Valikko
Kotimaa

Näin suomalaiset lukevat lehtiä – painettu sana edelleen suosituinta

Sähköiset sovellukset yleistyvät, mutta painettua sanoma­lehteä lukee yhä yli 80 prosenttia suomalaisista.

Suomalaiset lukevat digitaalisen tarjonnan kasvusta huolimatta useita painettujakin sanomalehtiä. Erityisesti 18–44-vuo­tiaat ovat omaksuneet viikoittaiseen mediakulutukseensa kaikki mahdolliset välineet matkapuhelimesta painettuun.

Vaikka painetun lehden lukeminen on vähentynyt, sillä on edelleen vahva rooli suomalaisessa yhteiskunnassa. Painettu lehti on ylivoimaisesti suosituin tapa sanomalehtien sisällön seuraamiseen, ja viikoittain printtilehteä lukee 81 prosenttia suomalaisista.

Lehtien lukeminen kuitenkin monipuolistuu kaiken aikaa, ja lukijat käyttävät lukemiseen useita välineitä.

Tietokoneella lukeminen on toiseksi suosituinta, joskin se on laskussa. Tietokoneella lehtensä lukee noin puolet suomalaisista.

Matkapuhelimella ja tablettitietokoneella lukevien määrä on vakiintunut, mutta lukutapojen muutos on viime vuosina ollut suuri. Mobiilisovellukset ovat voimakkaassa nousussa. Viikoittain painettua lehteä lukee 70 prosenttia 18–44-vuotiaista, ja lähes yhtä moni eli 64 prosenttia ikäryhmästä lukee lehteä matkapuhelimella.

Tiedot ilmenevät tuoreesta Kansallisesta mediatutkimuksesta, jossa selvitettiin lukijamäärien ja lukutottumusten muutoksia vuonna 2015. TNS Gallupin toteuttaman tutkimuksen aineisto perustuu noin 26 000 puhelinhaastatteluun.

Printtimedian laskeva suunta jatkui viime vuonna, sillä painettujen sanomalehtien lukijamäärät putosivat lähes kauttaaltaan.

Helsingin Sanomien painetulla lehdellä on nyt 676 000 lukijaa, mikä on noin viisi prosenttia vähemmän kuin vuonna 2014. Sama suunta oli myös Keskisuomalaisella, joka putosi noin kuusi prosenttia, ja Aamulehdellä, nelisen prosenttia.

Hufvudstadsbladet putosi yli 14 prosenttia ja Turun Sanomat yli 10 prosenttia.

Sen sijaan Kymen Sanomat lisäsi lukijoitaan kaksi prosenttia ja Länsi-Savo neljä prosenttia.

Luvut ovat kuitenkin erilaiset, kun tarkastellaan kokonaistavoitettavuutta. Se kertoo painetun lehden ja sen digitaalisten ver­sioiden yhdessä tavoittamien henkilöiden määrän.

Helsingin Sanomilla luku on runsaat 1,9 miljoonaa. Aamulehden kokonaistavoitettavuus on 512 000, Kalevan 370 000, Turun Sanomien 345 000 ja Keskisuomalaisen 328 000.

Vastaava päätoimittaja Kaius Niemi on tyytyväinen HS:n korkeaan kokonaistavoitettavuuteen ja siihen, että lukijat ovat halukkaita maksamaan digitaalisesta sisällöstä. Maksuhalukkuus on Suomessa harvinaisen suuri.

”Se, että 54 prosenttia tilaajistamme maksaa digitaalisesta sisällöstä, on maailman mittakaavassa erittäin poikkeuksellista”, Niemi sanoo.

”Vaikka tarjolla on runsaasti ilmaisia uutisia, lukijat hakeutuvat HS:n maksullisen laatujournalismin pariin. Asiakastyytyväisyytemme on korkeammalla kuin kertaakaan yli kymmenen mittausvuoden aikana. Olemme hyvin lähellä sitä tilannetta, että asiakasmäärämme kääntyy kasvuun”, Niemi toteaa.

HS:n tilauksista 50 000 on kokonaan digitaalisia. HS-digiliiketoiminnan johtajan Mikael Liljedahlin mukaan erityisesti mobiilisovellusten käyttö on kasvanut vauhdilla, mihin on myös panostettu. ”HS:n kasvu tulee ennen kaikkea sovellusten kautta. Tällä hetkellä kaikkein käytetyintä osaa ovat näköislehdet, joiden lukijamäärät kasvavat.”

Iltapäivälehdistä Ilta-Sanomat saavutti viime vuonna noin 2,4 miljoonan lukijan kokonaistavoitettavuuden, kun painetun lehden lukijamäärä oli 484 000.

Iltalehdellä vastaavat luvut olivat kokonaistavoitettavuudessa 2,1 miljoonaa ja painetussa lehdessä 316 000. Iltapäivälehtiä ­luetaan paljon verkosta.

HS tavoittaa 1, 9 miljoonaa suomalaista

  Kansallisen mediatutkimuksen sanomalehtiä koskeva aineisto perustuu

noin 26 000 puhelinhaastatteluun

  TNS Gallupin toteuttamassa tutkimuksessa oli mukana 38 sanomalehteä.

  Kokonaistavoitettavuus oli suurin Ilta-Sanomilla, lähes 2,4 miljoonaa. Iltalehden luku oli noin 2,1 miljoonaa.

  Helsingin Sanomat tavoittaa noin 1,9 miljoonaa lukijaa eri kanavissa.

 Muut lehdet eivät yltäneet yli miljoonaan tavoitettuun.

  Kokonaistavoittavuus kertoo painetun lehden ja sen digitaalisten versioiden yhdessä tavoittamien henkilöiden määrän.

  Perinteisen painetun lehden lukijoita oli eniten Helsingin Sanomilla, 676 000.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Sanomalehdet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tässä ovat uuden liikennemallin voittajat ja häviäjät

  2. 2

   Pääministeri Sipilän ”ihme” toteutui Sotkamossa: Terrafamen kaivos tuotti voittoa

  3. 3

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – terapeutit esittelevät kahdeksan asentoa, joissa yhdyntä onnistuu

  6. 6

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  7. 7

   Laiska siivoaja, muista nämä vinkit – näin teet kodin, jonka siivous on helppoa

  8. 8

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  9. 9

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  10. 10

   Vihreiden Niinistö syyttää Berneriä silmänkääntö­tempusta: ”Kansallis­omaisuus viedään pimeyteen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  4. 4

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  5. 5

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  6. 6

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  7. 7

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

  10. 10

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää