Valikko
Kotimaa

Lento-onnettomuuksissa kuolleiden määrä väheni merkittävästi – jos tahallisia turmia ei huomioida

Lento-onnettomuuksissa kuoli viime vuonna 136 ihmistä, kun vuonna 2014 vastaava määrä oli 641 ihmistä. Luvuissa ei ole huomioitu Ranskan alpeilla ja Pohjois-Siinailla tahallisesti aiheutettuja turmia.

Viime vuosi oli poikkeuksellisen turvallinen lentoliikenteessä, kertoo kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA tiedotteessa. Lento-onnettomuuksissa kuoli viime vuonna 136 ihmistä, kun vuonna 2014 vastaava määrä oli liiton tilastojen mukaan 641 ihmistä.

Lentoturvallisuuden paraneminen näkyy myös pidemmällä aikavälillä. Vuosina 2010–2014 lento-onnettomuuksissa kuoli keskimäärin 504 ihmistä vuodessa.

Viime vuonna sattui kaksi lentotragediaa, joita ei ole mukana IATA:n raportin luvuissa, koska turmien uskotaan olleen tahallisesti ja laittomasti aiheutettuja.

150 ihmistä kuoli, kun Germanwings -lentoyhtiön pilotti ohjasi Airbus A320- matkustajakoneen päin vuorenrinnettä Ranskan alpeilla viime maaliskuussa. 224 ihmistä kuoli marraskuussa, kun venäläinen lomalento syöksyi maahan Pohjois-Siinailla matkallaan Egyptin Sharm el-Sheikhistä Pietariin. Turman uskotaan aiheuttaneen terroristien koneeseen istuttama pommi.

Jos näissä turmissa kuolleet huomioidaan kokonaismäärässä, nousee viime vuoden luku 510 ihmiseen.

”Kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien osalta viime vuosi oli poikkeuksellisen turvallinen. Kuitenkin meitä järkyttivät kaksi tahallista tekoa, Germanwings 9525 ja Metrojet 9268”, sanoi IATA:n johtaja Tony Tyler tiedotteessa.

Suurin osa lento-onnettomuuksista ei vaadi ihmishenkiä. Viime vuonna sattui raportin mukaan 68 onnettomuutta, joista neljä oli tappavia. Vuonna 2014 sattui 77 onnettomuutta.

Aiemmat lento-onnettomuudet ovat auttaneet parantamaan lentoturvallisuutta.

Lentokonevalmistaja Airbusin A320 upposi vuonna 2008 testilennolla Välimereen ja AF447 syöksyi Atlanttiin. Yksi syy oli sakkauksen korjauksen toimimattomuus. Nykyään lentäjien pitää varmistaa sakkaamisen lopettamiseksi, että koneen nokan saa käännettyä alas. Sakkauksessa ilmavirtaus irtoaa siivestä eli kone alkaa vajota alas.

Malaysia Airlinesin lento MH370 upposi Intian valtameren pohjaan maaliskuussa 2014. Kone katosi lennettyään tunteja ilman radioyhteyttä. Jotta vastaava ei olisi mahdollista, koneiden tulisi ilmoittaa paikkansa usein. ICAO ehdottaa vartin välein lähetettävää paikkatietoa, mutta EASA vaatii kolmen minuutin väliä.

Malaysia Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas Itä-Ukrainan ilmatilassa heinäkuussa 2014. Alue oli separatistien hallussa. Onnettomuuden jälkeen Euroopan lentoturvallisuusvirasto alkoi kerätä ja jakaa tietoa riskialueista.

Germanwingsin lentoturman paljastuttua tahalliseksi Euroopan lentoturvallisuusvirasto (EASA) suositti kaikkia lentoyhtiötä ottamaan käyttöön menettelyn, jossa lentokoneen ohjaamossa on aina kaksi ihmistä. Esimerkiksi Norwegian tiukensi turvaohjeitaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  4. 4

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  5. 5

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  8. 8

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  9. 9

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  10. 10

   Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää