Valikko
Kotimaa

Arvokuljetuksen ryöstöyrityksessä käytettiin pistoolia – myös räjähteistä merkkejä

Ryöstäjät jatkavat yhä pakoaan. Tapahtumapaikalla ollut kelikamera pimennettiin ilmeisesti tahallaan etukäteen.

Arvokuljetusauton ryöstöyrityksessä torstaina Turun moottoritiellä käytettiin ainakin pistoolia, kertoo rikosylikomisario Heikki Topi-Hulmi keskusrikospoliisista. Sillä oli ammuttu useita laukauksia kohti arvokuljetusautoa. Merkkejä osumista oli sekä tuulilasissa että muualla autossa.

Ryöstäjät pysäyttivät G4S-yrityksen arvokuljetusauton torstaiaamuna Turun moottoritiellä Helsinkiin vievällä kaistalla Suomusjärven keskustan ja Kivihovin Teboilin välillä. Arvokuljetuksen eteen ryöstäjät sumputtivat kuorma-auton sekä kaksi pakettiautoa ja sen taakse he sytyttivät palamaan henkilöauton. Yksi autoista oli vuokrattu väärän henkilöllisyystodistuksen avulla Helsingistä, loput varastettu muutamia päiviä ennen ryöstöyritystä pääkaupunkiseudulta.

Ryöstöyrityksessä arvokuljetusauton kuljettaja pakotettiin ulos, mutta saalista ryöstäjät eivät onnistuneet saamaan. Yksin autossa ollut kuljettaja selvisi tapahtumista ilman fyysisiä vammoja.

llman saalista jäänyt joukkio pakeni ennen poliisien paikalle saapumista. Jäljet päättyvät muutaman kilometrin päähän ryöstöpaikalta, minne ryöstäjät hylkäsivät käyttämänsä pakettiautot. Sieltä pakoa on poliisin arvion mukaan jatkettu kahdella tai kolmella henkilöautolla.

Tietoja ryöstäjien myöhemmistä liikkeistä tai mahdollisesta henkilöllisyydestä poliisilla ei Topi-Hulmin mukaan vielä ole.

Pistoolin tai ”pistoolin kaltaisen aseen” käyttö ryöstöyrityksessä on Topi-Hulmin mukaan selvinnyt paikalta löytyneiden hylsyjen teknisessä tutkinnassa. Käsiaseesta kertoi poliisille myös arvokuljetusauton kuljettaja.

Poliisin saaman ilmoituksen mukaan ryöstäjillä olisi ollut konetuliaseet. Jos konetuliaseita on ollut, niillä ei kuitenkaan ole hylsylöytöjen perusteella ammuttu.

Pistoolin laukaukset vaurioittivat, mutta eivät lävistäneet tuulilasia. Topi-Hulmi ei kerro, onko laukauksia ammuttu kohti kuljettajaa vai esimerkiksi kohti tyhjää matkustajan paikkaa.

Poliisin pian ryöstöyrityksen jälkeen saamien tietojen mukaan ryöstäjät olisivat uhanneet myös räjähteillä. Niistä on Topi-Hulmin mukaan löytynyt merkkejä ryöstäjien hylkäämien autojen teknisessä tutkinnassa. Itse räjähteitä autoissa ei kuitenkaan ollut, mikä voi Topi-Hulmin mukaan viitata siihen, että ryöstäjät ovat ottaneet ne paon yhteydessä mukaansa.

Ryöstöyritys vaikuttaa poliisin mukaan hyvin suunnitellulta ja todennäköisesti järjestäytyneen rikollisuuden tekemältä. Huolellisuudesta kertoo esimerkiksi se, että lähellä ryöstöpaikkaa sijainnut kelikamera pimeni oudosti vain hetki ennen ryöstöä. Pimenemisestä kertoi ensimmäisenä MTV.

Topi-Hulmin mukaan teknisessä tutkinnassa on selvinnyt, että kamera on todennäköisesti pimennetty tahallaan.

Poliisi on osana esitutkintaa kuullut aikaisempien arvokuljetusryöstöjen tekijöitä tai niitä yrittäneitä sekä ollut yhteyksissä ”useisiin ulkomaihin”. Väkivaltaisia arvokuljetusryöstöjä on menneinä vuosina tehty esimerkiksi Ruotsissa. Tutkinnassa ei kuitenkaan ole Topi-Hulmin mukaan ilmennyt mitään ratkaisevaa.

Yksi ryöstössä käytetyistä autoista vuokrattiin varastetun ajokortin avulla Helsingin Herttoniemessä sijaitsevasta Ideam Oy:stä. Vuokraaja oli yhtiön toimitusjohtajan mukaan ”kuusikymppinen rouva, turkislakki ja turkikset yllä”. Nainen puhui suomea. Myös tätä tutkintalinjaa on Topi-Hulmin mukaan seurattu: kelle varastettu ajokortti kuului ja miten se ehkä olisi päätynyt rouvan haltuun. Rouvan henkilöllisyydestä ei kuitenkaan ole saatu vielä minkäänlaista varmuutta.

Ryöstöpaikalla ryöstäjiä oli ehkä viisi tai kuusi. Tarkka lukumäärä ei ole selvinnyt. Ryöstäjät ohjasivat ryöstöpaikalla sinisissä haalareissa muuta liikennettä ohi tapahtumapaikan. Haalareista ei tutkinnassa ole ollut apua. ”Standarditavaraa”, Topi-Hulmi kuvailee.

Poliisilla on runsaasti silminnäkijähavaintoja itse ryöstöpaikalta, mutta se mistä havaintoja edelleen ja etenkin kaivataan, on Kivihovin Teboilin alue, jonne ryöstäjät hylkäsivät pakettiautonsa ja josta jatkoivat eteenpäin. Sieltä ei Topi-Hulmin mukaan vielä ole tullut varteenotettavia vihjeitä.

Myös havainnot ryöstössä käytetyistä autoista kiinnostavat. Kuorma-autosta on havaintoja Suomusjärven keskustasta ryöstöyritystä edeltäviltä päiviltä, mutta harmaan ja sinisen pakettiauton vaiheet ryöstöä edeltäviltä päiviltä ovat yhä hämärän peitossa.

Mahdolliset havainnot voi ilmoittaa poliisille puhelimitse 040-371 3177 tai sähköpostilla tku.krp@poliisi.fi.

Näitä autoja poliisi etsii:
Aiempia arvokuljetusryöstöjä ja ryöstöyrityksiä: Saaliit jopa miljoonia euroja

Elokuu 2006 Miesjoukko ryöstää arvokuljetusauton Ålandsbankenin autotallista Maarianhaminasta. Saalis on useita miljoonia. Kaksi ruotsalaismiestä tuomitaan vankeuteen. Ryöstöön epäillään sekaantuneen muitakin ihmisiä.

Helmikuu 2007 Naamioituneet miehet ryöstävät arvokuljetusauton Suomen Pankin pihalla Turussa. Tekijät saavat 1,5 miljoonaa euroa. Kovimmat tuomiot saavat ruotsalaiset, joiden tuomiot vaihtelevat viidestä yhdeksään vuoteen. Ryöstössä avustaneet suomalaiset ja virolaiset tuomitaan myös.

Huhtikuu 2007 Kolme oululaismiestä ryöstää arvokuljetuksen aseella uhaten Oulussa. Pakoautossa on hämäykseksi Ruotsin kilvet. Jutun päätekijä ryösti rahankuljetusauton Oulussa vuotta aiemmin. Miehet tuomitaan vankeuteen.

Marraskuu 2007 Miesjoukkio yrittää ryöstää arvokuljetusauton Liedon keskustassa. Poliisi ottaa kiinni 18 miestä, joista osa liittyy helmikuiseen Turun ryöstöön. Vuoden 2009 lopussa hovioikeus toteaa, että Liedossa kyse oli vain rikoksen valmistelusta, ja vapauttaa kaksi miestä. Tuomiota jää istumaan 12 miestä.

Heinäkuu 2009 Kaksi miestä ryöstää rahankuljetusauton Maarianhaminan keskustassa. He pakenevat mopolla mukanaan muutama rahasäkki mutta jäävät lähes heti kiinni. Tuomiot neljä ja viisi vuotta.

Huhtikuu 2011 Aseistautuneet ryöstäjät yrittävät päästä käsiksi arvokuljetusauton lastiin Loimaan keskustassa Varsinais-Suomessa. Poliisi estää ryöstön ja pidättää neljä ja myöhemmin vielä kolme teosta epäiltyä. Kahdella on yhteys Liedossa vuonna 2007 tehtyyn ryöstöön. Käräjäoikeus tuomitsee viisi törkeän ryöstön yrityksestä kahden vuoden ja kuuden kuukauden sekä neljän vuoden ja kahdeksan kuukauden välillä vaihteleviin vankeusrangaistuksiin. Turun hovioikeus pidentää kolmen vankeustuomioita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ryöstöt
 • Salo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  4. 4

   Tältä näyttää Helsingin valtava pyörivä jäälautta – Keksijä: ”Haen tälle kansainvälistä näkyvyyttä”

  5. 5

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  6. 6

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  7. 7

   Trumpin puheet ydinaseista ja tuontitulleista huolettavat Euroopassa – Suomalaistutkija: ”Näyttää hakevan alkuun isoa täräystä”

  8. 8

   Paluumuuttaja voi kohdata yllättäviä hankaluuksia – iPhone osamaksulla jäi saamatta

  9. 9

   Lentopysäköinti mullistuu: uusi lentoparkki aloittaa Jumbon kauppakeskuksessa Vantaalla

  10. 10

   Venäjä ja Saksa hämmästelevät Trumpin tuoreita kommentteja – ”Huonoa logiikkaa” ja ”Trump-show’ta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

  3. 3

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  4. 4

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  5. 5

   Enemmistö kannattaa maksutonta joukkoliikennettä pääkaupunkiseudulle – miksi päättäjät tyrmäävät Tallinnassa hyvin toimivan mallin?

  6. 6

   Sosiaalisessa mediassa leviää kuva Malmössä raa’asti surmatusta 16-vuotiaasta – poliisin mukaan kuvan näkeminen voi hiljentää todistajia

  7. 7

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  8. 8

   Lentopysäköinti mullistuu: uusi lentoparkki aloittaa Jumbon kauppakeskuksessa Vantaalla

  9. 9

   20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

  10. 10

   Venäjä ja Saksa hämmästelevät Trumpin tuoreita kommentteja – ”Huonoa logiikkaa” ja ”Trump-show’ta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  3. 3

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  7. 7

   Perheenisät kehittivät liikeidean: Ostetaan talonrähjä, kasvatetaan kannabista ja pannaan talo myyntituloilla kuntoon

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä hengiltä – isäni teki 15 vuotta hiljaista itsemurhaa juomalla ja onnistui lopulta

  10. 10

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää