Valikko
Kotimaa

VR laskee junalippujen hintoja neljänneksellä – halvempia lippuja voi ostaa heti

Opiskelijoiden ja eläkeläisten alennusprosentit pienenivät. Jo nelivuotias lapsi tarvitsee jatkossa junalipun.

Kotimaan kaukoliikenteen junalippujen hinnat laskevat keskimäärin neljänneksellä, kertoo VR. Yhtiön mukaan hinnat laskevat pysyvästi ja hinnoittelua myös yksinkertaistetaan.

”Asiakkaamme kiittelevät junaa huolettomaksi, ekologiseksi ja mukavaksi matkustusmuodoksi, lippujen hinta on kuitenkin viime vuosina saanut moitteita. Matkamäärämme ovat nousussa edullisten kampanjalippujen myötä isoilla reiteillä ja nyt voimme laskea hintoja pysyvästi koko Suomessa”, matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen sanoo VR:n tiedotteessa.

Hintatason lasku riippuu myös reitistä. Jonkinlainen hinnanpudotus tapahtuu kuitenkin kaikilla reiteillä, VR lupaa.

VR:n mukaan mukaan aiempaa edullisempia junalippuja myydään myös sellaisille reittiväleille, joilla ei ole ollut aiemmin tarjolla kampanjahintoja. Uudet hinnat tulevat voimaan heti.

”Lippujen hinnat laskevat pysyvästi noin neljänneksellä. Alennukset koskevat koko maata, mutta alennus ei ole sama kaikilla reiteillä. Yhdelläkään reitillä hinta ei ole kuitenkaan nouse. Tavoittelemme uudistuksilla noin miljoonaa matkustaja lisää kotimaan juniin”, Romanainen sanoo.

Nykyisin VR:n kotimaan kaukoliikenteessä on vuosittain noin 12 miljoonaa matkustajaa.

VR kertoo yksinkertaistaneensa hinnoittelua karsimalla erilaisia lipputyyppejä. Tarjolla on säästölippu, joka on edullisin vaihtoehto ja jonka hinta on kaikille sama.

Säästölippuja on myynnissä kaikilla reiteillä, mutta lippuja myydään rajoitetusti junavuoroa kohden. Ruuhkajuniin on tarjolla vähemmän säästölippuja kuin vähemmän suosittuihin juniin.

Peruslipun hinta riippuu siitä, kuinka aikaisin sen ostaa. Kalleimpia ovat suosituimmat junavuorot. Opiskelija-, eläkeläis- ja lapsialennukset lasketaan peruslipun hinnasta.

Opiskelijoille myönnetään jatkossa 30 prosentin alennus lipun ostohetkellä tarjolla olevasta peruslipun hinnasta. VR:n mukaan myös opiskelijoiden junalipun euromääräinen hinta laskee, vaikka alennusprosentti pienenee jopa 55 prosentista.

Myös opiskelijalle on VR:n mukaan edullisinta ostaa säästölippu, jonka hinta on sama kaikille.

Eläkeläiset ja yli 65-vuotiaat saavat jatkossa junalipuista 20 prosentin alennuksen. VR:n mukaan eläkeläislipun keskimääräinen hinta laskee alennusprosentin pienenemistä huolimatta – etenkin jos ostaa säästölipun.

VR on muuttanut myös lasten junalippujen ikärajoja. Lippu pitää ostaa jatkossa jo nelivuotiaalle lapselle. 4–16-vuotiaat lapset ja nuoret saavat lipuista 40 prosentin alennuksen.

Lisäksi VR on poistanut perhelipun, jolla lapsi matkusti aiemmin ilmaiseksi aikuisen seurassa.

Romanaisen mukaan alennusprosentteja mietittäessä VR selvitti tutkimuksella matkustajien mielipiteitä sopivasta hinnoittelusta. Hän kuitenkin myöntää, että alennusten jälkeenkään VR:n ei tule olemaan edullisin joukkoliikennemuoto.

”Juna ei ole joukkoliikenteen edullisin muoto, mutta junalla on muita vahvuuksia, kuten miellyttävä matkustaminen ja esimerkiksi ravintolavaunu”, Romanainen sanoo.

VR:n mukaan makuu- ja autopaikkojen suhteen hinnanalennukset ovat vähäisiä, tai niitä ole ollenkaan.

VR piti tänään uutta hintapolitiikkaansa koskevan tiedotustilaisuutta Helsingin rautatieasemalla. Helsingin Sanomat näytti tilaisuuden suorana HSTV:ssä.

Vaikka VR:llä on matkustajajunaliikenteessä monopoli, se on tehnyt viime aikoina tappiota. Syynä on kilpailun lisääntyminen, johon VR ei ole kyennyt vastaamaan.

Yhtiö kävi viime vuonna läpi rankan saneerauksen varmistaakseen tulevaisuutensa.

VR laski jo loppuvuodesta joidenkin Etelä-Suomen lähiliikenteen junien hintoja. Se ilmoitti aiemmin syksyllä alentavansa matkalippujen hintoja pysyvästi myös kaukoliikenteessä.

Kesäisten alennuskampanjoidensa myötä VR havaitsi, että esimerkiksi Helsingin ja Tampereen välillä matkustajamäärät nousivat 40 prosenttia, kun keskihintaa laskettiin 30 prosenttia.

”Tavoitteemme on laskea junalippujen hintoja pysyvästi. Emme voi jatkaa vanhalla hintatasolla”, VR-yhtymän toimitusjohtaja Mikael Aro totesi HS:lle tuolloin.

VR:n saamat tuet valtiolta ovat pienentyneet. Yhtiö vähensi viime vuonna radikaalisti myös juna-asemien lipputoimistojen määrää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • VR ja junaliikenne
 • Matkustaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Eurojackpotin 87 miljoonaa menikin kolmen pelaajan porukalle – kuponkia säilyttänyt ei tarkistanut riviä heti kaverinsa kehotuksesta huolimatta

  2. 2

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  5. 5

   Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

  6. 6

   Aikuinen nainen puolustaa päätöstään kohdata 12-vuotias tyttö vapaaottelu­kehässä: ”Hän on mielestäni varsin vahva lapsi”

  7. 7

   Kävely on hyväksi aivoille, koska se pumppaa verta päähän – pyöräilyllä ei ole samaa vaikutusta

  8. 8

   Haluatko päästä vauhdilla juoksukuntoon? Valmentaja antaa kymmenen vinkkiä harjoitteluun tauon jälkeen

  9. 9

   Tällainen on ollut uusi Iholla-kausi: täynnä yllätyksiä ja draamaa, tällä jutulla pääset vielä kärryille

  10. 10

   Villit huhut samuraimiekan kanssa riehuvasta koiransilpojasta leviävät Vantaalla – kaupan edessä ollut koira sai haavan ilmeisesti ryöstön yhteydessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  6. 6

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  7. 7

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  8. 8

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  9. 9

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  10. 10

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää