Kotimaa

Valikko
Kotimaa

Tullin pääjohtaja rikkoi lakia – professorit hämmästelevät tapaa, jolla käsitteli puolisonsa virkasuhdetta

Hallinto-oikeuden professorien mukaan Antti Hartikaisen olisi pitänyt poistua kokouksesta, jossa käsiteltiin hänen vaimonsa virkasuhdetta koskevaa asiaa.

Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen on toiminut ilmeisesti hallintolain vastaisesti ollessaan esteellisenä läsnä kokouksessa, jossa käsiteltiin myös hänen puolisonsa määräaikaista virkasuhdetta koskevaa asiaa.

Tullin johtoryhmän kokouksessa 3. marraskuuta 2015 esillä oli Viinaralli-projektissa olevien määräaikaisten virkojen jatkaminen.

Alkoholin maahantuontia tehostetusti valvovassa projektissa on kymmenen määräaikaista ­virkaa. Yhtä niistä hoitaa ­pääjohtajan puoliso. Määräaikaisista virkasuhteista keskusteltaessa on mahdollista, että niitä ei jatketa.

Johtoryhmän pöytäkirjan mukaan Hartikainen jääväsi itsensä eikä osallistunut virkoja koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon. Hän ei kuitenkaan poistunut paikalta.

Hallintolain mukaan virkamies ei saa osallistua asian käsittelyyn eikä olla läsnä sitä käsiteltäessä, jos hän on esteellinen.

”Esteellisyys merkitsee hal­lintolain mukaan myös, että ­esteellinen henkilö ei saa olla läsnä asiaa käsiteltäessä. Pelkkä jääväys ei siis riitä, vaan hen­kilön on myös siirryttävä toiseen ­tilaan käsittelyn ajaksi”, sanoo Helsingin yliopiston hallinto-­ ­oikeuden professori Olli Mäenpää.

Samaa mieltä on Turun yli­opiston hallinto-oikeuden professori Heikki Kulla.

”Hallintolain mukaan on ilman muuta selvää, että päätöksenteosta ja asian käsittelystä itsensä jäävänneen täytyy poistua kokoustilasta”, Kulla sanoo.

Pääjohtaja Hartikaisen mukaan hän ei ehtinyt poistua huoneesta asian tultua esille. Hän kertoo sähköpostitse jäävänneensä itsensä varmuuden vuoksi asian käsittelystä.

”Asiakohdan tultua esille siitä vallitsi niin suuri yksimielisyys, että sijaiseni linjasi hyvin no­peasti, että johtoryhmä tukee tehtävien laittamista hakuun. Tilanne tuli eteen yllättäen kesken muiden asioiden käsittelyn ja eteni niin nopeasti, että en edes ehtinyt poistua huoneesta.”

Pöytäkirjan mukaan Hartikainen oli koko kokouksen ajan sen puheenjohtaja.

Perjantaina 5. helmikuuta laaditun nimitysmuistion mukaan yhteen määräaikaiseen virka­suhteeseen esitetään pääjohtajan puolisoa.

Eduskunnan oikeusasiamies on ottanut marraskuussa pidetyn kokouksen tapahtumat oma-aloitteisesti tutkittavakseen. Käsittely on vasta alkuvaiheessa.

Marraskuun tapahtumat eivät ole ensimmäinen kerta, kun pääjohtaja Hartikaisen toimia puolisoonsa liittyen on selvitetty.

Valtiovarainministeriö asetti loppuvuonna 2014 selvitysryhmän, jonka yhtenä tehtävänä oli arvioida Hartikaisen toimintaa puolisonsa palkkaamisessa Tullin palvelukseen.

Selvitysryhmän selvityksen perusteella Hartikainen oli toimiessaan pääjohtajana osallistunut puolisonsa palkkaamiseen liittyvään keskusteluun 3. syyskuuta 2012 pidetyssä tilaisuudessa. Asiasta oli käyty tämän jälkeen myös sähköpostiviestintää.

Helsingin Sanomien hankkimassa puolison työhakemuksessa tämä kirjoittaa: ”Mieheni työskentelee Tullilaitoksen pääjohtajana ja on entinen Raja­vartiolaitoksen eversti.”

Helmikuussa 2015 valmistuneen selvitysryhmän raportin mukaan Hartikaisen olisi pitänyt pääjohtajan asemassa pidättäytyä täysin keskustelemasta puolisoaan koskevasta asiasta. Selvitysryhmä ei pitänyt pääjohtajan toimintaa hyväksyttävänä.

Selvitysryhmä käsitteli myös pääjohtajan julkisuudessa esittämää arvostelua alaistaan kohtaan. Valtiovarainministeriö antoi Hartikaiselle vakavan huomautuksen. Hän toimi moitittavasti arvostellessaan alaistaan julkisesti epäasiallisella tavalla.

Poliisi epäilee toisessa asiassa Hartikaista viestintäsalaisuuden loukkaamisesta ja virkavelvol­lisuuden rikkomisesta. Epäily on osoittautumassa aiheettomaksi. Esitutkinta on yhä kesken.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  2. 2

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Väsyttääkö, vaikka nukut riittävästi? Kyse voi olla fyysisistä ongelmista, jotka voi hoitaa

  5. 5

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  6. 6

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  7. 7

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  8. 8

   17-vuotiaan pojan epäillään salakuljettaneen kilokaupalla kovia huumeita Suomeen – Maastokätköjä löytynyt Käpylästä ja Tapiolasta

  9. 9

   Li Andersson juhli sairaalan kierrätys­kankaissa ja turvapaikan­hakijoiden tekemässä korussa – ”Tuntuu vähän oudolta tulla tänne ja hymyillä”

  10. 10

   Swallow the Sun -yhtyeen Juha Raivio menetti keväällä rakastettunsa ja bändikaverinsa: ”Kuolemankaipuulla mässäilevät sanoitukset ovat onnellisten ihmisten etuoikeus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  2. 2

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  3. 3

   Itsenäisyyspäivän mielen­osoituksissa yhteensä seitsemän kiinniottoa – HSTV koosti illan tärkeimmät hetket

  4. 4

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  5. 5

   Trump haluaa perua tilauksen uudesta Air Force One -koneesta

  6. 6

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  7. 7

   Li Andersson juhli sairaalan kierrätys­kankaissa ja turvapaikan­hakijoiden tekemässä korussa – ”Tuntuu vähän oudolta tulla tänne ja hymyillä”

  8. 8

   Kuka oli tänä vuonna Linnan edustavin? Äänestä upeinta asukokonaisuutta

  9. 9

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  10. 10

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  7. 7

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  10. 10

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  11. Näytä lisää