Valikko
Kotimaa

Tee se itse -remontit tulevat joskus yllättävän kalliiksi – vesivahingon lasku saattaa jäädä tekijälle

Vakuutusyhtiöt hylkäävät satoja korvaushakemuksia joka vuosi. Syynä ovat itse tehdyt putki- tai sähkötyöt.

Sadat itsevarmat remonttireiskat joutuvat joka vuosi maksamaan omasta pussistaan kustannukset vahingon satuttua.

HS kysyi suurimmista vakuutusyhtiöstä, kuinka usein hylätyn korvauspäätöksen syynä ovat itse tehdyt putki- tai sähkötyöt. Määrä nousi satoihin.

Eniten korvauksia evätään vesivahinkojen kohdalla.

”Putkipuolella ihmiset tekevät enemmän itse. Jos paljastuu asennusvirhe, vakuutus ei korvaa. Kulut menevät asentajan omasta kukkarosta. Tapauksia on meillä joka vuosi vähintään kymmeniä”, toteaa korvausasiantuntija Tuomo Kosola Lähi-Tapiolasta.

Kosolan mukaan tyypillinen maallikon tekemä asennusvirhe on käyttövesipuolella väärin tehty putkiliitos. Jos se pettää, puhutaan usein isoista vahingoista.

”Erään perheen käyttövesiputki irtosi asennusvirheen johdosta. Vuotovesiä valui kiinteistön lattioille ja sähköpääkeskukseen, mikä lamasi lämmityksen. Perhe sattui olemaan lomamatkalla useamman viikon. Lomalta palatessa oli odottamassa luistinrata, mutta väärässä paikassa”, Kosola kuvaa.

Väärin tehdyt asennukset ja löysälle jääneet liitokset havaitaan lähes aina, kertoo OP-Pohjolan korvauspäällikkö Kirsi Yrttiaho.

”Vesivahinkojen kohdalla selvittely on kohtalaisen helppoa. Kosteuskartoitusliike pyydetään paikalle, ja jos siellä on esimerkiksi liitos ollut löysällä, se havaitaan”, Yrttiaho toteaa.

Astianpesukoneen ja pyykkikoneen asennuksiin moni ryhtyy taitoihinsa uskoen.

”Hana-asennuksia ei voi suositella lainkaan. Sulkuhanan asennus on jo sen verran vaativampi työ ja riskit isommat, että se pitäisi jättää ammattilaisen tehtäväksi”, Yrttiaho korostaa.

Sähköasennusten kohdalla selvittely on vaikeampaa. Usein tuli on tehnyt tuhojaan niin perusteellisesti, ettei tutkittavaa jää.

Vakuutuskorvauksia evätään itse tehdyn sähköasennuksen takia melko harvoin.

”Välillä on epäilyjä, että tällaisesta voisi olla kyse. Hyvän vakuutustavan mukaan siitä pitää kuitenkin olla näyttöä”, muistuttaa Fennian palvelupäällikkö Anne Salonen-Kakko.

Salonen-Kakko tietää tapauksia, joissa kerrostalon asukkaat ovat itse tehneet omia asennuksiaan ja näistä on aiheutunut tulipaloja.

Lomalta palaava perhe, jota odotti kotona luistinrata, jäi lopulta kokonaan ilman korvauksia.

Jos perhe olisi noudattanut vakuutusyhtiöiden suojeluohjetta, vahingot olisivat jääneet pienemmiksi.

”Suojeluohjeissa ohjeistetaan sulkemaan asunnon pääsulku, kun asunnosta ollaan pois yhtäjaksoisesti yli viikon ajan. Kun pääsulku on kiinni, ei käyttövesiputken pettäessä aiheudu niin mittavia vesivahinkoja”, Kosola neuvoo.

Käytännössä korvauksia ei evätä kokonaan pelkästään sulkematta jääneen pääsulun takia. Sama koskee yksin pyörimään – suojeluohjeen vastaisesti – jätettyjä pesukoneita.

Suomalaiset muistavat nykyään pääsulun sulkemisen selkeästi paremmin kuin kymmenen vuotta sitten, arvioi LVI-Tekniset urakoitsijat ry:n toimitusjohtaja Jari Syrjälä.

Putkien asentaminen ei ole samalla tavoin luvanvaraista kuin sähköasennus. Periaatteessa töihin voi tarttua kuka tahansa. Syrjälän mukaan omatoimisuus on kuitenkin vähentynyt.

”Tee se itse -miehiä on entistä harvemmassa. Työt teetetään ulkopuolisella.”

Raksystems Insinööritoimiston johtava asiantuntija Matti Kaijomaa arvioi, että korkeintaan viisi prosenttia virheistä johtuu maallikon itsensä tekemistä asennuksista.

”Kuntotarkastusten yhteydessä paljastuvia tyypillisiä virheitä ovat kosketussuojausten puuttuminen sähkökaapeista, sähköjen vetäminen kalustejohdoilla, jatkojohtojen käyttäminen märkätilojen ja vesipisteiden lähellä sekä erilaiset sähköviritykset parvekkeilla. Virheitä esiintyy myös ilmanvaihdossa ja viemäröinnissä”, Kaijomaa luettelee.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  6. 6

   Dubai haluaa korvata neljänneksen poliiseistaan roboteilla – ensimmäinen aloitti ”virkatehtävissä” tällä viikolla

  7. 7

   Tutkimus: Valtaosalla aikuisista sanaharkkaa oman äidin tai isän kanssa – Kerro HS:n kyselyssä, millaisia ristiriitoja olet kokenut

  8. 8

   Manchesterin epäillyn pommittajan isä ja veli otettiin kiinni Libyassa – Britanniassa otettiin illalla kiinni kuudes epäilty, nainen

  9. 9

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  10. 10

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää