Valikko
Kotimaa

Tullin pääjohtaja rikkoi lakia – professorit hämmästelevät tapaa, jolla käsitteli puolisonsa virkasuhdetta

Hallinto-oikeuden professorien mukaan Antti Hartikaisen olisi pitänyt poistua kokouksesta, jossa käsiteltiin hänen vaimonsa virkasuhdetta koskevaa asiaa.

Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen on toiminut ilmeisesti hallintolain vastaisesti ollessaan esteellisenä läsnä kokouksessa, jossa käsiteltiin myös hänen puolisonsa määräaikaista virkasuhdetta koskevaa asiaa.

Tullin johtoryhmän kokouksessa 3. marraskuuta 2015 esillä oli Viinaralli-projektissa olevien määräaikaisten virkojen jatkaminen.

Alkoholin maahantuontia tehostetusti valvovassa projektissa on kymmenen määräaikaista ­virkaa. Yhtä niistä hoitaa ­pääjohtajan puoliso. Määräaikaisista virkasuhteista keskusteltaessa on mahdollista, että niitä ei jatketa.

Johtoryhmän pöytäkirjan mukaan Hartikainen jääväsi itsensä eikä osallistunut virkoja koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon. Hän ei kuitenkaan poistunut paikalta.

Hallintolain mukaan virkamies ei saa osallistua asian käsittelyyn eikä olla läsnä sitä käsiteltäessä, jos hän on esteellinen.

”Esteellisyys merkitsee hal­lintolain mukaan myös, että ­esteellinen henkilö ei saa olla läsnä asiaa käsiteltäessä. Pelkkä jääväys ei siis riitä, vaan hen­kilön on myös siirryttävä toiseen ­tilaan käsittelyn ajaksi”, sanoo Helsingin yliopiston hallinto-­ ­oikeuden professori Olli Mäenpää.

Samaa mieltä on Turun yli­opiston hallinto-oikeuden professori Heikki Kulla.

”Hallintolain mukaan on ilman muuta selvää, että päätöksenteosta ja asian käsittelystä itsensä jäävänneen täytyy poistua kokoustilasta”, Kulla sanoo.

Pääjohtaja Hartikaisen mukaan hän ei ehtinyt poistua huoneesta asian tultua esille. Hän kertoo sähköpostitse jäävänneensä itsensä varmuuden vuoksi asian käsittelystä.

”Asiakohdan tultua esille siitä vallitsi niin suuri yksimielisyys, että sijaiseni linjasi hyvin no­peasti, että johtoryhmä tukee tehtävien laittamista hakuun. Tilanne tuli eteen yllättäen kesken muiden asioiden käsittelyn ja eteni niin nopeasti, että en edes ehtinyt poistua huoneesta.”

Pöytäkirjan mukaan Hartikainen oli koko kokouksen ajan sen puheenjohtaja.

Perjantaina 5. helmikuuta laaditun nimitysmuistion mukaan yhteen määräaikaiseen virka­suhteeseen esitetään pääjohtajan puolisoa.

Eduskunnan oikeusasiamies on ottanut marraskuussa pidetyn kokouksen tapahtumat oma-aloitteisesti tutkittavakseen. Käsittely on vasta alkuvaiheessa.

Marraskuun tapahtumat eivät ole ensimmäinen kerta, kun pääjohtaja Hartikaisen toimia puolisoonsa liittyen on selvitetty.

Valtiovarainministeriö asetti loppuvuonna 2014 selvitysryhmän, jonka yhtenä tehtävänä oli arvioida Hartikaisen toimintaa puolisonsa palkkaamisessa Tullin palvelukseen.

Selvitysryhmän selvityksen perusteella Hartikainen oli toimiessaan pääjohtajana osallistunut puolisonsa palkkaamiseen liittyvään keskusteluun 3. syyskuuta 2012 pidetyssä tilaisuudessa. Asiasta oli käyty tämän jälkeen myös sähköpostiviestintää.

Helsingin Sanomien hankkimassa puolison työhakemuksessa tämä kirjoittaa: ”Mieheni työskentelee Tullilaitoksen pääjohtajana ja on entinen Raja­vartiolaitoksen eversti.”

Helmikuussa 2015 valmistuneen selvitysryhmän raportin mukaan Hartikaisen olisi pitänyt pääjohtajan asemassa pidättäytyä täysin keskustelemasta puolisoaan koskevasta asiasta. Selvitysryhmä ei pitänyt pääjohtajan toimintaa hyväksyttävänä.

Selvitysryhmä käsitteli myös pääjohtajan julkisuudessa esittämää arvostelua alaistaan kohtaan. Valtiovarainministeriö antoi Hartikaiselle vakavan huomautuksen. Hän toimi moitittavasti arvostellessaan alaistaan julkisesti epäasiallisella tavalla.

Poliisi epäilee toisessa asiassa Hartikaista viestintäsalaisuuden loukkaamisesta ja virkavelvol­lisuuden rikkomisesta. Epäily on osoittautumassa aiheettomaksi. Esitutkinta on yhä kesken.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  4. 4

   Poliisi etsii kaksi lasta kellarivarastoon lukinnutta miestä Kuopiossa

  5. 5

   Kysely: Trumpin suosio historiallisen heikko – presidenttiä äänestäneet eivät silti kadu valintaansa

  6. 6

   Ranskalaiset äänestävät presidentinvaaleissa – Belgian yleisradion ovensuukyselyn mukaan Macron johtaa, Le Pen on toisena

  7. 7

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  8. 8

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  9. 9

   Jäämerestä on tullut muovijätteen kaatopaikka, vaikka napa-alueilla ei pitäisi olla roskan lähteitä

  10. 10

   Pätkäpormestarin paikasta viriää kilpa Helsingin vihreissä – Otso Kivekäs on saamassa haastajakseen ainakin Elina Moision

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  3. 3

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  4. 4

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  5. 5

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  6. 6

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  7. 7

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  8. 8

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  9. 9

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  10. 10

   Helsingin johtopaikat jaettiin – kokoomus ja vihreät tarttuivat tiukasti vallan kahvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää