Kotimaa

Heinolan lintutarhassa hoivataan siipirikkoja lentokuntoon

Lintuhoitolan potilasjoukko kertoo aina talven säätilanteesta ja ihmisen toiminnan tuhoisuudesta siivekkäille.

Heinola

Maakotkanpoikasta oli ammuttu haulikolla. Se tuotiin Kajaanin pohjoispuolelta lintuhoitolaan Heinolaan. Maaliskuussa sitä koelennätetään ja katsotaan, joko se pärjäisi luonnossa.

”Jos lentäminen ei onnistu, siltä leikataan haulit pois. Mutta se on iso ja riskialtis operaatio”, kertoo Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori.

Heinolan lintutarhan tarkoitus on hoitaa loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja ja palauttaa ne takaisin luontoon. Sen omistaa Heinolan kaupunki.

Tarhalle tulee vuosittain hoitoon noin 200–250 lintua. Niistä noin joka kolmas tai neljäs pystytään vapauttamaan luontoon. Osa ei enää pärjää luonnossa ja jää hoitoon loppuiäksi.

Lintutarha on kamppaillut lopettamisen partaalla useina vuosina. Tilanne muuttui yllättäen viime vuonna, kun hämeenlinnalainen pariskunta testamenttasi omaisuutensa lintutarhalle.

Satojentuhansien eurojen lahjoitusvarat on suunnitteilla käyttää uuden ja ajanmukaisen lintuhoitolan rakentamiseen.

Hauleista siipeensä saanut maakotka istuu enimmäkseen koppinsa korkealla orrella katsellen ikkunasta ulkona taapertavia sorsia. Kopin lattialla odottaa valmiina ilveksen tappama jänispaisti. Se on tuotu Heinolan läheltä.

Maakotkan naapurihäkissä päivystää Siilinjärveltä tuotu sääksi. Se oli jäänyt pesän pahnanpohjimmaiseksi ja ruuan puutteen vuoksi sen siipisulat eivät ole päässeet kehittymään.

”Se ei päässyt kunnolla lentämään. Kalastajat ruokkivat sitä ja rengastajat ottivat kiinni ja toivat tänne. Nyt me ruokitaan sitä ja seurataan, kasvavatko sulat ensi kesäksi.”

Lintujen kuljettaminen Heinolaan hoituu vuosien mittaan syntyneen verkoston kautta.

Päijät-Hämeessä poliisitkin osallistuvat joskus kuljetuksiin.

Lintuhoitolan tämän hetken potilaista pienin on Nastolasta omakotitalon pihasta tuotu västäräkki. Jostain syystä se ei ollut lähtenyt muutolle silloin kun aika oli.

”Rouva ruokki sitä pakkaspäivinä jauhelihalla ja lintu tuli joka päivä syömään. Nyt se viettää talvea tuolla harmaasiepon kanssa. Niille syötetään muurahaisenmunia ja jauhotoukkia.”

Vesilintutilanne oli tänä talvena erikoinen, kertoo Vuori. Joutsenia oli Suomessa vielä tuhatmäärin, kun kovat pakkaset tulivat ja järvet jäätyivät nopeasti.

Terveet linnut jatkoivat matkaa, mutta huonokuntoiset tai loukkaantuneet olivat pulassa, kun isot järvet jäätyivät kolmenkymmenen asteen pakkasissa.

Heinolan lintuhoitolaan tuli viikossa kolmetoista joutsenta. Tilat kävivät ahtaiksi. Kolme joutsenista lopetettiin heikon kunnon vuoksi, osa vapautettiin Kymijoelle ja loput odottavat kevättä, kun rehevät järvenlahdet vapautuvat.

Yleensä vastaava tilanne on tullut eteen joulukuussa, mutta nyt piikki siirtyi kuukaudella eteenpäin.

Harvinaisempiin lintuhoitolan potilaisiin kuuluu kaakkuri. Se löytyi metsätieltä ojan penkalta Mikkelistä.

Kaakkurin jalat ovat niin takana, ettei se pysty maalla kävelemään. Se on sopeutunut vain vesielämään.

Lintutarhalla kaakkuri uiskentelee ammeessa ja syö kalaa. Sitä suihkutetaan ja uitetaan päivittäin, jotta se pitää huolen höyhenpeitteestään talven yli.

Sen sijaan lintutarhan papukaijatalon asukit ovat päätyneet Heinolaan pitovaikeuksien vuoksi. Vuoren mukaan allergia mainitaan usein syyksi, mutta todellisuudessa omistajat kyllästyvät äänekkäisiin lemmikkeihin, jotka aloittavat metelin aamulla auringon noustessa.

Isot papukaijat, kuten arat, ovat myös hyvin pitkäikäisiä ja voivat elää jopa kahdeksankymppisiksi.

Yksi näistä ikimuistoisista Heinolan lintutarhan papukaijoista oli harmaapapukaija Paco. Se kuoli noin viisissäkymmenissä kaksi vuotta sitten. Kaupunkilaiset toivat muistokynttilöitä Pacon häkin eteen viikkokausia sen kuoleman jälkeen.

Se oli julkkis ja monen ihmisen säännöllinen juttukaveri. Se osasi sanoa esimerkiksi ”terve” ja ”mennäänkö saunaan”.

”Papukaijojen luottamuksen voittaa vain olemalla mahdollisimman paljon niiden läheisyydessä. Aina kun ehdin, istun niiden lähellä ja annan niiden tottua minuun. Odotan että lintu tulee itse minun luokse”, Vuori kertoo.

Sen sijaan luonnonvaraisia lintuja ei totuteta ihmisten seuraan, jotta ne pärjäisivät vapauttamisen jälkeen luonnossa.

Mitä pitää tehdä loukkaantuneelle linnulle?

 Jos törmää autolla lintuun, eläinsuojelulain mukaan on tarkastettava kuinka eläimelle kävi ja tarvittaessa, jos se ei pysty liikkumaan, lopettaa se.

 Haavoittuneesta tai esimerkiksi jäiden vuoksi ahdinkoon joutuneesta joutsenesta voi tehdä ilmoituksen yleiseen hätänumeroon 112.

 Pöllöä tai petolintua ei pidä ottaa kiinni käsiin, sillä puolustautuakseen ne kynsivät ankarasti. Linnun voi ottaa kiinni heittämällä sen päälle peiton, takin tai pyyhkeen.

 Hansikkaat käsissä linnun jalat voi yrittää saada haltuun ja varoa päästämästä lintua lähelle kasvoja, ettei se pääse nokkimaan.

 Petolintu haroo aina eteenpäin. Sen voi saada esimerkiksi pahvilaatikkoon painamalla selästä maahan ja työntämällä pyrstön alta takaapäin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  2. 2

   Tutkimus: Homopari vanhempina ei ennakoi lapsen sukupuolista käyttäytymistä – lapsen käyttämät lelut kylläkin

  3. 3

   Sää on nyt poikkeuksellisen kostea – nihkeys saattaa lauantaina purkautua rajuiksi ukkosiksi ja rankkasateiksi

  4. 4

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  5. 5

   70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

  6. 6

   Kukkakaaleja jätetään nyt peltoon mätänemään, vaikka sesonki on parhaimmillaan – viljelijälle sadon korjaaminen olisi tappiollista

  7. 7

   Näin valta turmelee – Tutkijoiden mukaan vaikutukset ovat verrattavissa aivovaurion seurauksiin

  8. 8

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  9. 9

   Suomalaiset Barcelonassa: Metron ja ihmisjoukkojen välttelyä, kotiin jäämistä, poliiseja hiljaisilla kaduilla – ”Nyt se sitten tapahtui”

  10. 10

   Sukellus­veneretkellä kadonneen ruotsalais­toimittajan perhe kirjoitti koskettavan kirjeen: ”Antakaa meille tieto siitä, mitä on tapahtunut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  4. 4

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  5. 5

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  6. 6

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää