Valikko
Kotimaa

Tullin pääjohtaja rikkoi lakia – professorit hämmästelevät tapaa, jolla käsitteli puolisonsa virkasuhdetta

Hallinto-oikeuden professorien mukaan Antti Hartikaisen olisi pitänyt poistua kokouksesta, jossa käsiteltiin hänen vaimonsa virkasuhdetta koskevaa asiaa.

Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen on toiminut ilmeisesti hallintolain vastaisesti ollessaan esteellisenä läsnä kokouksessa, jossa käsiteltiin myös hänen puolisonsa määräaikaista virkasuhdetta koskevaa asiaa.

Tullin johtoryhmän kokouksessa 3. marraskuuta 2015 esillä oli Viinaralli-projektissa olevien määräaikaisten virkojen jatkaminen.

Alkoholin maahantuontia tehostetusti valvovassa projektissa on kymmenen määräaikaista ­virkaa. Yhtä niistä hoitaa ­pääjohtajan puoliso. Määräaikaisista virkasuhteista keskusteltaessa on mahdollista, että niitä ei jatketa.

Johtoryhmän pöytäkirjan mukaan Hartikainen jääväsi itsensä eikä osallistunut virkoja koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon. Hän ei kuitenkaan poistunut paikalta.

Hallintolain mukaan virkamies ei saa osallistua asian käsittelyyn eikä olla läsnä sitä käsiteltäessä, jos hän on esteellinen.

”Esteellisyys merkitsee hal­lintolain mukaan myös, että ­esteellinen henkilö ei saa olla läsnä asiaa käsiteltäessä. Pelkkä jääväys ei siis riitä, vaan hen­kilön on myös siirryttävä toiseen ­tilaan käsittelyn ajaksi”, sanoo Helsingin yliopiston hallinto-­ ­oikeuden professori Olli Mäenpää.

Samaa mieltä on Turun yli­opiston hallinto-oikeuden professori Heikki Kulla.

”Hallintolain mukaan on ilman muuta selvää, että päätöksenteosta ja asian käsittelystä itsensä jäävänneen täytyy poistua kokoustilasta”, Kulla sanoo.

Pääjohtaja Hartikaisen mukaan hän ei ehtinyt poistua huoneesta asian tultua esille. Hän kertoo sähköpostitse jäävänneensä itsensä varmuuden vuoksi asian käsittelystä.

”Asiakohdan tultua esille siitä vallitsi niin suuri yksimielisyys, että sijaiseni linjasi hyvin no­peasti, että johtoryhmä tukee tehtävien laittamista hakuun. Tilanne tuli eteen yllättäen kesken muiden asioiden käsittelyn ja eteni niin nopeasti, että en edes ehtinyt poistua huoneesta.”

Pöytäkirjan mukaan Hartikainen oli koko kokouksen ajan sen puheenjohtaja.

Perjantaina 5. helmikuuta laaditun nimitysmuistion mukaan yhteen määräaikaiseen virka­suhteeseen esitetään pääjohtajan puolisoa.

Eduskunnan oikeusasiamies on ottanut marraskuussa pidetyn kokouksen tapahtumat oma-aloitteisesti tutkittavakseen. Käsittely on vasta alkuvaiheessa.

Marraskuun tapahtumat eivät ole ensimmäinen kerta, kun pääjohtaja Hartikaisen toimia puolisoonsa liittyen on selvitetty.

Valtiovarainministeriö asetti loppuvuonna 2014 selvitysryhmän, jonka yhtenä tehtävänä oli arvioida Hartikaisen toimintaa puolisonsa palkkaamisessa Tullin palvelukseen.

Selvitysryhmän selvityksen perusteella Hartikainen oli toimiessaan pääjohtajana osallistunut puolisonsa palkkaamiseen liittyvään keskusteluun 3. syyskuuta 2012 pidetyssä tilaisuudessa. Asiasta oli käyty tämän jälkeen myös sähköpostiviestintää.

Helsingin Sanomien hankkimassa puolison työhakemuksessa tämä kirjoittaa: ”Mieheni työskentelee Tullilaitoksen pääjohtajana ja on entinen Raja­vartiolaitoksen eversti.”

Helmikuussa 2015 valmistuneen selvitysryhmän raportin mukaan Hartikaisen olisi pitänyt pääjohtajan asemassa pidättäytyä täysin keskustelemasta puolisoaan koskevasta asiasta. Selvitysryhmä ei pitänyt pääjohtajan toimintaa hyväksyttävänä.

Selvitysryhmä käsitteli myös pääjohtajan julkisuudessa esittämää arvostelua alaistaan kohtaan. Valtiovarainministeriö antoi Hartikaiselle vakavan huomautuksen. Hän toimi moitittavasti arvostellessaan alaistaan julkisesti epäasiallisella tavalla.

Poliisi epäilee toisessa asiassa Hartikaista viestintäsalaisuuden loukkaamisesta ja virkavelvol­lisuuden rikkomisesta. Epäily on osoittautumassa aiheettomaksi. Esitutkinta on yhä kesken.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  2. 2

   Sadan päivän myllerrys – Donald Trump nousee tänään valtaan, ja nämä asiat hän aikoo mullistaa heti

  3. 3

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  4. 4

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  5. 5

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  6. 6

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  7. 7

   Berner tulistui HSTV:n keskustelussa: ”Hallitus päättää, onko liikenne-esitykseni surkea”

  8. 8

   Ministeri Berner perui osallistumisensa Ylen suoraan lähetykseen

  9. 9

   Financial Timesin arkkitehtuurikriitikko Helsingistä: ”Kaupungilla on identiteettikriisi”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  2. 2

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  5. 5

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  6. 6

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  7. 7

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  8. 8

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  9. 9

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  10. 10

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää