Kotimaa

Tutkimus: Vanhempien masennus heikentää lapsen koulumenestystä

Laaja tutkimus tehtiin Ruotsissa. Suomalaisasiantuntijan mukaan masentuneena vanhemmat eivät jaksa tukea lapsen oppimista ja kehitystä.

Jos vanhempi sairastuu masennukseen, seuraukset voivat näkyä lapsen koulumenestyksessä. Laajan ruotsalaistutkimuksen mukaan masentuneen vanhemman lapsi pärjää koulussa heikommin kuin psyykkisesti terveessä perheessä kasvanut.

Koulumenestys heikkeni, jos jommallakummalla vanhemmista oli masennusoireita. Lasten keskiarvot jäivät alhaisemmiksi kuin muiden. Äidin masennus liittyi huonompaan koulumenestykseen varsinkin tytöillä. Vanhemman masennuksella havaittiin haitallisia vaikutuksia lapsen kielelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen, mikä voi tutkijoiden mukaan heijastua koulunkäyntiin.

Ruotsalaistutkimuksessa mukana oli noin 1,1 miljoonaa lasta. Tutkimus julkaistiin helmikuun alussa Jama Psychiatry -lehdessä.

Suomessa äitien masennuksen yhteyttä lapsen kehitykseen ja käyttäytymiseen on tutkittu Tampereen yliopistossa.

”Lastenpsykiatrit tutkivat lapsia 8–9-vuotiaina ja 16–17-vuo­tiaina. Näissä tutkimuksissa ja myös aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että äitien masennuksella on yhteys lapsen kehitykseen ja käyttäytymiseen. Isiä on tutkittu Suomessa ja ulkomailla vähemmän”, erikoistuva lääkäri Mira Huhtala sanoo.

Huhtala väitteli Turun yliopistossa viime syksynä vanhempien masennuksen ja stressin yhteydestä keskoslasten kehityksen ongelmiin. Tutkimuksessa lapset olivat 2–8-vuotiaita.

”En tutkinut varsinaista koulumenestystä, mutta lapsen älyllinen kehitys ja käyttäytyminen voivat heijastua myös lasten myöhempään koulumenestykseen. Päätuloksena oli, että vanhempien psyykkinen hyvinvointi tai pahoinvointi voi vaikuttaa keskoslapsen kehitykseen. Vanhempien hyvä elämänhallinnan tunne voi puolestaan suojata keskoslasten kehitystä”, Huhtala kertoo sähköpostihaastattelussa.

Huhtalan mukaan näin on todennäköisesti myös suomalaisessa normaaliväestössä, vaikka syy- ja seuraussuhteiden osoittaminen voi olla tutkimuksissa vaikeaa.

”Masentuneet vanhemmat eivät välttämättä pysty tukemaan lasta riittävästi, jotta hän saavuttaisi omista lähtökohdistaan parhaan mahdollisen kehitys­tason.”

Lapsen masennuksen tunnistaminen on haasteellista, sillä masennus voi ilmetä sisäänpäin suuntautuvina oireina tai ulospäin suuntautuvina oireina. Huhtalan mukaan lapsille suunnattuja masennusmittareita kehitetään parhaillaan tutkimuksen avuksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulu
 • Lapset
 • Tutkimus
 • Ruotsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää