Kotimaa

Salon ryöstö­yrityksessä käytettiin pistoolia

Ryöstäjät jatkavat yhä pakoaan. Tapahtumapaikalla ollut kelikamera pimennettiin ilmeisesti tahallaan etukäteen.

Arvokuljetusauton ryöstö­yrityksessä torstaina Turun moottoritiellä käytettiin ainakin pistoolia, kertoo rikosylikomisario Heikki Topi-Hulmi keskus­rikospoliisista.

Sillä oli ammuttu useita laukauksia kohti arvokuljetus­autoa. Merkkejä osumista oli tuulilasissa ja muualla autossa. Pistoolin tai ”pistoolin kaltaisen aseen” käyttö on selvinnyt paikalta löytyneiden hylsyjen teknisessä tutkinnassa. Käsiaseesta kertoi poliisille myös arvokuljetusauton kuljettaja.

Poliisin saaman ilmoituksen mukaan ryöstäjillä olisi ollut ­konetuliaseet. Jos näin on ollut, niillä ei kuitenkaan ole hylsylöytöjen perusteella ammuttu.

Pistoolilaukaukset vaurioittivat tuulilasia mutta eivät lävistäneet sitä. Topi-Hulmi ei kerro, onko laukauksia ammuttu kohti kuljettajaa vai esimerkiksi kohti tyhjää matkustajan paikkaa.

Poliisin saamien tietojen mukaan ryöstäjät olisivat uhanneet tilanteessa myös räjähteillä. Niistä on löytynyt merkkejä ryöstäjien hylkäämien autojen teknisessä tutkinnassa. Itse räjähteitä autoissa ei ollut. Topi-Hulmin mukaan on mahdollista, että tekijät ovat ottaneet ne paetessaan mukaansa.

Ryöstäjät pysäyttivät G4S-yrityksen arvokuljetusauton torstaiaamuna Turun moottoritiellä Helsinkiin vievällä kaistalla Suomusjärven keskustan ja Kivi­hovin Teboilin välillä.

He sumputtivat kuorma-auton sekä kaksi pakettiautoa ja sytyttivät taakse palamaan henkilöauton. Yksi autoista oli vuokrattu väärällä henkilöllisyystodistuksella Helsingistä, loput varastettu joitain päiviä aikaisemmin pääkaupunkiseudulta.

Arvokuljetusauton kuljettaja pakotettiin ulos, mutta saalista ryöstäjät eivät saaneet. Yksin autossa ollut kuljettaja selvisi tapahtumista vammoitta.

Joukkio pakeni ennen poliisien saapumista. Jäljet päättyvät parin kilometrin päähän ryöstöpaikalta, minne tekijät hylkäsivät käyttämänsä pakettiautot. Sieltä pakoa on poliisin arvion mukaan jatkettu kahdella tai kolmella henkilöautolla.

Tietoja ryöstäjien myöhemmistä liikkeistä tai henkilöllisyydestä poliisilla ei Topi-Hulmin mukaan vielä ole.

Ryöstöyritys vaikuttaa poliisin mukaan hyvin suunnitellulta. Taustalla epäillään olevan järjestäytynyttä rikollisuutta. Huolellisuudesta kertoo esimerkiksi se, että lähellä ryöstöpaikkaa sijainnut kelikamera pimeni selittämättömästi hetki ennen ryöstöä. Pimenemisestä kertoi ensimmäisenä MTV.

Poliisin esitutkinnassa on kuultu aiempien arvokuljetusryöstöjen tekijöitä. Poliisi on myös ollut yhteydessä tahoihin ”useisissa ulkomaissa”. Väki­valtaisia arvokuljetusryöstöjä on aiemmin tehty esimerkiksi Ruotsissa.

Yksi ryöstöautoista vuokrattiin varastetun ajokortin avulla Helsingin Herttoniemessä sijaitsevasta Ideamista. Vuokraaja oli yhtiön mukaan turkiksiin pukeutunut noin 60-vuotias nainen, joka puhui suomea.

Tätäkin tutkintalinjaa on ­Topi-Hulmin mukaan seurattu: kenelle varastettu ajokortti kuului ja miten päätyi naisen haltuun. Naisen henkilöllisyydestä ei ole varmuutta.

Ryöstöpaikalla ryöstäjiä oli viisi tai kuusi. Ryöstäjät ohjasivat ryöstöpaikalla sinisissä haalareissa muuta liikennettä ohi tapahtumapaikan. Haalareista ei tutkinnassa ole ollut apua. ”Standarditavaraa”, Topi-Hulmi kuvailee.

Poliisilla on runsaasti silminnäkijähavaintoja ryöstöpaikalta. Niitä kaivataan yhä erityisesti Kivihovin Teboilin alueelta, jonne ryöstäjät hylkäsivät pakettiautonsa ja jatkoivat eteenpäin.

Myös havainnot ryöstössä käytetyistä autoista kiinnostavat poliisia.

Tiedot voi ilmoittaa poliisille puhelimitse 040-371 3177 tai sähköpostilla tku.krp@poliisi.fi.

Arvokuljetusautosta ei saatu saalista

 G4S-yrityksen arvokuljetusauto yritettiin ryöstää torstaiaamuna Turun moottoritiellä. Tekijät eivät saaneet saalista.

 Yksi ryöstöautoista vuokrattiin varastetun ajokortin avulla Helsingin Herttoniemestä.

 Vuokraaja oli yhtiön mukaan turkiksiin pukeutunut nainen, joka käytti varastettua henkilötodistusta.

 Ryöstöpaikalla tekijöitä epäillään olleen 5–6.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ryöstöt
 • Salo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaiset kehuvat suunnitelmaa

  3. 3

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  9. 9

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  10. 10

   Onnibusin kuljettajat ovat tehneet ylitöitä runsaasti yli sallitun, moittii viranomainen – yhtiön toimitusjohtaja: ”Kuljettajat haluavat tehdä isoa tiliä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  8. 8

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  9. 9

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yhdysvaltojen entiset presidentit Bush ja Bush nuorempi tuomitsevat rotukiihkoilun – Charlottesvillen tapahtumat ovat käynnistäneet Yhdysvalloissa kiivaan keskustelun rasismista
  3. Suomen kenttäratsastajien EM-toiveille sokki: Hevoset loukkaantuivat ennen kisaa
  4. Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”
  5. Vapaamielisestä julkisuuskuvasta tunnettu Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Piispan virkaan ei sopisi, että olisin mukana poliittisessa satiirissa”
  6. Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot
  7. Islantilaispelaaja Sigurdssonin jättisiirto sai sinetin, rikkoi Evertonin vanhat ennätykset
  8. Lukiokirjat ja parturisakset käyvät monille liian kalliiksi – järjestöt valmistelevat kansalaisaloitetta ilmaisista oppimateriaaleista
  9. Tunti sitten
  10. Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaiset kehuvat suunnitelmaa
  11. Libanonissa merkittävä askel naisen aseman kohentamiseen: maa luopuu laista, jonka mukaan raiskaajaa ei rangaista, jos tämä menee naimisiin uhrinsa kanssa
  12. Jalkapallodiiva Cristiano Ronaldon valitukset hylättiin, tähti joutuu kärsimään rangaistuksensa
  13. Näytä lisää