Valikko
Kotimaa

Helmikuu on yksi sateisimmista aikoihin

Eniten on satanut etelässä, jossa sade on tullut pääosin vetenä.

Kuluva helmikuu on ollut yksi Suomen sateisimmista lähes koko maassa. Suurin sademäärä on mitattu Kouvolan Anjalassa, jossa tähän mennessä on satanut 129 millimetriä. Luku hätyyttelee Suomen ennätystä eli 131 millimetriä, joka on mitattu vuoden 1990 helmikuussa Tammisaaren Tenholassa.

”Nyt on erinomaiset mahdollisuudet, että ennätys menee rikki”, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Asko Hutila.

Suurimmat sademäärät ovat tulleet etelässä, jossa yli sadan millimetrin raja on mennyt rikki muutamalla paikkakunnalla. Hutilan mukaan suuri osa sateesta on tullut vetenä.

Myös lähes kaikkialla muualla helmikuu on ollut harvinaisen sateinen tai jopa mittaushisto­rian runsassateisin. Esimerkiksi Jyväskylässä on satanut noin 66 millimetriä. Tätä sateisempi helmikuu oli Jyväskylässä viimeksi vuonna 1995.

”Tätä voi luonnehtia harvinaiseksi eli esiintyy keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.”

Sateisiin ovat syynä matalapaineet ja lauha ilmamassa, joka on puskenut lounaasta Suomen ylle. Korkeapaineesta, jonka aikana sää on yleensä selkeä ja kylmä, ei helmikuussa ole juuri päästy nauttimaan.

Vähiten eli 29,1 millimetriä on satanut helmikuussa Vaalan Pelsossa Pohjois-Pohjanmaalla, jos otetaan mukaan paikkakunnat, joilta on päivittäinen mittaustulos.

Vain käsivarren Lapin sademäärät ovat Hutilan mukaan olleet lähellä tavanomaisia. Tilastollisesti Pohjois-Suomessa sataa tavallisestikin vähemmän kuin etelämpänä niin helmikuussa kuin ympäri vuoden.

Kuluva talvi on ollut koko maassa Hutilan mukaan tavallista sateisempi.

”Lauhkea, kostea säätyyppi on ollut vallitseva. Poikkeuksena olivat tammikuun kovat pakkaset, jolloin ei juuri satanut”, Hutila sanoo.

Helmikuun alkupuolella jokien veden korkeus on ollut kevättulvien tasolla Etelä-Suomessa ja Pohjanmaalla. Vantaanjoessa mitattiin 11.–12. päivä toiseksi suurin virtaama helmikuussa vuodesta 1937 lähtien.

Sateet ovat aiheuttaneet paikoin jäiden lähtöä joissa, ja kasautunutta jäätä on jouduttu purkamaan koneellisesti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää