Valikko
Kotimaa

Uudet linssit voivat pyörryttää viikkoja – asiantuntijan vinkit silmälasiostoksille

Silmälasien linssit kannattaa valita edellisten linssien mukaan. Osa lisäominaisuuksista on peruskäyttäjälle turhia.

Kaikkein kalleimmillakin linsseillä varustetut silmälasit voivat aiheuttaa pitkään kestävän epämukavuuden, johon kuuluu huimausta ja päänsärkyä. Ilmiö johtuu siitä, että käyttäjälle on myyty uudentyyppiset linssit, joihin hän ei ole tottunut. Kaikki linssit vääristävät käyttäjän näkemää maailmaa ja tietyntyyppiset linssit vääristävät näkymää aina tietyllä tavalla.

”Linssin vaihtaminen, uusi voimakkus ja uusi linssityyppi ovat ne tekijät, joiden takia uudet silmälasit tuntuvat hankalilta ja pyörryttäviltä. Epämukavuutta voi jatkua vanhemmalla käyttäjällä jopa kuukausitolkulla. Optikkoliikkeet kuitenkin pyrkivät bisneksensä mukaan myymään aina uusinta ja hienointa, eivätkä myyjät pysähdy miettimään, että miten tässä nyt käy”, optikkomestari Heikki Kaseva sanoo.

Kasevalla on yli 20 vuoden kokemus optikkojen kouluttamisesta. Hän on eläkkeellä, mutta jatkaa tuntiopettajana.

Optikkoliikkeiden liikevaihdosta puolet tulee linssimyynnistä ja vain neljäsosa kehysten myynnistä. Moniteholinssien osuus linssimyynnistä on yli 70 prosenttia. Vääristymäongelmat ovat yleisimpiä juuri moniteholinssien käyttäjille, mutta niitä voi tulla myös yksiteholinssien käyttäjille.

”Optikon pitäisi aina katsoa käyttäjän aiempaa linssiä. Tämä tarkoittaa siis linssin rakennetta, ei linssin valmistajaa. Jos kuluttaja on tottunut vanhemmalla tekniikalla hiottuun linssiin, hänen ei kannatta ryhtyä käyttämään uudella tekniikalla hiottua, kalliimpaa linssiä”, Kaseva neuvoo.

Vääristymät kiusaavat yleensä vanhoja käyttäjiä. Lapset tottuvat uudentyyppisiin linsseihin nopeasti.

Yli 70 prosentilla 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista on niin paha taittovirhe, että sen korjaamiseksi tarvitaan silmälasit. Taittovirhe voi olla liki-, kauko- tai hajataittoisuutta.

Suomalainen ostaa uudet silmälasit yleensä kolmen vuoden välein, mutta kaksi ryhmää vaihtaa niitä muita useammin. Nämä ovat alle 20-vuotiaat, jolla likinäköisyys kasvaa sekä yli 40-vuotiaat, joiden lähinäkö heikkenee. Näiden ryhmien jäsenistä jopa puolet vaihtaa laseja vuoden välein.

Yli 40-vuotiaat ovat optikkoliikkeiden liikevaihdon perusta. Kun yksiteholasien keskihinta on noin 170 euroa, ikänäköön tarvittavien moniteholasien keskihinta on 360 euroa.

Linssien hintahaitari on muutamasta kympistä yli 400 euroon. Linssivalintaa vaikeuttaa se, että jokaisella linssivalmistajalla on omat mallit. Ratkaisu voisi olla linssien standardointi.

”Kansainvälisesti ei ole vieläkään päästy sopimukseen siitä, että jokainen linssivalmistaja tekisi tietyn voimakkuuden linssit saman kaavan mukaan. Nyt jokaisella on omia viritelmiä, joka on sitten käyttäjälle ja optikolle inhottavaa”, Kaseva sanoo.

Silmälasien vertailua vaikeuttaa myös optikkoliikkeiden tapa mainostaa hintojaan. Kaupoille tuleva kuluttaja voi kuvitella saavansa lasit 49 eurolla, mutta lasien todellinen hinta on yleensä kaukana tarjoushinnasta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on käynyt vuosien aikana useita keskusteluita optisen alan toimialajärjestön kanssa alennus- ja tarjousmarkkinoinnista

”Markkinointi on meillä seurannassa. Alalla on kova kilpailu, ja siellä on hyvin paljon tätä tarjous- ja alennusmyyntimarkkinointia. Lähtökohta pitäisi olla, että alennusmyyntejä on vain silloin tällöin. Jos niitä on jatkuvasti, ei voida puhua alennuksista vaan normaalihinnoista. Tilanne ei ole hyväksyttävä, jos markkinoinnilla luodaan virheellinen mielikuva edullisesta tuotteesta”, lakimies Katri Väänänen kilpailu- ja kuluttajavirastosta sanoo.

Silmälasien hintoja kannattaa käydä kysymässä useista liikkeistä. Erilaiset tuotemerkinnät ja linssiratkaisut kuitenkin vaikeuttavat vertailua.

”Asiakkaan pitää perehtyä siihen mitä myyjät kertovat. Toinen voi puhua aidasta ja toinen aidan seipäästä”, Kaseva sanoo.

Hän muistuttaa, että muutaman kympin tarjouslinsseille on käyttäjäkuntansa. Sellaiset lasit ostetaan usein lähityölaseiksi. Linsseissä ei ole pinnoitetta, joten niihin ei jää näkyviä merkkejä niin helposti kuin pinnoitettuihin.

”Linssi sopii rähmäsormelle, joka ei ole niin huolellinen linssien puhdistamisen kanssa.”

Valtaosa linsseistä myydään vähintään kovalla ja heijastamattomalla pinnoitteella. Sitä Kaseva suosittelee. Muiden pinnoitevaihtoehtojen valintaa kannattaa harkita yksilöllisten vaatimusten mukaan. Esimerkiksi UV-suojan tai sinivalosuojan hankkiminen sopii ensisijaisesti tiettyjä näön erityisominaisuuksia ja silmäsairauksia poteville. Normaali muovilinssi suodattaa riittävän määrän UV-säteistä. Pinnoitteiden myötä linssi muuttuu yleensä kirkkaasta värisävytetyksi.

Valtaosa linsseistä myydään ohennettuina. Ohennuksen etuna on linssin suurempi muokattavuus sekä materiaalin saaminen ohueksi jopa korkeilla voimakkuuksilla.

Sankojen valinnassa pitää olla myös huolellinen. Liian usein optikko ottaa sangat hyllystä ja iskee asiakkaan nenälle pitomukavuudesta välittämättä.

”Silmälasien pitäisi istua hyvin, erityisesti, kun liikutaan, eivätkä ne saisi painaa nenää tai korvia. Pitomukavuuden eli istuvuuden arviointi on vaikeaa, joten asiakkaan kanttaa käydä herkästi korjaamassa säätöjä optikolla”, Kaseva neuvoo.

Linssien keskiarvohintoja
Yksiteholinssit

 Ohentamaton peruslinssi: 20 euroa

 Ohentamaton linssi kovalla ja heijastamattomalla pinnoitteella: 40 euroa

 Ohennetut linssit kovalla ja heijastamattomalla pinnoitteella, uv-suojalla ja antistaattisella pinnoitteella: 100 euroa

 Kolmeen kertaan ohennetut linssit kovalla ja heijastamattomalla pinnoitteella, uv-suojalla, antistaattisella pinnoitteella ja sinivalosuojalla: 200 euroa

Moniteholinssit

Ohentamaton peruslinssi: 50 euroa

Ohentamaton linssi kovalla ja heijastamattomalla pinnoitteella: 100 euroa

Yksilöllisesti hiotut ohennetut linssit kovalla ja heijastamattomalla pinnoitteella, uv-suojalla, antistaattisella pinnoitteella ja sinivalosuojalla: 450 euroa

Lähde: Keskiarvohinnat laskettiin kolmen optikkoliikkeen verkkosivuillaan ilmoittamista hinnoista.

Silmälasien ostajan perussanasto
Muovi

Suurin osa silmälasien linsseistä on valmistettu muovimateriaaleista, jotka ovat kestäviä, optisesti laadukkaita ja kevyitä.

Kova ja heijastamaton pinnoite

Muovilinssit naarmuuntuvat käsittelemättöminä helposti, joten useimmissa linsseissä on kovapinnoite. Se on lakkakerros linssin pinnoilla. Yleensä kovapinnoitteeseen yhdistetään myös heijastuksen esto, jolla vähennetään linssin kiiltelyä.

Muut pinnoitteet

Kaikissa muovilinseissä on silmälasien normaalikäyttöön riittävä UV-suoja. Linsseihin saa likaa hylkivän antistaattisen pinnoitteen. Sinivalosuoja suodattaa silmiä kuormittavaa sinivaloa auringosta ja loisteputkista sekä tietokonenäytöistä.

Ohennukset

Ohennus liittyy linssin muotojen muokkaamiseen sekä taittokertoimen suurentamiseen. Linssit voidaan ohentaa jopa kolmeen kertaan. Jos linsseihin tarvitsee paljon voimakkuutta, kannattaa valita ohennetut linssit. Näin ne eivät näytä paksuilta eivätkä paina nenällä.

Pluslinssit

Kupera pluslinssi on tarkoitettu kaukotaitteisuuden korjaamiseen.

Miinuslinssi

Kovera miinuslinssi on tarkoitettu likitaitteisuuden korjaamiseen. Linssillä näkee tarkasti kauas.

Moniteholinssi

Linssi tarkentuu eri etäisyyksille, ja se on tarkoitettu pääasiassa aikuisnäön korjaamiseen. Linssillä voi korjata myös kauko-, liki- ja hajaitaitteisuutta. Aiemmin linsseissä oli yhdenlainen etupinta ja voimakkuudet hiottiin takapintaan. Nykyään linssi voidaan hioa molemmilta puolilta asiakkaan lasitietojen perusteella. Aikuisnäköä voidaan korjata myös kaksiteho- tai kolmiteholaseilla, mutta niiden käyttö on hyvin vähäistä. Näissä linsseissä on näköalueet eri etäisyyksille.

Silmälasivinkit neljälle esimerkkitapaukselle

Lapsen ensimmäiset lasit

Lapselle kannattaa ostaa kestävät lasit, joten linsseihin on otettava kova ja heijastamaton pinnoite. Suurilla vahvuuksilla linssien on oltava ohennetut. Lapselle ei kannata ostaa halpoja, ohentamattomia ”pullonpohja”-linssejä, sillä silmälasien käyttö voi vaikuttaa nuoren itsetuntoon. Osa vanhemmista ostaa leikkejä varten halvat lasit, joiden rikkoutumisesta ei ole niin suurta huolta. Muita pinnoitteita ei lapselle kannata hankkia.

Opiskelijan käyttölasit

Linssien vahvuus on niin heikko, ettei linssien laadulla ole kummoista merkitystä. Kova ja heijastamaton pinnoite on hyvä olla, jotta pinta kestää paremmin naarmuuntumista eivätkä linssit heijastele. Linssien ohennus tuo linssiin hieman lisää kestävyyttä, varsinkin jos kehykset ovat ohuet. Antistaattista pinnoitetta kannattaa harkita.

Työssäkäyvän näyttöpäätelasit moniteholinsseillä

Keskimäärin noin 45-vuotiaat hankkivat ensimmäiset lukulasit ikänäköön. Moniteholasien käytön harjoittelu voidaan aloittaa kuitenkin jo aiemmin pienillä vahvuuseroilla. Näin tottuminen monitehoihin on kohtalaisen helppoa. Jos rivit hyppivät näytössä, laseja kannattaa harkita. Linssit voivat olla edulliset vanhemmalla tekniikalla hiotut. Kovapinnoitteen lisäksi antistaattisuuspinnoite voi olla hyvä hankinta toimistoilman pölyn takia.

Eläkeläisen käyttölasit moniteholinsseillä

Eläkeläisen kannattaa hankkia modernit yksilöllisesti hiotut linssit, jossa näköalue on laajin ja vääristymä hyvin hoidettu. Kalleimmissa linsseissä tulee yleensä mukana myös kaikki pinnoitteet. Alkavan kaihin haittavaikutuksia voi useimmissa tapauksissa vähentää UV- ja sinivalosuojalla. Kunnollisissa aurinkolaseissa nämä ominaisuudet ovat vakiona

Optikon on otettava huomioon, millaisiin linsseihin käyttäjä on tottunut vuosien varrella. Jos käyttäjällä on ollut aiemmin vanhemmalla tekniikalla hiotut lasit, uusia linssejä valittaessa kannattaa käydä perusteellinen keskustelu optikon kanssa. Vanhantyyppiset linssit ovat huomattavasti halvemmat, eikä uusien linssien mahdollisesti aiheuttamasta linsseihin tottumisesta tarvitse kärsiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Markkinointi
 • Kuluttajat
 • näkö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää