Valikko

Tältä näyttää rakkaus ja ystävyys – yli 200 ihmistä saapui HS:n kaverikuvaan Sanomataloon

Helsingin Sanomien valokuvaaja Sami Kero kuvasi HS:n lukijoita ystävänpäivän kunniaksi.

Monilla on valokuva-albumeissaan koulukuvia, joihin on saanut ottaa mukaan kaverinsa. Nämä muistot kertovat lapsuudesta ja kouluaikojen ystävyydestä.

Mutta miksi aikuiset eivät otata kaverikuvia, jotka tallentavat samanlaisen muiston aikuisuudesta?

HS päätti antaa niin lapsille kuin aikuisillekin mahdollisuuden ikuistaa itsensä kaverinsa kanssa ammattivalokuvaajan kuvaamana.

Valokuvaaja Sami Kero kuvasi Sanomatalon Mediatorilla suuren joukon ystävyksiä, jotka halusivat tallentaa muiston ystävyydestä.

Visuaalisena innoittajana oli Sami Keron mukaan 1980-lukulainen koulukuva.

”Suomessa on tiettyjä kuvatyyppejä, jotka ovat ikonisia. Kaverikuva on yksi niistä, koulukuvan alatyyppi. Koulukuva puolestaan on monesti ensimmäinen kerta, kun ihminen asettaa oman identiteettinsä kunnolla valokuvattavaksi”, Kero sanoo.

Selfieiden aikakaudella ihminen on valokuvattavana koko ajan. Varsinainen valokuvaus on kuitenkin sitä, että asettaudutaan valokuvattavaksi. Sillä ei näytetä, että ollaan oltu jossakin paikassa, Kero korostaa.

Kaverikuvaus on tärkeä myös seremoniana. ”Siinä asetutaan ystävän kanssa valokuvattavaksi. Kuva on tärkeä dokumentti, muisto vielä vuosikymmentenkin päästä”, Kero sanoo.

Kaverikuvaus sai ihmiset liikkeelle, sillä Sanomataloon saapui kahden tunnin aikana yli 200 ihmistä. Kuvia Kero otti yli 80. Moni toi kuvaukseen myös koiransa.

Kuvattavien joukossa oli tuoreita ystävyksiä mutta myös sellaisia, joiden kaveruus juontaa juurensa yli 50 vuoden taakse.

Helsinkiläiset Jaana Hämeenniemi ja Anne-Mari Laitiala sekä espoolainen Kirsi Wilenius ovat olleet ystäviä viitisen vuotta. Kolmikko asettautui nauraen kuvattavaksi, sillä ystävyys on heille ennen kaikkea iloinen asia.

”Vielä hymyilyttää. Katsotaan, miten käy, kun ollaan oltu koko ajan yhdessä 15 vuorokautta”, sanovat lähiaikoina lomareissulle lähdössä olevat Hämeenniemi ja Laitiala.

Koulun kaverikuva innoitti helsinkiläiset Anna Sorvojan ja Päivi Hirvosen kuvaukseen lastensa Sara ja Can Akarin sekä Kurt Jaacobin kanssa. Naisten ystävyys on peräisin vuodesta 1982, ja mukana kuvauksessa oli vuonna 1987 koulussa otettu kaverikuva, jossa nuoret koululaiset halailevat iloisesti.

Marja-Leena Lammin, Armi Halenin ja Ulla Korpuan ystävyys on kestänyt jo yli 50 vuotta. Naapurukset olivat samaan aikaan ensimmäisellä luokalla koulussa, ja ystävyys on kestänyt vahvana vuosikymmenet.

”Välillä on pidempiä taukoja, mutta vähintään kerran vuodessa on tavattu”, Lammi sanoo.

”Olemme pitäneet elokuvailtoja ja matkustelleet. 150-vuotispäivät vietimme Kreetalla”, Korpua kertoo.

Musiikki yhdisti helsinkiläisen Emilia Tonterin ja vantaalaisen Päivi Pihlmanin viisi ja puoli vuotta sitten.

Päivämääräkin on tarkasti muistissa: 16.5.2010. Tuolloin naiset tapasivat aurinkoisena kesäpäivänä Helsingin Uudenmaankadulla musiikkivideon kuvauksissa. Lopputuloksena oli Raptorin ”Tosi tarttuva täytebiisi 16”.

”Huumori siis yhdistää myös”, Pihlman nauraa.

”Oltiin statisteja. Hermostuksissani aloin jutella Päivin kanssa, ja siitä se lähti. Sen jälkeen ystävyys on syventynyt, ja nykyisin puhutaan muustakin kuin musiikista”, Tonteri kertoo.

Helsingin kauppakorkeakoulun opiskelijoita Iiro Heinosta ja Joel Leinosta yhdistävät myös kaverikuvat.

”Otamme aina hassuja kaverikuvia, kun tulee tilaisuus. Täytyihän toki tännekin tulla”, sanovat kolme vuotta sitten opiskelujen yhteydessä tavanneet kaverukset.

Helsinkiläiset Kirsi ja Markku Laurikainen sekä Sari ja Petteri Tuunainen halusivat ikuistaa pitkäaikaisen ystävyyden.

Miehet ovat tunteneet toisensa vuodesta 1987. He sukelsivat yhdessä 20 vuotta, ja ystävyys on edelleen hyvin tiivistä.

”Joka päivä soitellaan, ja tiedämme kaikki toistemme asiat. Yhteisiä menoja on ollut paljon”, Laurikainen sanoo.

Vaimot ovat päässeet mukaan ikään kuin siivellä. ”Mieheni on sanonut, että tyttöystävät ja vaimot tulevat ja menevät, mutta ystävät ovat aina”, Sari Tuunainen nauraa.

”Ystävyys on luottamussuhde”, Petteri Tuunainen sanoo.

Mukana kuvauksessa oli myös Tuunaisten Doni-koira. ”Tämä on minun kummipoikani”, Markku Laurikainen heittää.

Kummeja pariskunnat ovat myös aikuisille lapsilleen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  3. 3

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  4. 4

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  5. 5

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  8. 8

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  9. 9

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  10. 10

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää