Valikko
Kotimaa

Irakin ulkoministeriö: ”Kymmenen­tuhatta irakilaista on päättänyt palata Irakiin” – Suomi palautti sata irakilaista tilauslennolla

Poliisi on valmistautunut järjestämään turvapaikanhakijoille vastaavia lentoja kerran viikossa. Yksi lento maksaa 150 000–200 000 euroa.

Ensimmäiset sata irakilaista turvapaikanhakijaa palasi Suomen järjestämällä tilauslennolla kotimaahansa torstaina. Poliisin mukaan lento ja palauttaminen sujuivat hyvin.

Tilauslento lähti varhain torstaina Helsinki-Vantaalta ja laskeutui Irakin pääkaupunkiin Bagdadiin ilman pysähdyksiä. Kyydissä oli 103 irakilaista ja tiettävästi joitakin kymmeniä poliiseja.

”Suomessa on noin 20 000 irakilaispakolaista. Noin puolet eli kymmenentuhatta irakilaipakolaista on päättänyt palata Irakiin”, kertoi lentoa vastassa ollut Irakin ulkoministeriön tiedottaja Ahmed Jammal televisiokameroille Bagdadin lentokentällä.

Poliisin mukaan yhteistyö Irakin viranomaisten kanssa toimi palautuslennon toteuttamisen osalta hienosti.

”Käsittääkseni palautettavat ovat poistuneet koneesta, kävelleet rajamuodollisuuksien läpi ja lähtevät omille tahoilleen. En ollut itse paikalla, mutta näin se oletettavasti menee”, kertoo Helsingin poliisin ylikomisario Hannu Pietilä.

Uutistoimisto Reutersin valokuvissa näkyy Suomesta Irakiin palanneita odottamassa matkatavaroitaan Bagdadin lentoasemalla torstaina. Yhdessä valokuvassa kaksi palaajaa suutelee polvistuneina lattiaa lentoasemalla.

Pietilän mukaan vastaavanlaisia lentoja on saatettu tehdä joskus aiemmin Irakiin, mutta edellisestä mahdollisesta lennosta on kulunut vuosia.

Nyt palautetut irakilaiset halusivat lähteä vapaaehtoisesti takaisin kotimaahansa. Ainakin suurin osa heistä on peruuttanut turvapaikkahakemuksensa, Pietilä kertoo.

Poliisi voi toteuttaa tarvittaessa palautuslentoja Irakiin kerran viikossa.

”Oletettavasti tällaista tarvetta on”, Pietilä sanoo.

Palautuslento Irakiin maksaa poliisin mukaan 150 000–200 000 euroa. Yhtä palautettavaa kohti laskettuna kustannukset olivat torstaina siten karkeasti laskettuna 1 500–2 000 euroa.

”Kun poliisi järjestää palautuslennon, silloin poliisi eli valtio maksaa kaikki kustannukset. Palautettavat eivät itse osallistu niihin”, Pietilä sanoo.

Suomesta haki viime vuonna turvapaikkaa ennätysmäärä yli 32 000 ihmistä. Heistä yli 20 000 on irakilaisia.

Helsingin poliisilaitos on järjestänyt yli kymmenen vuoden ajan tilauslentoja turvapaikanhakijoiden palauttamiseksi. Viime kuukausina on järjestetty seitsemän tilauslentoa pelkästään Albaniaan.

Palautuslentojen kustannukset vaihtelevat etäisyyksistä, palautettavien määrästä ja lentokoneen tyypistä riippuen 20 000 euron 200 000 euron välillä.

Poliisihallituksen mukaan Suomi on yksi Euroopan kärkimaista siinä, kuinka suuri osa maasta poistamispäätöksen saaneista henkilöistä todella palautetaan.

”Suomessa poliisi on saanut palautettua maasta poistamispäätöksen saaneista noin 60–70 prosenttia, kun luku Euroopassa on keskimäärin 40 prosenttia”, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Mia Poutanen kertoo tiedotteessa.

Poliisi palautti viime vuonna yhteensä 3 180 ihmistä.

Tämän vuoden tammikuussa palautettiin 277 ihmistä. Se on noin viidennes viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän.

Poliisi varautuu järjestämään merkittävästi nykyistä enemmän palautuksia kevään ja kesän aikana.

Poliisi ei ota aseita mukaan palautuslennoille

 Poliisi tekee ennen jokaista palautuslentoa uhka-arvion ja suunnitelman, jonka mukaan se toimii lennolla. Maasta postamistehtävissä työskentelevät poliisit ja operaatioiden johtajat ovat saaneet tehtävään erityiskoulutuksen.

 Poliisi ei voi ottaa lennoille mukaan aseita, mutta se voi käyttää tarvittaessa sidontavälineitä.

 Tavallisella reittilennolla on mukana vähintään kaksi poliisia yhtä saatettavaa kohti, kun taas tilauslennolla saatettavaa kohti on yleensä yksi poliisi. Torstaiselle Irakin-lennolle osallistui kuitenkin vähemmän poliiseja, koska palautettavat poistuivat Suomesta vapaaehtoisesti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Irak

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  3. 3

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  4. 4

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  5. 5

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  6. 6

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  7. 7

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  8. 8

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  9. 9

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää