Kotimaa

Valikko
Kotimaa

VTT palkkasi kaksi professoria selvittämään vilppiepäilyä – Halukkaita oli haettava pitkin maailmaa

Vilppiselvitys on rajattu HS:n esiin nostamaan tiedeartikkeliin. Lisäksi VTT otti asianajajan selvittämään johtajiensa toimia vyyhdissä.

Suomen suurimmalla julkisella tutkimuslaitoksella VTT:llä on ollut täysi työ löytää riippumattomia selvittäjiä tiedevilppiepäilyille, jotka paljastuivat helmikuun alussa. HS kertoi tuolloin, että Teknologian tutkimuskeskus VTT:n huippututkimusryhmässä on vahvat epäilyt tiedevilpistä.

VTT kyseli selvittäjiä laajasti pitkin maailmaa. Ilmeni, että vilppiepäily on laajasti tiedossa ainakin diabetestutkimusta tekevien tutkijoiden joukossa. Yksi vilppiepäilyistä liittyy diabetestutkimukseen.

”Muutamat ensimmäiset kandidaatit kieltäytyivät. Pyrimme löytämään selvittäjät, joilla on asiantuntemusta mutta jotka ovat riippumattomia”, sanoo VTT:n pääjohtaja Antti Vasara.

Nyt kaksi selvittäjää alkaa tutkia vilppiepäilyjä, jotka koskevat VTT:n entisen tutkimusprofessorin Matej Orešičin toimintatapoja vuosina 2003–2013. Vasara aloitti VTT:llä viime vuonna.

Selvittäjät ovat emeritusprofessori Ilpo T. Huhtaniemi ja professori Ville-Petteri Mäkinen. Huhtaniemi toimii Imperial College Londonissa Britanniassa ja Mäkinen South Australian Health & medical Research Institutessa Australiassa.

Selvitys on päätetty keskittää vilppiepäilyyn, jonka yksi osa on Journal of Experimental Medicine -tiedejulkaisussa (JEM) vuonna 2008 ilmestynyt diabetesartikkeli. Myös JEM selvittää artikkelin tieteellistä arvoa.

Läpimurrolta näyttänyt tulos oli VTT:n mukaan, että ykköstyypin diabetesta voisi ennakoida jopa vuosia etukäteen. Kyseisessä artikkelissa julkaistiin kuva, josta saattoi päätellä, että diabeteksen puhkeaminen olisi ennakoitavissa yksilötasolla.

Tärkein peruste selvittäjien valinnassa oli Vasaran mukaan se, etteivät Huhtaniemi ja Mäkinen ole julkaisseet tutkimuksia tai tiedeartikkeleita yhdessä Orešičin tai muiden diabetesartikkelin kirjoittajien kanssa.

”Olemme parhaan mahdollisen tiedon pohjalta valinneet selvittäjät ja yrittäneet tarkistaa, ettei ole kytkyjä. Toki näkemys perustuu pääasiassa selvittäjien omaan ilmoitukseen”, Vasara sanoo.

Huhtaniemellä on kuitenkin ainakin yksi yhteinen tiedeartikkeli professori Mikael Knipin kanssa. Knip on yksi vilppitutkinnassa olevan diabetesartikkelin kirjoittajista ja Orešičin läheinen tutkijakollega esimerkiksi Suomen Akatemian huippututkimusyksiköstä Symmyksestä.

Diabetestutkimukseen kohdistuva vilppiepäily ei rajoitu JEM:n artikkeliin. Siinä julkaistua havaintoa diabeteksen ennakoitavuudesta yksilötasolla on käytetty edustavana esimerkkinä useissa julkisissa esityksissä sekä menestyksekkäässä Suomen Akatemian apurahahaussa. Sen perusteella myönnettiin 5,5 miljoonaa huippurahoitusta.

VTT:n selvittäjät eivät arvioi tätä kokonaisuutta.

”Suomen Akatemialla on oma selvitys menossa heidän osuudestaan. VTT:n selvitysmiehet katsovat, onko siinä artikkelissa jotain, joka ei täytä tieteellisen eettisen kriteeristön normeja”, Vasara sanoo.

VTT on päättänyt selvittää myös VTT:n johdon toimintaa vilppiepäilyissä. Asianajaja Oili Kela keskittyy työilmapiiriongelmiin, johtamiseen ja toimintamenetelmiin.

HS on aiemmin kertonut, että Orešičin ryhmässä työskennelleet tutkijat koettivat vuosia kertoa VTT:n johdolle epäilyistään. VTT puuttui ongelmiin hitaasti ja selvitti vilppiepäilyjä vasta pakon edessä.

Lopulta VTT salasi ulkopuoliset arviot diabetesartikkelin mahdollisesta vilpistä. VTT:n tieteellinen johtaja Anne-Christine Ritschkoff kertoi aluksi HS:lle, että raportit salattiin ulkopuolisten arvioitsijoiden vaatimuksesta. Näin ei ollut, minkä VTT myönsi HS:n nostettua asian esiin.

”Asianajaja Kela katsoo, löytyykö tilanteen johtamisesta jotain, mihin halutaan jälkikäteen puuttua”, Vasara sanoo.

Tuoreeltaan vilppiepäilyjen paljastuttua pääjohtaja Vasara toivoi tutkimusryhmän tapahtumista tietävien tutkijoiden ottavan häneen yhteyttä ja kertovan tarkkoja tietoja epäillystä vilpistä.

Vasaralle on toimitettu lista useista mahdollisista vilppiepäilyistä tai huonosta tieteellisestä toimintatavasta. Hän sanoo, ettei voi ottaa kantaa kesken oleviin selvityksiin.

”Toivoisin, että tulisi uutta tietoa ja että tutkijat tulevat kertomaan yksilöidympiä esimerkkejä. On tärkeää, että asioita voi avata uudelleen, jos koetaan, ettei niitä ole käsitelty kunnolla”, Vasara sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • VTT
 • Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  2. 2

   Imatran surmatyöt nousivat isoksi uutiseksi maailmalla – ”Osoitus maan aseongelmasta”

  3. 3

   Saara Aalto eteni Britannian X Factorin finaaliin – kertoo esiintyvänsä Helsingissä maanantaina

  4. 4

   Italia syöksyi poliittiseen kriisiin – pääministeri Renzi kärsi kirvelevän tappion kansanäänestyksessä ja ilmoitti eroavansa

  5. 5

   Opettajille helposti voisi opettaa auktoriteettia – miksi sitä ei tehdä?

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   Lapseni on taas oma iloinen itsensä – ja kiusaajakin pääsi irti roolistaan

  8. 8

   HS Imatralla: Pieni kaupunki on järkyttynyt ja ihmettelee julmuutta – ”Tämä on niin turhaa”

  9. 9

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  10. 10

   Lars Sonckin suunnittelema Honkalinna tuhoutui tulipalossa Sipoossa: ”Siellä ei ollut enää kuin kasa kekäleitä ja piippu pystyssä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  2. 2

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  3. 3

   23-vuotiasta miestä epäillään kolmen naisen murhasta Imatralla: ”Vaikuttaa, että uhrit olisivat valikoituneet sattumanvaraisesti”

  4. 4

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  5. 5

   Yksi Imatran uhreista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja – Puoluetoveri Antti Rinne: ”Hän oli minulle tärkeä ja läheinen ihminen”

  6. 6

   Imatran keskustassa vakava ampumistapaus – kolme naista surmattiin ravintolan edustalla

  7. 7

   On aika uskoa siihen: Saara Aalto menee X Factorin finaaliin

  8. 8

   Poliisi: Yksi Imatran ampumisessa kuolleista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

  9. 9

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  10. 10

   Imatran surmatut toimittajat työskentelivät Etelä-Saimaan ja Uutisvuoksen yhteisessä toimituksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  6. 6

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  7. 7

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  8. 8

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  9. 9

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  10. 10

   Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

  11. Näytä lisää