Valikko
Kotimaa

Antti Rinne antaa hallitukselle ilmaisia neuvoja: Unohtakaa maakuntahallinto, keskittykää soteen

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne valmistautuu poliittisten ratkaisujen kevääseen.

Tästä on tulossa kiireinen kevät oppositiolle, sen suurimmalle puolueelle Sdp:lle ja Sdp:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle.

Neuvottelut hallituksen ajamasta yhteiskuntasopimuksesta ovat loppusuoralla. Sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistus ja maakuntauudistus ovat ratkaisevassa vaiheessa.

Hallituksen on selvittävä äkkiä kasvaneesta turvapaikanhakijoiden määrästä – eikä julkinen talouskaan ole siinä kunnossa kuin on tavoiteltu.

Kaikkiin näihin hallituksen päänvaivoihin Rinteellä on mielestään hyviä neuvoja, ja osaan puolue on laatinut tai laatimassa oman vaihtoehtonsa.

Otetaan esimerkiksi työehdoista sopiminen paikallisesti, mikä on osa yhteiskuntasopimusta. Hallitus on antanut liitoille toukokuun loppuun asti aikaa neuvotella, miten yritystason sopimista edistetään työehtosopimuksissa. Sitten katsotaan, pitääkö asiasta säätää myös lailla.

Lailla pakottaminen ei Rinteen mukaan lisää luottamusta työpaikoilla. Hänen mielestään hallitus hosuu jälleen. ”Kaksi ja puoli kuukautta on täysin utopistinen aikataulu. Se on mahdoton tehtävä”, Rinne sanoo.

Hän ottaa esimerkiksi aiemmin johtamansa ammattiliitto Pron: sillä on noin 90 erilaista työehtosopimusta, jotka kaikki siis pitäisi nyt keväällä avata ja neuvotella uusiksi.

”Jos olisin pääministeri, antaisin ohjeeksi, että lisätään paikallista sopimista työehtosopimusten kautta ja tarkastellaan vaikka vuoteen 2020 mennessä, onko se lisääntynyt siellä, missä on haluttu.”

Sotessa Sdp valmistelee hallituksen suunnitelmia ”täydentävää kokonaisuutta”, kunhan vain ensin tietäisi, mikä hallituksen malli lopulta on.

Hallitus on sopinut, että maa jaetaan 18 maakuntaan, joista vain 15 saa vastata soten järjestämisestä. Rinne ennustaa tästä epäsuhdasta perustuslaillisia vaikeuksia ja antaa taas ilmaisen neuvon hallitukselle:

”Unohtakaa maakuntahallinto. Keskityttäisiin nyt ennemmin siihen, miten ihmiset saavat sosiaali- ja terveyspalveluita ja pääsevät lääkäriin.”

Sdp on sotessakin eri linjoilla kuin hallitus. Joukko demareita kävi juuri Ruotsissa kuulemassa kokemuksia asiakkaan valinnanvapaudesta eli siitä, että julkisesti rahoitettu terveydenhoito avataan myös kriteerit täyttäville yksityisille tuottajille.

Hallitus on tuomassa mallia Suomeen, mutta Rinne varoittelee. Demareiden kuuleman mukaan ainakin Ruotsissa kustannukset ovat nousseet ja terveyserot kasvaneet.

”Siellä missä on köyhiä, palvelut vähenevät.”

Sdp:ltä on tulossa myös oma, Krista Kiurun laatima esitys maahantulijoiden kotouttamisesta. ”Kun juttelee kuntien edustajien ja paikallisten toimijoiden kanssa, heistä tuntuu, ettei kenelläkään ole kokonaistilanne hallinnassa. Koska hallitus tuo esityksen kotouttamisen kokonaisuudesta?”

Rinne on huolissaan turvallisuusuhasta, joka voi syntyä, jos maahan jää laittomasti oleskelemaan ilman turvapaikkaa jääneitä maahantulijoita.

Rinne antaa sisäministeriölle tunnustusta pakolaiskriisin tähänastisesta hoidosta, mutta hän ei hyväksy joitakin hallituksen turvapaikkapoliittiseen ohjelmaan liittyviä ehdotuksia.

Hänen mukaansa ei voi olla niin, että oleskeluluvan saaneille tehtäisiin oma erillinen sosiaaliturvajärjestelmänsä. Perheenyhdistämiselle kaavaillut tulorajat ovat Rinteen mielestä ”ihan järkyttävät”.

Ennen muita koitoksia Sdp valmistautuu vastustamaan hallituksen pian julkistettavaa suunnitelmaa leikata opiskelijoiden valtiolta saamaa opintorahaa.

”Me tulemme tekemään kaikkemme, että tällaista muutosta ei tehdä. Tässä tarjoan vaihtoehdoksi, että ei tehdä 200 miljoonan euron autoveron kevennystä, kuten hallitus esittää. Vaihtoehtoja on olemassa.”

Kuntavaaliteemat jo mielessä

1 Paljasta kulissien takainen vallankäyttäjä.

Sanon tuolta työmarkkinaelämän puolelta, että liittojen hallitukset.

2 Kehu kilpailijaa.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) on varma valinta.

Hän on hoitanut jämäkästi ja jämptisti mutta kuitenkin inhimillisesti oman tehtävänsä liittyen turvapaikanhakijoihin.

3 Mikä sinua innostaa juuri nyt?

Olen tosi innostunut siitä, että saataisiin hallitus löytämään järkevämpiä vaihtoehtoja talouspolitiikan ja työmarkkinapolitiikan toteuttamiseksi. Tämä kuuluu työhöni nyt keskeisesti.

4 Mikä nyppii?

Se, että halutaan luoda kuvaa, että on vain yksi vaihtoehto yhteiskunnan ja talouden ongelmien ratkaisemiseksi. Hallitus tällaista kuvaa rakentaa.

5 Miten aiot viettää viikonloppusi?

Olen kotimiehenä lauantaina ja ajattelin pikkuisen miettiä kuntavaaliteemoja tulevaisuuteen liittyen.

Sitten olen sunnuntaina Klaukkalan markkinoilla ja tapaan piirien puheenjohtajat.

Työn merkeissä menee, mutta aion myös lukea. Pari dekkaria ja Jacob Södermanin elämäkerta ovat kesken.

Antti Rinne

 Vuonna 1962 syntynyt ensimmäisen kauden kansanedustaja Uudenmaan vaalipiiristä.

 Nousi Sdp:n puheenjohtajaksi toukokuussa 2014 haastamalla puheenjohtajan Jutta Urpilaisen.

 Valtiovarainministeri Kataisen-Stubbin hallituksessa kesäkuusta 2014 toukokuuhun 2015.

 Toimi aiemmin puheenjohtajana ammattiliitto Prossa, Toimihenkilöunionissa ja Erityisalojen toimihenkilöliitto Ertossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sdp
 • Sote
 • yhteiskuntasopimus
 • Maakuntahallinto
 • Opintotuki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tässä ovat uuden liikennemallin voittajat ja häviäjät

  2. 2

   Pääministeri Sipilän ”ihme” toteutui Sotkamossa: Terrafamen kaivos tuotti voittoa

  3. 3

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – terapeutit esittelevät kahdeksan asentoa, joissa yhdyntä onnistuu

  6. 6

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  7. 7

   Laiska siivoaja, muista nämä vinkit – näin teet kodin, jonka siivous on helppoa

  8. 8

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  9. 9

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  10. 10

   Lumivyöry Italiassa tempaisi hotellin mukanaan, kateissa noin 30 ihmistä – ”Raunioista ei kuulu mitään ääniä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  4. 4

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  5. 5

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  6. 6

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  7. 7

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

  10. 10

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää