Valikko
Kotimaa

Torniolaisperhe on kansainvälinen harvinaisuus: äiti ja tytär syntyivät karkauspäivänä

Kati Raatin laskettu aika neljä vuotta sitten oli karkauspäivä. Viime hetkeen hän piti mahdottomana, että vauva syntyisi silloin. ”Ajattelin, että ei voi olla niin hyvä tuuri”, sanoo itsekin 29. helmikuuta syntynyt Raati.

Torniolainen äiti Kati Raati, 31, viettää maanantaina syntymäpäiväänsä kahdeksatta kertaa. Tyttärelle Minea Raatille, 3, juhlapäivä on ensimmäinen.

Helmikuun 29. päivän eli karkauspäivän syntymäpäivän jakavat äiti ja lapsi ovat kansainvälisestikin harvinainen tapaus. Suomessa tällaisia pareja löytyy korkeintaan kolme.

”Väestötietojärjestelmään on kirjattu kolme tapausta, joissa äiti ja lapsi ovat syntyneet 29. helmikuuta ja viisi, joissa isä ja lapsi ovat syntyneet tuona päivänä”, kertoo yliaktuaari Miina Keski-Petäjä Tilastokeskuksesta.

Näihin lukeutuvat kaikki nykyisen väestörekisterin tapaukset, siis vuonna 1970 elossa olleet tai sen jälkeen syntyneet.

Kolmatta lastaan odottaneen Raatin laskettu aika neljä vuotta sitten oli karkauspäivä. Viime hetkeen hän piti mahdottomana, että vauva syntyisi silloin.

”Ajattelin, että ei voi olla niin hyvä tuuri. Karkauspäivän aamuna lähdin tarkastukseen vähäisen lapsiveden vuoksi, ja sieltä minut ohjattiin käynnistykseen.”

Aiemmat synnytykset olivat kestäneet kauan: esikoisen Viljamin 14 tuntia ja toisen pojan Veetin seitsemän tuntia. ”Siksi ajattelin, etten ehdi synnyttää sen vuorokauden aikana.”

Minea tulikin maailmaan kolmessa tunnissa. ”Olihan se hieno hetki. Tuntui uskomattomalta, että syntymä lopulta osui karkauspäivään.”

Raati työskentelee kuljetusalan perheyrityksessä kirjanpitäjänä. Lapsena hän ei halunnut olla keskipisteenä, joten harvinaisen syntymäpäivän tuoma huomio tuntui joskus kiusalliselta. ”Koulussa opettaja teki siitä aina numeron. Minua hävetti”, Raati naurahtaa.

Karkausvuodessa on ollut silti hohtonsa – varsinkin nyt, kun se on myös tyttären oma vuosi.

”Hieno tunne nähdä oma syntymäpäivä pitkästä aikaa merkittynä kalenteriin.”

Tavallisena vuonna Raatit juhlivat helmikuun 28. päivä.

Harvinainen syntymäpäivä ei ole aiheuttanut ongelmia. Järjestelmät ovat tunnistaneet sen yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. ”Facebook hälytti synttäreistä sekä 28. että 29. helmikuuta. Kaverit ihmettelivät, että taasko on juhlapäivä.”

Karkauspäivä lisätään kalenteriin joka neljäs vuosi, koska 365-päiväiset kalenterivuodet eivät aivan vastaa maan kiertoaikaa auringon ympäri. Maa matkaa auringon ympäri noin vuoden ja kuusi tuntia. Siksi ylimääräinen päivä joka neljäs vuosi riittää.

”Yritin selittää tätä vanhimmalle pojalle, joka on ekaluokalla. Tuskin hän oikein ymmärsi.”

Karkausvuonna 1984 Suomessa syntyi 65 076 lasta. Keski-Petäjän mukaan tarkkoja tietoja syntyneistä ei tuolta vuodelta ole, mutta määrää voi arvioida uusista väestötiedoista.

”29. helmikuuta 1984 syntyneitä oli vuonna 2014 kaikkiaan 223. Syntyneitä on voinut olla enemmän tai vähemmän, eivätkä kaikki välttämättä enää asu maassa tai ole elossa, ja mukana voi olla maahan muuttaneita”, kertoo Keski-Petäjä, joka on syntynyt itsekin tuona päivänä.

Karkausvuonna 2012 syntyi 59 493 lasta, joista karkauspäivänä 160. Yksi heistä, Minea Raati, on jo pohtinut tulevaa ammat­tiaan: Titi-nallen taustatanssija.

Frozen-kakku juhliin on jo tilattu. ”Syödään Elsa-kakkua, leikitään kotista ja kuunnellaan Robinia”, Minea suunnittelee.

Nurinkurinpäivä

 Kansanperinteessä karkauspäivä on ollut nurinkurisuuksien päivä.

 Tunnetuin tavattomuus liittyi naisten lupaan kosia. Jos mies kieltäytyi kosinnasta, hänen tuli ostaa kosijalle hamekangas.

 Karkauspäivä merkittiin pitkään almanakkoihin helmikuun 24. päiväksi. Tapa juontui Julius Caesarin määräyksestä. Samalla nimipäivät siirtyivät karkausvuosina seuraavaan päivään.

 Karkauspäivä on merkitty almanakassa helmikuun 29. päivään vuodesta 2000.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Karkausvuosi
 • Syntymäpäivät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

  2. 2

   Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

  3. 3

   Politiikassa on yksi tabu, joka on kuin insestin, ihmissyönnin ja pedofilian vastine – ja ilman sitä olisimme kuolleita

  4. 4

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  5. 5

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  6. 6

   Nääntynyt kuutti pelastettiin pihalta Raaseporissa – toimitettiin Korkeasaareen toipumaan

  7. 7

   Loistavan lähdön ottanut Valtteri Bottas ajaa kohti ensimmäistä voittoaan – Räikkönen kolmantena

  8. 8

   Cheekin ja Elastisen mahtipontinen areenashow potki räntävapun unholaan

  9. 9

   KäPan juniorit kaatoivat Real Madridin – matka jatkuu kohti Barcelonan turnauksen finaalia

  10. 10

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  3. 3

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  4. 4

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  7. 7

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  8. 8

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  9. 9

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  10. 10

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää