Valikko
Kotimaa

Työministeri Lindström: Yrittäjät eivät voi saada rusinoita pullasta

Lauantaivieras: Jari Lindström toivoo yrittäjien ymmärtävän, että paikallinen sopiminen tuo työnantajalle myös velvollisuuksia.

Suomen hallituksessa on ministeri, joka tietää omakohtaisesti, mitä paikallinen sopiminen tarkoittaa.

Kokemukset ovat sekä hyviä että huonoja, ja ne molemmat ovat Voikkaan paperitehtaalta. Siellä oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) oli paperimiehenä yli kaksikymmentä vuotta.

1990-luvun alussa tehdas oli mennyt tappiolle, ja työntekijät kutsuttiin seurojentalolle kuuntelemaan madonlukuja.

”Silloin keksittiin paikallisesti, että ylintä johtajaa, toimihenkilöitä ja työntekijöitä myöten kaikki ovat kolme viikkoa pakkolomalla. Se auttoi pelastamaan tehtaan vaikean ajan yli”, Lindström sanoo.

Fuusioiden kautta UPM:lle päätynyt tehdas oli jälleen vaikeuksissa vuonna 2005.

”Toimialajohtaja sanoi, että meidän pitää tappioiden takia löytää kymmenen miljoonan säästöt, tai tehdas lopetetaan. Me muun muassa luovuimme erilaisista lisistä ja teimme uskottavan suunnitelman johdolle. Siihen ei koskaan vastattu.”

Voikkaa lopetettiin. Yhtiön johto nimesi syyksi alan yli­kapasiteetin.

”Tällaisten kusetusten takia paikallista sopimista epäillään. Työntekijät epäilevät sen olevan sanelua ja pettämistä, vaikka hyviäkin esimerkkejä on. Kaikki perustuu luottamukseen.”

Hallitus vauhditti hitaasti edenneitä työmarkkinaneuvotteluita viime viikolla antamalla linjauksen paikallisesta sopimisesta eli siitä, miten yrityksissä voisi poiketa alan työehtosopimuksesta. Hallitus on samoilla linjoilla kuin työntekijäjärjestöt: paikallinen taso pitää määritellä työehtosopimuksissa, ja sen täydennyksenä tulee lainsäädäntöä.

Tämä ei ollut kaikkien mieleen. Työnantajat ja yrittäjät pelkäävät, että näin paikallisen sopimisen idea vesittyy.

Kesäkuuhun mennessä kolmikantainen työryhmä antaa linjauksen asioista, jotka ovat hiertäneet vuosia. Yksi tärkeimmistä on linjaus siitä, että paikallisesti voisi sopia myös yrityksissä, jotka eivät kuulu mihinkään työnantajaliittoon.

Nykyisin nämä järjestäytymättömät yritykset joutuvat noudattamaan työehtosopimuksia, mutta eivät saa käyttää niissä olevia vähiäkään joustoja.

Suomen Yrittäjät on vaatinut paikallista sopimista ja lupaillut sen myötä tuhansia työpaikkoja – mikä olisikin tarpeen, sillä hallitus tavoittelee 110 000 uutta työpaikkaa kautensa aikana.

”Ovatkohan kaikki yrittäjät ymmärtäneet, että oikeuksien lisäksi tulee myös velvollisuuksia. Rusinoita pullasta ei voi saada. Et voi saada läpi kaikkea mitä haluat, sillä toisellakin osapuolella on ehdotuksia, ajatuksia ja vaatimuksia.”

Hallitus lähtee siitä, että jatkossa työajat, palkat ja palkan­lisät sovittaisiin työpaikoilla. Jos yritys kohtaisi ”erityisen vaikeita haasteita”, sillä pitäisi olla selviytymislauseke eli menettelytavat siihenkin tilanteeseen.

”Lauseke laukeaisi lomautus- tai irtisanomisuhan alla. Sitten puhuttaisiin, millä keinoilla päästään pahan vaiheen yli”, Lindström määrittelee.

Työntekijöiden pitäisi saada tiedonsaannin takia edustus yrityksen hallintoon – mutta minne, sen ministeri jättää työryhmän pohdintaan. ”Sen on oltava elin, jossa on oikea ja ajan­tasainen tieto.”

Paikallisesta sopimisesta tullut linjaus voi nyt johtaa siihen, että työmarkkinaratkaisu syntyy. Siinä sovittaisiin palkkojen lisäksi erilaisista keinoista pidentää työaikaa, mikä parantaisi kilpailukykyä.

Näin hallitus voisi perua kiistanalaiset lakiesityksensä, joilla se on tavoitellut viiden prosentin ”loikkaa”. Lindström on duunaritaustansa vuoksi saanut pakkolaeista paljon ihmettelevää ja vihaista palautetta.

Lindström uskoo kolmikantaan mutta toivoo ammatti­yhdistysliikkeen päivittävän itsensä 2010-luvulle.

”Perseet penkkiin ei riitä enää vastaukseksi. Lakko-oikeus on perusoikeus, mutta sitä asetta käyttämällä ei saa enää sellaisia tuloksia, mitä joskus on saanut. Se voi kääntyä itseään vastaan.”

Oikeus- ja työministerin salkku on melkoinen yhdistelmä ensikertalaiselle. Ei ole aikaa toipua flunssastakaan, joka on jyllännyt jo monta viikkoa.

Salkkuun kuuluvat maahanmuuttajien kotouttamisasiat, joissa ministeri vannoo uutta ja nopeaa otetta ja vanhojen mallien hylkäämistä.

Ministerin perussuomalaisuus tulee esiin, kun häneltä kysyy, eikö perheen saaminen Suomeen edistäisi kotiutumista.

”Me haluamme vähentää vetovoimatekijöitä”, Lindström sanoo. Hänen mukaansa perussuomalaiset vaativat, että hallitus ei muuta yhdessä sovittua: uudet tiukat tulorajat tulisivat koskemaan myös Suomen kansalaisia, jotka haluavat ulkomaisen puolisonsa Suomeen.

Oikaisu 20. helmikuuta klo 11.18: Lindström toimi Voikkaan paperitehtaan luottamusmiehenä, ei varapääluottamusmiehenä.

Jari Lindström

 Syntynyt vuonna 1965.

 Perussuomalaisten toisen kauden kansanedustaja Kymen vaalipiiristä, oikeus- ja työministeri.

 Alun perin paperimies UPM:n Voikkaan paperitehtaalta, jossa työskenteli 22 vuotta ja toimi myös luottamusmiehenä.

 Jäi työttömäksi, kun UPM sulki Voikkaan. Kouluttautui sen jälkeen kemian laborantiksi.

 Asuu Kuusankoskella, vaimo ja yksi lapsi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  5. 5

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Trump ei tunnu vieläkään tietävän, mitä vallallaan tekisi – HS:n kirjeenvaihtaja kertoo esseessään, miksi Yhdysvaltain presidentti on usein eri mieltä itsensä kanssa

  8. 8

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  9. 9

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  10. 10

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  8. 8

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  9. 9

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  10. 10

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää