Valikko
Kotimaa

Aarnion tontin rahakätkössä on myös uusia seteleitä, jotka eivät voi olla peräisin vuoden 2002 käteissummasta

Setelit eivät ainakaan voi olla peräisin käteissummasta, jonka Jari Aarnio kertoi saaneensa vuonna 2002. Aarnion mukaan hän ehti käyttää rahat ennen kiinniottoaan.

Jari Aarnion tontilta löytyneessä rahakätkössä oli sekä vanhoja että uusia seteleitä. Vanhimmat setelit on valmistettu vuosituhannen vaihteessa, mutta tuorein seteli on vuodelta 2012.

Seteleiden liikkeellelaskuvuotta on selvitetty tuoreimmassa lisätutkintapöytäkirjassa. Apua pyydettiin muun muassa Saksan, Itävallan, Ranskan ja Hollannin viranomaisilta.

Aarnion rakennustyömaalta Porvoosta löytyi toukokuussa 2014 yhteensä 64 800 euroa. Aarnio on kiistänyt, että rahat olisivat hänen. Aarnion mukaan kyse on lavastuksesta.

Sen sijaan Aarnio on myöntänyt, että hänellä on ollut käytössään 447 000 euroa pimeää käteisrahaa. Rahan hän kertoo saaneensa suomalaiselta miljonääriltä vuonna 2002 autettuaan tätä turvajärjestelyissä parituksessa ja muissa hämäräbisneksissä.

Rahojen painovuosista tehty selvitys osoittaa, että Aarnion tontilta löydetyt rahat eivät voi olla peräisin ainakaan Aarnion väittämästä rahanluovutuksesta. Jos rahat olisivat peräisin siitä, seteleiden joukossa ei voisi olla vuoden 2002 jälkeen painettuja seteleitä.

Aarnio on kertonut, että hän olisi ehtinyt käyttää kaikki saamansa rahat ennen kiinniottoa marraskuussa 2013.

Lisätutkinnassa on kuulusteltu myös rikosylikonstaapelia, joka vastasi Trevocin toimitusjohtajan Pasi Pataman kuulusteluista.

Patama kertoi kuulusteluissa varsin avoimesti laitteista, jotka hän oli tehnyt Aarnion johtamalle huumepoliisille. Oikeudessa hän kuitenkin väitti, että krp painosti häntä antamaan kertomukset. Hän myös sanoi krp:n väittäneen, että Helsingin huumepoliisista kohdistuisi uhkaa hänen turvallisuudelleen.

Rikosylikonstaapeli Jani Asumaa kiistää painostuksen ja kertoo, että juuri tällaisten väitteiden varalta hän halusi jokaiseen kuulusteluun Pataman asianajajan, halusi Patama itse sitä tai ei.

Asumaan mukaan Pataman kanssa juteltiin kyllä myös kuulusteluiden ulkopuolella, muun muassa silloin, kun avustajan saapumista odoteltiin. Mitään painostusta ei Asumaan mukaan edes tarvittu.

”Ottaen huomioon minkälainen puheautomaatti hän [Patama] oli, niin ei siinä tarvinnut muuta kuin yrittää ehtiä kirjoittaa kertomusta paperille”, Asumaa kertoo.

Hän tapasi Patamaa myös muutaman kerran sen jälkeen, kun Patama vapautettiin tutkintavankeudesta ja kuulustelut päättyivät. Silloin keskustelut koskivat Pataman turvallisuutta.

Patamalle ei Asumaan mukaan kuitenkaan sanottu, että häneen kohdistuisi konkreettista uhkaa. Turva-asiat kyllä otettiin huomioon, ja Patama itsekin oli miettinyt asiaa.

”Patama pohti itse, miten RHU [Helsingin huumepoliisi] suhtautuisi siihen, miten hän oli avannut anonymisaattorin ja suodatinlaitteen testausta ja niiden hankintojen eri vaiheita paljastaen, että niitä ei ollut käytetty operatiivisessa toiminnassa.”

Turvatekijät jouduttiin Asumaan mukaan ottamaan huomioon Helsingin huumepoliisien käytöksen takia. Hän kertoo, että huumepoliisiin tehdyn kotietsinnän aikana huumepoliisit olivat muodostaneet käytävillä ”kunniavartion” ja nimitelleet kotietsintää tehneitä krp:n kollegoitaan sioiksi. Huumepoliisit uskoivat, että tutkinnassa on kyse puhtaasta kiusanteosta, Asumaa toteaa.

”Näin jälkikäteen katsottuna heidän reaktioitaan pitää yrittää ymmärtää, koska valtaosa ei tiennyt tästä asiasta mitään ja he joutuivat omiensa takia ns. sijaiskärsijäksi. Siinä vaiheessa emme tienneet, ketkä kaikki HPL:ssä [Helsingin poliisilaitoksessa] olivat tietoisia tai osallisina asiassa”, Asumaa kertoo.

Lisätutkinnassa kuultiin myös Aarnion läheistä työtoveria, kansanedustaja Kari Tolvasta (kok). Tolvanen oli Helsingin väkivaltarikostutkinnan johtaja ennen kuin hänestä tuli kansanedustaja 2011.

Kuulustelun mukaan Tolvanen oli yrittänyt auttaa Aarniota syksyllä 2013, kun Aarnio oli saanut tiedon esitutkinnan alkamisesta. Tutkinta käynnistyi prostituoituna työskennelleen ”Saaran” kerrottua viranomaisille erilaisia asioita Aarnion toiminnasta.

Aarnio on kiistänyt Saaran kertomukset ja sanonut, että Saara on epäluotettava. Aarnio on pyrkinyt etsimään näyttöä Saaran epäluotettavuudesta, ja myös keskustelut Kari Tolvasen kanssa liittyivät tähän teemaan.

Aarnio esimerkiksi soitti Tolvaselle marraskuussa 2013, vain muutama päivä ennen kuin hänet otettiin kiinni.

Puhelinkuunteluun tallentuneessa keskustelussa Aarnio kertoo, että erään Tolvasen entisen alaisen kuulusteluissa on ongelmia, sillä alainen epäröi kertoa salassa pidettäviä asioita. Salassapidot liittyivät rikosilmoituksiin, jotka Saara on tehnyt.

Aarnio pyytää, että Tolvanen auttaisi häntä.

”Niin pystyisitsä yhtää toimii siin niinku välimiehenä silleen että…”

”Joo, mä voin huomenna soittaa sille joo, joo…”, Tolvanen lupaa.

Aarnio sanoo, että hänen mielestään olisi parasta, että alainen soittaisi Aarnion asianajajalle Riitta Leppiniemelle. Tolvanen lupaa välittää viestin entiselle alaiselleen.

Tolvasen välimiehen roolista oli ilmeisesti apua. Aiemmin kuulustelua epäröinyt alainen viestitti seuraavana päivänä kuulustelijalleen ”todistavansa mielellään siitä vähästä, mitä tietää”.

Seuraavana päivänä Tolvanen vielä vahvisti Aarniolle tekstiviestillä, että alainen on menossa kuulusteluun. Hän kertoo soittavansa uudelleen alaiselle vielä muutaman päivän päästä ja juttelevansa rauhassa, sillä ”nyt ei ollut mahdollisuutta”. Hän myös lupaa neuvoa alaista ottamaan yhteyttä Leppiniemeen.

Omassa kuulustelussaan Tolvanen korostaa, ettei hän ole missään vaiheessa yrittänyt vaikuttaa alaisensa kuulustelun sisältöön.

”Olen kehottanut häntä vaan menemään kuulusteluun ja kertomaan totuuden, kuten todistajan pitää”, Tolvanen sanoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Töölön sairaala aiotaan purkaa – tilalle suunnitellaan massiivista asuinkorttelia

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Teslan menestystarinan kääntöpuoli: Työntekijät kertovat surkeista työoloista – ”Olen nähnyt, kuinka ihmiset pyörtyvät”

  8. 8

   Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

  9. 9

   Mykoplasma-bakteeri halvaannutti Nikon 16-vuotiaana – nyt hän kertoo, kuinka jokainen voi löytää hyvän itseluottamuksen

  10. 10

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää