhdistamon kohdalla reikää, joka alkoi peukalonpään kokoisesta. Kahden päivän kuluttua se oli laajentunut 40 senttiä kertaa 40 senttiä kokoiseksi alueeksi, josta päällyste oli purkautunut kokonaan pois.”

Reiät voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Rajala suosittelee alentamaan ajonopeutta.

”Olosuhteet eivät muutenkaan ole sellaiset, että kannattaisi ajaa täyttä sallittua nopeutta. Siellä on lammikoitumista ja muut autoilijat voivat käyttäytyä ennakoimattomasti.”

Maltillinen ajonopeus auttaa, sillä silloin reiän tiessä voi havaita ajoissa ja ehtiä myös väistää.

Moni autoilija ajaa väistämättä reikiin ja osa rikkoo niissä autonsa renkaan tai vanteen.

Vaurioihin voi hakea ely-keskukselta korvausta. Rajalan mukaan korvaushakemuksia on jo tullut merkittävästi enemmän kuin tavallisena talvena.

Tilannetta pahentaa se, että korjaustöihin on nyt hankala ryhtyä.

”Kun vettä on satanut, reiät ovat täynnä vettä. Jokainen voi kuvitella, minkälaista on yrittää levittää paikka-ainetta reikään vesilätäkössä”, Rajala toteaa.

Sään kuivumista ei ole ihan heti odotettavissa, joten paikkaustöiden valmistumista saadaan odottaa. Paikkauspartiot jalkautuvat vain, jos aukko tiessä on suureksi vaaraksi liikenteelle.

Vaikka reikiä on moninkertaisesti tavanomaiseen talveen verrattuna, tilanne saattaa nopeasti helpottaa, kun korjaustöihin viimein päästään.

Talviaikaan reikiin tehdään väliaikainen kylmäpaikkaus, joka kesällä vaihtuu asfalttimassaan.

Määrärahoista reikien paikkaamisen ei pitäisi jäädä kiinni. Hallitus julkaisi vastikään korjausvelkapaketin, jossa teiden, rautateiden ja vesiväylien uudistamiseen on varattu 600 miljoonaa euroa.

”Jos tästä talvesta jotain positiivista hakee, se on tämä. Jo tänä kesänä meillä on enemmän rahaa käytettävissä tienpitoon”, Rajala iloitsee.

Maantieverkon uudelleen päällystämiseen kuluu vuodessa noin 125 miljoonaa euroa. Tästä päivittäisen liikenteen turvaavaan nopeaan paikkaustyöhön menee noin kymmenen miljoonaa euroa.

Teiden huono kunto on näkynyt puheluiden ruuhkana Liikenneviraston Tienkäyttäjän linja -palvelussa. Suomalaiset ovat ilmoittaneet epäkohdista ajoittain tuhannen puhelun päivätahtia, kun normaalisti linjalle soitetaan 50 kertaa päivässä.

Puheluista 90 prosenttia on tullut Rajalan arvion mukaan Etelä-Suomesta, jossa keli on koetellut pahimmin.

”Hyvä, että ihmiset ilmoittavat poikkeuksellisista havainnoistaan. Tieto välittyy suoraan urakoitsijalle, joka katsoo mihin toimenpiteisiin se ryhtyy”, Rajala sanoo.

Suurin huolenaihe ovat vilkasliikenteiset päätiet, erityisesti ykköstie. Reikäisiä ovat myös niin sanotun alemman kunnossapitoverkon tiet, joiden päällyste on heikompi.

Vaikka sulalla tiellä ajetaan nyt pitkään nastarenkailla, teiden kulumiseen ja reikiintymiseen sillä ei ole kovin suurta vaikutusta.

”Nykyään nastat ovat kevyempiä kuin ennen, samoin pääteiden päällysteet ovat parempia. Teiden kulumisen suurin aiheuttaja on liikenne ylipäätään ja eritoten raskas liikenne”, toteaa hankinnan asiantuntija Heikki Lappalainen Liikennevirastosta.

Näin haet korvauksia

  Tienkäyttäjälle maantiellä sattuneesta vahingosta, joka on aiheutunut puutteellisesta tien kunnossa pidosta, on mahdollista hakea vahingonkorvausta.

  Kirjaa muistiin tarkka vahinkoaika ja -paikka sekä vahingon aiheuttaja.

  Ota valokuvia tapahtumapaikasta, vahingon aiheuttajasta, tiestöstä ja vaurioista.

  Soita Tienkäyttäjän linjalle, p. 0200 2100. Tieto välittyy tienpitäjälle ja tarvittaviin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä. Linjalle kannattaa soittaa myös poikkeuksellisista havainnoistaan teiden kunnossa.

  Korvaushakemuksen voi täyttää sähköisesti ely-keskuksen verkkosivuilla tai tulostaa postitettavaksi. www.ely-keskus.fi

  Keskimääräiseksi käsittelyajaksi ilmoitetaan noin neljä kuukautta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenne
 • Tieliikenne
 • Autot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suuren urheilusponsorin perijä välttelee oikeudenkäyntiä kuolonkolarista – ja viettää yhä ylellistä elämää

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  4. 4

   Tanskan maahanmuutto­ministeri: Jos pizzeriassa ei puhuta tanskaa, ilmiantakaa se viranomaisille

  5. 5

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  6. 6

   Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

  7. 7

   Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

  8. 8

   Norjalaislehti: Pohjoiskorealaiset työskentelevät kuin orjina Pietarin jalkapallostadionin rakennustyömaalla

  9. 9

   Trump uhkaa taistella oman puolueensa konservatiivi­siipeä vastaan

  10. 10

   Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  4. 4

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  5. 5

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  6. 6

   Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

  7. 7

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  8. 8

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  9. 9

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  10. 10

   Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa – Niinistö: ”Isännöimme ilomielin, mutta pitää olla myös jotain sanottavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  5. 5

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  6. 6

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  7. 7

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  8. 8

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  9. 9

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  10. 10

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  11. Näytä lisää