Valikko
Kotimaa    |   Hallituksen väliarvio

Pääministeri on vähentänyt murresanojen ja insinöörikielen käyttöä – HS laati Sipilä–suomi-sanakirjan

Maahanmuutosta käytävä keskustelu on muuttunut radikaalisti.

Iterointia, vatulointia, prosessikaaviota ja ilimanaikuista. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) käytti hallitusneuvottelujen aikana ahkerasti insinööreille tuttua kieltä sekä murresanoja.

Varsinkin vatulointi eli jahkailu, tarttui myös muiden poliitikkojen sanavarastoon. Ilmanaikuisen eli turhan pääministeri lanseerasi Ylen kautta välitetyssä tv-puheessaan syyskuussa. Hän sanoi sen kyllä ”ilimanaikuisia”.

Politiikan kieleen perehtynyt kielentutkija Vesa Heikkinen pohtii, kuinka harkittua insinöörikielen ja oman murteen esiintuominen olivat hallituksen alkutaipaleella.

”Hyvinhän se tuntui uppoavan. Välillä tuntui siltä, että vaikeat asiat ja ratkaisut jäivät sen keskustelun jalkoihin.”

Viime aikoina ministereiden sanat tai lausahdukset eivät ole nousseet puheenaiheiksi. ”Sipiläkin on varmaan nyt oppinut tavoille”, Heikkinen naurahtaa.

Tosin valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) anteeksipyyntö ”sori siitä” on jäänyt mieleen.

”Virhe oli ilman muuta minun, sori siitä”, Stubb sanoi Ylen Ykkösaamussa marraskuun lopulla, kun pyysi anteeksi hallintarekisterilausunnoista eduskunnalle antamaansa virheellistä tietoa.

Heikkinen muistuttaa, että Sipilä käytti hieman outoja sanoja jo kansanedustajana, mutta niihin ei kiinnitetty suurempaa huomiota. Asema oli syynä siihen, että hänen kielenkäyttönsä nousi otsikoihin asti.

Syksyn tv-puheessaan Sipilä puhui myös kinttaiden putoamisesta, jolla hän kansanomaisti sanomaansa.

Heikkinen muistuttaa, että presidentti Urho Kekkonen käytti aikoinaan tylsien talouspuheiden höysteenä kainuulaisia murresanoja. Liekö Sipilä ottanut mallia?

Stubbin tyyliin on pitkään kuulunut kolme pointtia eli hän esittelee asiansa jaotellen kolmeen kohtaan. Esimerkiksi puheensa kokoomuksen puoluevaltuustossa hän jakoi näin: työhön, soteen ja talouteen.

”Stubb on vakavoitunut kaiken kaikkiaan, mutta hän on jäänyt pointti-homman vangiksi. Hänen odotetaan edelleen joka paikassa sanovn kolme pointtia”, Heikkinen sanoo.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps) kielenkäyttö on aina ollut värikästä. Nyt ”soinismeja” ei ole kuultu tai niistä ei ole tehty numeroa. ”Muutamat soinismit tekisivät tähän rakoon hyvää”, Heikkinen sanoo.

Yleisesti hallituksen kielenkäyttö on muuttunut Heikkisen mielestä vakavaksi.

”On hyvin vaikea nähdä mitään optimistisia avauksia. Kaikki on surkeaa. Sipiläkään ei puhu enää luottamuksesta.”

Maahanmuutosta käytävä keskustelu on muuttunut radikaalisti tämän hallituksen aikana.

Heikkinen on huomannut, että hallituksen papereissa on lähes samoja muotoiluja kuin maahanmuuttokriittisessä vaaliohjelmassa, Nuivassa vaalimanifestissa (2010). Kaikki vakavasti otettava poliitikot tyrmäsivät nuiva-ohjelman aikoinaan.

Heikkisen mielestä monet pitävät hallituksen kielenkäyttöä peittävänä ja salaavana. ”Se on huono merkki demokratian kannalta.”

Yhteiskuntasopimus-sana antaa hänen mielestään kuvan ylevämmästä asiasta kuin mitä se on. ”Sanan käyttö on katteetonta, jos tulossa on perinteinen työmarkkinasopimus.”

Prosessikaaviosta ilmanaikuiseen: Juha Sipilän käyttämiä sanoja

Prosessikaavio: Hallitusneuvottelujen alkaessa viime keväänä Juha Sipilä otti käyttöön ”prosessikaavion”. Siinä esiteltiin hallitusneuvottelujen kulku vaiheittain, asiat edellä.

Iterointi: Sipilä kertoi hallitusneuvotteluiden aikana, että talousryhmän ensimmäinen raamiversio viedään ”iteraatiokierroksille”. Sipilä selitti, että iterointi tarkoittaa sitä, että ”se suppenee se asia pikkuhiljaa kohti tavoitetta”. Iterointi on yleinen nimitys menetelmille, joissa samoja työvaiheita toistetaan kunnes haluttu tulos on saavutettu.

Vatulointi: Sipilä puhui hallitusneuvotteluiden yhteydessä keskeneräisten asioiden vatulointikorista. Vatuloinnista alkoivat puhua myös muiden suurimpien puolueiden puheenjohtajat. Vatuloinnilla tarkoitetaan esimerkiksi köysien tai verkkojen selvittämistä. Se voi merkitä myös hidasta, kömpelöä, vaivalloista tekemistä, jahkailua. Se tarkoittaa myös pähkäilyä, ihmettelyä ja luppoaikaa seurustella vaikkapa työkavereitten kanssa.

Vatulointikori: Hallitusneuvottelujen loppuvaiheessa Sipilä twiittasi maailmalle: ”Vatulointikori on tyhjä.” Tällä hän tarkoitti, että kaikista pääasioista on sovittu.

Jappaista: Sipilä on käyttänyt myös jappaista-verbiä. Sillä tarkoitetaan jankuttamista, mutta myös tyhjänpäiväistä puhumista, joka ei vie asioita minnekään.

Avokonttori: ”Tältä näyttää Sipilän hallituksen iloisessa avokonttorissa”, Yle kertoi kesäkuun alussa, kun ministerit aloittivat työskentelyn Valtioneuvoston linnaan rakennetussa avokonttorissa yhteisen pöydän äärellä. Varsinaista avokonttoriaikaa ei kestänyt pitkään, mutta ideaa ei haudattu. Hallitus pitää ainakin joka toinen viikko pitkiä strategiaistuntoja, joissa ei tehdä päätöksiä, mutta keskustellaan asioita puhki.

Ilmanaikuinen: Pääministeri käytti syyskuussa Ylen kautta välitetyssä puheessaan sanaa ilmanaikuinen, joka tarkoittaa turhaa, tarpeetonta, turhanpäiväistä. ”Olemme hieman outo kansa – teemme mieluummin kuin puhumme ilimanaikuisia”, hän sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Juha Sipilä
 • Sipilän hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  2. 2

   Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

  3. 3

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  4. 4

   Professorineuvosto esittää vähimmäispalkan alennusta ”alimman taitotason” työntekijöille ja maahanmuuttajille

  5. 5

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  6. 6

   Berner puolustaa kohuttua autovero­ehdotustaan ja moittii muita kestokyvyn puutteesta – ”Väliaikaisia markkinahäiriöitä olisi voitu kestää”

  7. 7

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  8. 8

   Pekingissä vastareaktio Trumpin puheille: Kiinan on saatava lisää ydinaseita

  9. 9

   Kisspeptiini-hormoni tekee heteromiehistä himokkaampia ja lisää kilpailuviettiä, osoittaa tutkimus

  10. 10

   Tavastia aloittaa vegaaniset sunnuntaibrunssit, joissa kuullaan myös livemusiikkia – ensimmäisenä vuorossa Samuli Putro

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  3. 3

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  4. 4

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  5. 5

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  6. 6

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  7. 7

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  8. 8

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  9. 9

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  10. 10

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää