Valikko
Kotimaa

”Pedofiilien metsästäjän” sakot yksityisyyden loukkaamisesta pysyivät hovioikeudessa

Lapsen hyväksikäytöstä tuomitun kuvan yhdistäminen rikostuomiosta kertovaan uutiseen loukkasi Itä-Suomen hovioikeuden mukaan tuomitun yksityisyyttä.

Itä-Suomen hovioikeus on pitänyt voimassa niin sanotulle pedofiilien metsästäjälle tuomitut sakot yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Hovioikeuden mukaan nelikymppinen mies syyllistyi rikokseen linkittämällä yhteen seksuaalirikostuomiosta kertovan uutisen ja tuomitun Facebook-sivulta poimimansa kuvan.

Mies joutuu maksamaan 40 päiväsakkoa eli yhteensä 1 880 euroa sakkoa. Lisäksi hän joutuu maksamaan uhrilleen tuhannen euron kärsimyskorvaukset.

Mies ylläpiti Facebookissa Pedofilian uhrien puolesta -sivustoa, jossa hän julkaisi aiheeseen liittyviä uutisia. Tammikuussa 2014 hän linkitti sivuille MTV:n uutisen, jossa kerrottiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tuominneen erään nimeltä mainitun miehen yli kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hän myös lisäsi sivuille tuomitun kuvan, jonka hän oli ottanut tuomitun omilta Facebook-sivuilta.

Mies vetosi sananvapauteen. Hän huomautti, että kuva oli tullut julkiseksi tuomitun omien toimien takia ja hän oli ainoastaan liittänyt sen aiemmin julkaistuun uutiseen. Hän huomautti myös tuomion olleen yli kaksi vuotta vankeutta.

Hovioikeuden mukaan kuvan käyttö arkaluonteisen uutisaiheen yhteydessä voi merkitä loukkaavaa vihjausta.

”Sellainen henkilöllisyyden paljastava julkistaminen, jossa luvatta käytetään nimen ilmaisemisen ohella asianosaisen valokuvaa, merkitsee voimakkaampaa puuttumista kohdehenkilön oikeuteen määrätä henkilöään koskevista asioista kuin pelkän nimen julkistaminen”, hovioikeus totesi.

Hovioikeuden mukaan yhteiskunnan normien vastainen teko saattaa oikeuttaa kertomaan tekijän ja itse teon, mutta ei paljastamaan muita yksityiselämän suojaan kuuluvia tietoja epäillystä tai tuomitusta.

Vakavien rikosten uutisoinnissa on hovioikeuden mukaan kyse yleiseltä kannalta merkittävien asioiden käsittelemisestä. Yksityishenkilön nimen julkaiseminen rikosuutisessa edellyttää sen mukaan yleensä yli kahden vuoden vankeustuomiota.

Hovioikeus muistuttaa myös sananvapauteen liittyvästä vastuusta, koska internetin myötä mahdollisuudet perinteisestä mediasta riippumattomaan tiedonvälitykseen ovat laajentuneet.

”Internetin keskustelupalstoilla julkaistut mielipiteet saattavat helposti johtaa ylilyönteihin ja jopa niin sanotun lynkkausmielialan leviämiseen kuten tässäkin tapauksessa vaikuttaa käyneen”, hovioikeus korostaa.

Oikeus viittaa siihen, että pedofiilisivustoa ylläpitänyt mies kertoi itsekin poistaneensa sieltä kymmeniä asiattomia, väkivaltaisia ja rasistisia kommentteja.

Seksuaalirikostuomiosta kertova MTV:n uutinen oli tavanomainen rikosuutinen, hovioikeus toteaa. Tuomitun kuvan kopioiminen tähän yhteyteen kiinnittää oikeuden mukaan kuitenkin perusteettomasti huomiota tuomitun persoonaan. Itse kuva ei sisällä minkäänlaista negatiivista tietoa tai vihjausta tuomitusta.

Hovioikeus päätyy siihen, ettei kuvan kopioiminen rikosuutisen yhteyteen ollut tarpeen yleiseltä kannalta merkittävän asian käsittelemiseksi.

”Sinänsä neutraalin kuvan kopioiminen ilman [tuomitun] suostumusta arkaluonteisen uutisen yhteyteen muodostaa hovioikeuden käsityksen mukaan loukkaavan kontekstin, jota ei tässä tapauksessa voida pitää hyväksyttävänä.”

Kuvan julkaiseminen uutisen yhteydessä aiheutti hovioikeuden mukaan kohteelle vahinkoa ja kärsimystä. Sen takia nelikymppisen miehen sakkotuomio pysyy voimassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pedofiliarikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  2. 2

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  5. 5

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  6. 6

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  7. 7

   Kolmea miestä epäillään raiskauksesta Ruotsissa – rikos näkyi suorana lähetyksenä Facebookissa

  8. 8

   Puolustusministeri Niinistö ryöpyttää: ”Reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”

  9. 9

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  10. 10

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  5. 5

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  6. 6

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  6. 6

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  10. 10

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  11. Näytä lisää