Valikko
Kotimaa

Yhteenveto Salon arvo­kuljetus­ryöstöstä: Näin tapahtumat etenivät ja tämä tiedetään tekijöistä

Poliisilla on lupaavia vihjeitä mutta ei vielä nimettyjä epäiltyjä.

Tälle sivulle HS päivittää tuoreimmat tiedot Salon Suomusjärvellä torstaiaamuna tapahtuneen arvokuljetusauton ryöstön yrityksestä. Viimeisin päivitys on tehty perjantaina kello 15.20.

Mikä on uusin tieto tapahtuneesta?

Ryöstöä yrittäneitä ei ole vielä tavoitettu. Selvää on, että he eivät saaneet saalista.

Rikosylikomisario Heikki Topi-Hulmi keskusrikospoliisista kertoi perjantaina aamuyhdeksän jälkeen HS:lle, että poliisi on saanut ”ihan kohtuullisen hyviä vihjeitä”, mutta sillä ei ole vielä nimettyjä epäiltyjä.

Tutkijat käyvät edelleen läpi vihjetietoja ja tekninen tutkintakin on yhä kesken, Topi-Hulmi kertoi. Tutkinnassa poliisi tekee myös kansainvälistä yhteistyötä.

Etsintäaluetta ei ole mitenkään rajattu tietyille alueille.

Mitä ryöstäjät yrittivät?

Aseistautuneet ja naamioituneet ryöstäjät iskivät torstaiaamuna noin kello 8.40 Helsingin ja Turun välisellä moottoritiellä. He sulkivat moottoritien sytyttämällä henkilöauton palamaan.

Ryöstöyritys tapahtui Helsingin suuntaan ajavien kaistalla Suomusjärven keskustan ja Kivihovin liittymän välillä. Ryöstäjät käyttivät ryöstötilanteessa ainakin kahta pakettiautoa, kuorma-autoa ja henkilöautoa.

Poliisin mukaan ryöstöyrityksen yhteydessä oli ammuttu arvokuljetusautoa ainakin tuulilasiin. Ylikomisario Timo Malisen mukaan ryöstäjät olivat ilmeisesti pysäyttäneet Turusta Helsinkiin matkalla olleen arvokuljetuksen kuorma-auton avulla.

Poliisin saaman ilmoituksen mukaan ryöstäjillä olisi ollut konetuliaseet. Topi-Hulmi kertoi perjantaiaamuna, ettei ryöstäjien käyttämistä aseista ole kuitenkaan täyttä varmuutta. Heillä oli ainakin käsiaseita, mutta niiden laatua vielä selvitetään. Yhdellä aseella ammuttiin useita laukauksia, ja paikalta löytyneiden hylsyjen avulla voidaan tutkia, minkälainen ase oli.

Ryöstäjät uhkasivat poliisin saamien tietojen mukaan myös räjähteillä. He pakottivat autossa yksin olleen kuljettajan ulos, mutta eivät onnistuneet kuitenkaan saamaan autosta saalista.

Arvokuljetusauto kuuluu G4S Suomelle. Sen toimitusjohtajan Tauno Maksniemen mukaan ryöstön epäonnistuminen osoittaa, että arvokuljetusten turvallisuus on Suomessa korkealla tasolla.

”Suomessa tällaiset tapaukset ovat jääneet yrityksiksi tai aikeiksi.”

Mitä ryöstöyrityksen jälkeen tapahtui?

”Siitä ei ole tietoa, mihin tekijät ovat poistuneet. Ilmansuunta on meille avoin”, kertoi keskusrikospoliisin rikosylikomisario Heikki Topi-Hulmi tiedotustilaisuudessa torstaina iltapäivällä.

Auton kuljettaja selvisi tilanteesta ilman fyysisiä vammoja. Autossa ei ollut muita ihmisiä.

Ryöstäjät jättivät polttamansa henkilöauton lisäksi kuorma-auton tapahtumapaikalle ja pakenivat kahdella pakettiautolla. HS:n video yllä näyttää pakoautoina käytetyt pakettiautot.

Puoli viiden aikaan torstaina rikospaikkatutkinta oli ohi, ja valtatie 1 avautui liikenteelle.

Mitä ryöstäjistä tiedetään?

Poliisilla ei ole vielä varmaa tietoa tekijöiden henkilöydestä, lukumäärästä tai kansallisuudesta. Perjantaiaamun käsitys oli se, että tekijöitä oli ilmeisesti kuusi, joista ainakin osa puhui suomea.

Tapauksen tutkinta on siirretty keskusrikospoliisille, koska teko vaikuttaa järjestäytyneen rikollisryhmän tekemältä. Etsintäaluetta ei ole rajattu mitenkään tietyille alueille.

Silminnäkijän mukaan tapahtumapaikalla oli ollut siniseen haalariin pukeutuneita henkilöitä ohjaamassa liikennettä juuri ennen ryöstöyritystä kello 8.35.

Mitä tiedetään ryöstön yhteydessä käytetyistä autoista?

Pakettiautot löytyivät muutaman kilometrin päästä ryöstöpaikalta. Poliisi epäilee, että ryöstäjät olivat jatkaneet matkaa 2–3 henkilöautolla.

Siten he olisivat käyttäneet teon yhteydessä kaikkiaan 6–7 autoa. Heikki Topi-Hulmin mukaan autojen vaihdolle ei ole toistaiseksi löytynyt silminnäkijöitä.

Toinen pakettiauto löytyi Ykköstien autopurkaamo -nimisen yrityksen pihasta. Sen omistaja Reino Elovaara kertoo saapuneensa paikalle yhdeksän aikaan, jolloin ryöstäjien käyttämä pakettiauto oli jo pihassa. Hän ei nähnyt ketään henkilöitä.

”Jos en olisi käynyt aamukahvilla, olisin nähnyt jotain”, Elovaara arvelee.

Elovaara näki torstaina myös ryöstäjien käyttämän kuorma-auton ryöstöpaikalla, kun po

liisitutkinta oli jo käynnissä. Hänen mukaansa sama auto oli ollut pysäköitynä Suomusjärven keskustassa kahden tai kolmen vuorokauden ajan ennen ryöstöä.

Poliisin käsityksen mukaan ryöstäjät ovat varastaneet käyttämänsä autot pääkaupunkiseudulta. HS:n hankkimien tietojen mukaan kuorma-auto oli varastettu Espoosta ja toinen pakettiautoista oli vuokrattu Helsingistä torstaina, mahdollisesti varastetulla ajokortilla. Auton oli vuokrannut turkikseen pukeutunut vanhempi nainen. Auton vuokranneen yrityksen edustaja kertoi HS:lle, että nainen vaikutti suomalaiselta ja oli liikkeellä yksin. Tapausta alettiin tutkia vasta maanantaina, kun autoa ei palautettu ajallaan.

Erityisesti poliisia kiinnostavat Teboil Kivihovin takana sijaitsevalle paikoitusalueelle torstaiaamuna jätettyjen pakettiautojen liikkeet ryöstöä edeltävältä ajalta. Myös paikalle jätetyn kuorma-auton liikkeistä toivotaan vihjeitä. Ryöstäjät jättivät autot lähelle ryöstöpaikkaa ja jatkoivat pakoaan kahdella pakettiautolla. Havainnot voi ilmoittaa poliisille puhelimitse numeroon 040-371 3177 tai sähköpostilla osoitteeseen tku.krp@poliisi.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ryöstöt
 • Salo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulussa

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Millaista on Daruden elämä 17 vuotta Sandstormin jälkeen? Keikkoja maailmalla, röyhkeitä kopioijia ja asuntolainan lyhennyksiä

  6. 6

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  7. 7

   Gladiaattorit oli lama-Suomen traagisin televisiosarja

  8. 8

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  9. 9

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  10. 10

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  4. 4

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  5. 5

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  6. 6

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulussa

  8. 8

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  9. 9

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  10. 10

   Helsingin korruptioepäilyn taustalla kytee opettajien raju tyytymättömyys – ”Kouluille ilmestyy laitteita, joita kukaan ei ole tilannut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  10. 10

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  11. Näytä lisää