Kotimaa

Lue HS:n ministereille antamat sanalliset arviot

Juha Sipilä (kesk), arvosana: 6 Yritysmaailmassa menestyneen diplomi-insinööri Juha Sipilän, 54, poliittinen urakehitys on ollut huikea.

Juha Sipilä (kesk), arvosana: 6

Yritysmaailmassa menestyneen diplomi-insinööri Juha Sipilän, 54, poliittinen urakehitys on ollut huikea. Hän pääsi eduskuntaan keväällä 2011. Keskustan puheenjohtajaksi hänet valittiin jo seuraavana vuonna.

Sipilän toiminnassa näkyy hänen yritystaustansa. Hän ei ole alistunut eikä sopeutunut totuttuihin toimintatapoihin, vaan yrittänyt tuoda päätöksentekoon ”prosessikaaviot” ja määrätietoisuuden.

Monen keskustalaisenkin tyrmistykseksi hän nosti toisen yritystaustaisen, untuvikkokansanedustaja Anne Bernerin (kesk), ministerikaartiinsa.

Ei ole epäilystäkään, kuka johtaa hallitusta. Särö jämäkän yritysjohtajan kilpeen on tullut kuitenkin hallituksen hätäisestä valmistelutyöstä ja useista esitysten takaisinvedoista.

Ulkopolitiikassa hän on antanut tilaa tasavallan presidentti Sauli Niinistölle ja ulkoministeri Timo Soinille (ps).

Sipilällä on vankka kannatus omassa puolueessaan, vaikka puolueen kunniapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen yrittää vetää mattoa hänen altaan.

Sipilän lähipiiri jaksaa muistuttaa, että Sipilän ei ole pakko olla politiikassa. Hän haluaa saada Suomen kuntoon.

Perussuomalaiset kehuvat Sipilää vuolaasti, mutta kokoomuslaisia kaihertaa marraskuun alun hallituskriisi. Sipilä näytti silloin, että hän on valmis pelaamaan kovaa peliä.

Hätäisesti syntynyt sote-sopu on osoittautunut hataraksi. Pääministerillä on siinäkin työsarkaa.

Sipilän pitäisi oppia se, että hallituksessa ei voi sanella tai yksi ryhmä ei voi määrätä. Pitäisi yrittää tehdä kompromisseja.

Vasemmistopuolueissa Sipilää arvostellaan tietysti tiukkasanaisesti. Ihmetellä voikin, miten Sipilä ei yritystaustastaan huolimatta tiennyt tai halunnut uskoa, miten työmarkkinapuolella toimitaan.

Sipilällä on kuitenkin erittäin tiiviit suhteet elinkeinoelämään. Yhteiskuntasopimusta odotetaankin nyt kuin kuuta taivaalta.

Timo Soini (ps), arvosana: 8

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, 53, viihtyy hyvin ulkoministerinä. Entisenä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ja europarlamentaarikkona hänellä ei ole ollut ongelmia asioiden haltuunotossa. Virkamiehet kehuvat hänen esiintymisiään ulkomailla. Hän itsekin kertoo innostuneena matkoistaan ja tärkeistä tapaamisistaan.

Koska matkatahti on kova, hallituskumppaneiden mielestä Soini ei kuitenkaan ehdi tarpeeksi perehtyä kotimaan asioihin. Hallituksessa Soinin ja Sipilän ”tiimin” väitetään kuitenkin toimivan erinomaisesti.

Myös yhteistyö tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa tuntuu toimivan.

Vaikka perussuomalaisten kannatus on romahtanut, Soini on pystynyt yllättävän hyvin pitämään eduskuntaryhmänsä koossa. ”Paremmin kuin Sipilä ja Stubb omat ryhmänsä”, hallituspuolueen edustaja sanoo.

Irtiottoja perussuomalaisten ryhmässä ei viime aikoina ole ollutkaan. Kuka muistaa enää viime kesän ja syksyn kähinät perussuomalaisissa?

Oppositiossa Soinia arvostellaan siitä, että hän paneutuu enemmän perussuomalaisten johtamiseen kuin ulkoministerin tehtävään. Häntä moititaan edelleen vastuun välttäjäksi, koska ei ryhtynyt valtiovarainministeriksi.

Alexander Stubb (kok), arvosana: 6

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb, 47, esiintyi vuoden lopulla poikkeuksellisen vakavana ja nöyränä saatuaan oppositiolta sapiskaa prosenttisekoilustaan hallintarekisteriasiassa.

Nyt Stubb kuittaa jo huumorilla prosenttivirheensä. Häntä moititaan taas ylimieliseksi.

”Hän pitää itseään muita parempana”, hallituspuolueen edustaja valittaa. Joidenkin mielestä Stubbin hermot pitävät paremmin kuin aiemmin.

Stubb sanoo saavansa verotuksesta ”kiksejä”, kysyy virkamiehiltä neuvoa kesken esiintymistensä ja käyttää muistivihkoa apunaan myös valiokuntakuulemisissa. Tämä voi osoittaa uutta poliittista kulttuuria, mutta haiskahtaa pikemminkin siltä, ettei hän tee kunnolla kotiläksyjään.

Kokoomuslaisten mukaan hän yrittää kovasti ottaa sisäpolitiikan haltuunsa. Olisi aikakin. Onhan hän ollut ministerinä kohta kahdeksan vuotta.

Stubbilla ei ole oma puolue hallussaan, mutta haastajia tuskin tulee ensi kesän puoluekokoukseen. Stubb tähdännee kansainvälisiin tehtäviin. Tuskin hän on puheenjohtajana seuraavien eduskuntavaalien aikaan keväällä 2019.

Stubb on niin riippuvainen avustajistaan, että ministeriryhmän avustajaa Joonas Turusta kutsutaan ministeriksi.

Petteri Orpo (kok), arvosana: 9

Hallituksen ehdoton ykkönen on sisäministeri Petteri Orpo, 46. Hän esiintyy selkeästi ja osaa asiansa. Hän on asiallinen ja symppis ministeri, oppositiossakin kehutaan. ”Hän on hoitanut erittäin hienosti sisäministerin pestin”, vasemmistolainen kehuu kokoomusministeriä.

Toisen hallituspuolueen edustaja luonnehtii Orpoa hallituksen ”ainoaksi poliitikoksi”.

Orpon valtti on pragmaattisuus. Hän lähestyy asioita käytännönläheisesti.

Orpo kantaa salkkua, jonka painoarvo on noussut päivä päivältä.

Harva olisi uskonut viime keväänä, että juuri Orposta tulee yksi keskeisimmistä ministereistä. Maahanmuuttokriisin ratkaisu on tietysti koko hallituksen vastuulla, mutta Orpolla on siinä keskeinen rooli. Itärajan takaa tullut pakolaisongelma painaa, mutta Orpoon luotetaan yllättävän vahvasti.

Orpo hallitsee myös monet muut asiat ehkä paremmin kuin puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb. Orpohan kuuluu kokoomuksen sote-asiantuntijoihinkin.

”Mies on ollut ja on kovassa paikassa”, hallituspuolueen edustaja huomauttaa.

Omassa puolueessa pohditaan kuitenkin, pystyisikö Orpo taistelemaan jonkun kokoomukselle tärkeän asian puolesta kovan paikan tullen.

Anne Berner (kesk), arvosana: 7

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, 52, herättää tunteita laidasta laitaan. Jotkut näkevät, että juuri Bernerillä olisi toiminnassaan eniten petrattavaa.

Huoli junaliikenteestä ja postin palveluista painaa monia keskustalaisia, joten Berneriä seurataan haukan lailla. Jotkut ovat näreissään hänen erityisasemastaan Sipilän luottohenkilönä.

Bernerin yhteistyökykyä muiden puolueiden edustajien kanssa arvostellaan ankarasti. Hänen pitäisi oppia joukkuepeliä.

Yrityselämässä kouliintunut Berner on kuitenkin voittanut monen suosion sillä, että hän kova tekemään töitä. Hän on tehokas ja määrätietoinen. Monen mielestä myös nopea oppija. Hän ottaa selvää asioista ennen kuin vastaa. Hänen sitoutumisensa on aivan omaa luokkaansa.

Berner on sanonut pysyvänsä politiikassa vain vaalikauden.

Sanni Grahn-Laasonen (kok), arvosana: 7

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, 32, on joutunut kovaan paikkaan. Hän saa jatkuvasti selittää koulutukseen kohdistuvia leikkauksia, vaikka hän ei tietysti yksin ole niistä vastuussa.

Monet ovat panneet merkille Grahn-Laasosen puoluetoverin Sari Sarkomaan blogikirjoituksen, jossa tämä sanoi vakavaksi virheeksi, että suurimmat leikkaukset kohdistuvat yliopistoihin. Myös valtiovarainvaliokunta huomautti asiasta joulun alla.

Hallituspuolueissa ihmetellään esimerkiksi hänen tiukkaa kirjettään korkeakoulujen rehtoreille. Jotkut tosin kehuvat sitä tervetulleeksi pöllytykseksi.

Grahn-Laasonen on osoittautunut sitkeäksi. Hän puolustaa rohkeasti hallitusta. Hän kuuluu Alexander Stubbin ”sparraajiin”.

Hänen olemuksensa hieman ”teflonmainen”. Hän latelee lausuntojaan kuin olisi opetellut ne ulkoa.

Jari Lindström (ps), arvosana: 7

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin, 50, toimintaa työministerinä arvostetaan hallituspuolueissa. Hän tekee sen, mihin hänen voimansa ja taitonsa riittävät – jalat maassa.

Reiluna miehenä tunnettu ”Jarppa” on yksi tärkeimmistä yhteistyön tekijöistä hallituksessa. Juuri hänelle suotaisiin lisää apuvoimaa taakkaa jakamaan. Monet nostavat hattua Lindströmille, koska hän on kestänyt hyvin paineen ja kritiikin.

Tausta paperitehtaalla ja ay-aktiivina auttaa Lindströmiä ymmärtämään työelämää ja työttömyyttä. Tosin työttömyyttä hänkään ei ole onnistunut selättämään.

Oikeusministerin salkkua Lindström ei olisi halunnut. Sen huomaa. ”Meillä ei ole oikeusministeriä”, eräs kansanedustaja kuittaa.

Lindström vaikuttaa olevan pihalla oikeusministeriön asioissa. Joskus myös työministerin tontti tuntuu olevan vieras.

Hanna Mäntylä (ps), arvosana: 6

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylällä, 41, on vastuullaan vaativa salkku.

Perussuomalaista ministeriä kuvataan kuitenkin hallituksen heikoimmaksi lenkiksi.

Toimittajat puolestaan ovat huomanneet, että hän on erittäin varovainen lausunnoissaan.

”Hän on hiljainen hiirulainen ja pyytää olemassaoloaan anteeksi”, eräs hallituspuolueen kansanedustaja kuvaa.

Hallitusneuvotteluissa hänen ehdottomuutensa ja hermoilunsa olivat nousseet esille. Paineensietokyvyssä olisi siis parantamisen varaa.

On Mäntylällä vankkoja puolustajiakin, varsinkin omassa puolueessaan.

Mäntylän itseluottamus on kasvanut ministeriaikana.

Hän on ottanut asioita haltuunsa, petrannut koko ajan, kollega kehuu.

Jussi Niinistö (ps), arvosana: 6

Puolustusministeri Jussi Niinistöä, 45, pidetään asiakeskeisenä ja paneutuneena tehtäväänsä. Hän on niin asiakeskeinen, ettei häntä tunnu muut kuin puolustusasiat kiinnostavan.

Tutkijataustainen Niinistö on poliitikkona melko väritön. Häntä pidetään tosikkona, jonka kanssa asioitten hoitaminen on välillä hankalaa. Niinistö on myös niukka tiedottaja. Eduskunnassa ei tiedetä, mitä puolustusministeriössä puuhataan.

Asiantuntijat ihmettelevät, miksi Niinistö on valinnut avustajakseen jyrkästä tyylistään tunnetun Petteri Leinon.

Vaikka Niinistö joutuu hoitamaan paljon kansainvälisiä yhteyksiä, ne ovat hänelle välttämätön paha, hallituspuolueen edustaja väittää.

Niinistö käyttäytyy yleensä kohteliaasti, mutta joskus hänen pinnansa pettää. Arka asia oli kansliapäällikön vaihdos. ”Lähdenkö pois?” on Niinistön kuuluisa repliikki tv-haastattelussa.

Olli Rehn (kesk), arvosana: 8

EU-tehtävissä kannuksensa hankkinut elinkeinoministeri Olli Rehn, 53, on alansa asiantuntija ja Juha Sipilän luottomies myös työmarkkina-asioissa. Puutteina voi pitää hänen virkamiesmäisyyttään, herkkähipiäisyyttään ja ajoittain mumisevaa puhetyyliään.

Rehn esiintyi usein hyvin huolestuneen näköisenä. ”Häneltä kaipaisi enemmän rentoutta”, puoluetoveri sanoo.

Rehn vaikuttaa kuitenkin aidolta ja vilpittömältä poliitikolta, joka huomioi myös muiden puolueiden edustajat. Yksityisemmissä oloissa hänestä paljastuu joviaali luonne.

Rehn hoitaa eleettömästi asiansa eikä näytä juuri tekevän politiikkaa päätöksillään.

Monet keskustalaiset pitävät häntä varteenotettavana presidenttiehdokkaana. Karisman vain pitäisi löytyä jostakin.

Juha Rehula (kesk), arvosana: 6

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalla, 52, on yksi missio. Hän haluaa saada soten valmiiksi kaksivuotiskaudellaan. Loppukaudella ministerin pestin ottaa puoluetoveri Annika Saarikko.

Keskustan ministeri on ”soteveteraaneja”, alan asiantuntija, joka on paininut soten kimpussa pitkään. Rehula on muuttunut tällä kaudella kuitenkin entistä kärsimättömämmäksi. Ei ihme, sillä sote on taas ihan levällään.

Keskustalaiset ovat huolissaan siitä, että Rehula kuuntelee liikaa kokoomuslaisia ja demareita soten valmistelussa. Hän ei myöskään kerro tarpeeksi tilanteesta omalle eduskuntaryhmälleen.

Rehula tulee tiettävästi hyvin toimeen STM:n toisen ministerin, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps), kanssa.

Kimmo Tiilikainen (kesk), arvosana: 7

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, 49, hoitaa matalalla profiililla pestiään. Viime kaudella hän oli eduskuntaryhmän puheenjohtajana huomattavasti enemmän esillä.

Keskustan ministeriä pidetään ”hyvänä tyyppinä”, koska hän ei halua riidellä kenenkään kanssa. ”Hän on keskustan Petteri Orpo, sovinnollinen ihminen.”

Tiilikainen on selvästi unelmapaikassaan. Hän pitää tiiviisti yhteyttä EU-elimiin ja osallistui innokkaana Pariisin ilmastokokoukseen.

Metsänhoitajan koulutuksen saanut luomuviljelijä Tiilikainen on ajanut myös viljelijöiden asioita, vaikka joidenkin keskustalaisten mielestä hänellä on liikaa ympäristösympatioita.

Asunto- ja rakentamispuolen hän on ottanut haltuunsa tarmokkaasti. Pääkaupunkiseudulla kiitetään sitä, että Tiilikainen on ajanut päätöstä, jolla valtion rahaa ohjataan Raide-Jokerille.

Lenita Toivakka (kok), arvosana: 7

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakkaa, 54, pidetään ahkerana ministerinä, jolla on substanssiosaaminen hallussa sekä kielitaitoa.

Ministerinä hän oikeassa paikassa, sillä yritysten vientiasiat ovat hänelle ”henki ja elämä”. Hän tekee kovasti töitä vientiyritysten eteen.

Toivakka on kuitenkin jäänyt muiden ministereiden varjoon. Hän ei tunnu olevan kiinnostunut muista asioista kuin omasta tontistaan. Jotkut moittivat häntä liian epävarmaksi.

Anu Vehviläinen (kesk), arvosana: 7

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen, 52, vastuulla on suuri maakuntauudistus sekä kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsiminen. Maakuntauudistus on levällään eikä kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimisessa päästy kuin puoleen tavoitteesta.

Keskustan Vehviläisen valttina on pitkä poliittinen kokemus. Muissa puolueissa häntä pidetään liian napakkana päsmärinä, joka ei salli erilaisia ajatuksia.

Omassa puolueessaan häntä kehutaan vuolaasti, koska hän on kartalla asioista ja ajaa pontevasti keskustan vuosikymmeniä havittelemaa maakuntahallintoa. Vehviläinen pitää eduskuntaryhmänsä ajan tasalla siitä, missä mennään ja yrittää torjua tiukasti esimerkiksi kokoomuslaisten niskoittelun.

Savo-Karjalan vaalipiiriä edustava Vehviläinen on niitä poliitikkoja, joiden mielestä kaikki viisaus ei asu Helsingissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   AK-47-rynnäkkökiväärin kehittäneen Mihail Kalašnikovin patsaaseen päätyi vahingossa natsien ase

  4. 4

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  5. 5

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  6. 6

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  7. 7

   IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään

  8. 8

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  9. 9

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  10. 10

   Hotelli Kämpin salissa järjestetään ensi viikolla Venäjän-mielisten tilaisuus ”hybridiuhkista ja Donbassin tulevaisuudesta” – Hotelli ei halua kommentoida

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  7. 7

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  8. 8

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  9. 9

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trump julisti hirmumyrskyn jyräämän Puerto Ricon katastrofialueeksi – sitten murtui vielä pato
  3. Ratkaisija Tallberg koki tunteenpurkauksen IFK:ta vastaan: ”On se aina hienoa voittaa täällä”
  4. AK-47-rynnäkkökiväärin kehittäneen Mihail Kalašnikovin patsaaseen päätyi vahingossa natsien ase
  5. Tunti sitten
  6. HIFK:n kapteeni Lennart Petrell vaatii tiukkaa ryhtiliikettä – ”Pelimme on ihan hirveää vuoristorataa”
  7. Suomalainen Tero Kivisaari pääepäilty maailman suurimpiin kuuluvassa korruptiotapauksessa – Telian entisille johtajille syytteet törkeästä lahjonnasta Uzbekistanissa
  8. Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät
  9. IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään
  10. Migrin mukaan turvapaikanhakijoiden itsemurhayritykset ovat harvinaisia – ”Osassa on kyse enemmänkin mielenosoittamisesta”
  11. Sipilä vei kikyn ilosanomaa Ranskaan, jossa presidentin uudistukset herättävät raivoa ay-liikkeessä – ”Arvostan Macronin tapaa tarttua toimeen”
  12. Keravan kunta: ”Lihaton vaihtoehto ei ole ravitsemuksellisesti riittävä” – kaupunki uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat ja lähetti varoituskirjeen vanhemmille
  13. Näytä lisää