Valikko
Kotimaa

Lähes tuhat turvapaikanhakijaa hakee nyt myös töitä Suomessa – ”Työhaluja löytyy kyllä”

SPR:n hankkeessa etsitään turvapaikanhakijoille työelämään tutustumispaikkoja. Halukkaita turvapaikanhakijoita löytyy, mutta harjoittelupaikkoja on vaikea löytää.

Lähes tuhat turvapaikanhakijaa on parhaillaan hakemassa töitä. Tarkkaa määrää ei tiedä kukaan, sillä työn tekemistä ei tilastoida sen paremmin vastaanottokeskuksissa kuin Maahanmuuttovirastossakaan.

Jonkinlaista suuntaa saa Maahanmuuttoviraston kirjoittamista työoikeustodistuksista, joita on viime ja tämän vuoden aikana annettu jo 811. Lisäksi todistusta odottaa noin sata turvapaikanhakijaa.

Todistuksia on pyydetty niin paljon, että sellaisen saamista joutuu odottamaan pari kuukautta. Ilman todistusta turvapaikanhakija ei voi aloittaa työssä.

Työpaikan löytäminen ei kuitenkaan ole helppoa. Se on huomattu Turussa, jossa yritetään löytää turvapaikanhakijoille harjoittelupaikkoja parin viikon työharjoittelua varten.

Hankkeen projektikoordinaattori Anna Tenho Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiristä sanoo, että turvapaikanhakijoilla olisi työhaluja, mutta harjoittelupaikkojen löytäminen on hankalaa.

”Työhaluja löytyy, mutta paikkojen löytäminen on ollut haaste. Kun kynnys on ylitetty ja ensimmäinen harjoittelija otettu, työnantajat ovat olleet iloisesti yllättyneitä. Monet ovat halunneet ottaa uudenkin harjoittelijan. Ongelmana on vain, miten saada työnantaja ottamaan tuo ensimmäinen askel”, Tenho sanoo.

Tenhon mukaan turvapaikanhakijoiden motivaatio on korkealla. Tämä näkyy ennen harjoittelua tehdyissä haastatteluissa, joissa selvitetään hakijoiden koulutusta ja osaamista.

”Kysymme siinä myös, onko heillä kiinnostusta harjoitteluun, vaikka harjoittelupaikka olisi sellaiselta alalta, josta heillä ei ole koulutusta tai kokemusta. Lähes kaikki vastaavat, että ilman muuta. Kysymme myös, kiinnostaako heitä vapaaehtoistyö, ja siihenkin lähes kaikki vastaavat kyllä.”

Turun hankkeessa on otettu mallia yläkoululaisten TET-jaksosta, jossa peruskoululaiset käyvät viikon tai kahden viikon mittaisilla työelämään tutustumisjaksoilla. Kokeilu alkoi marraskuussa ja nyt kevään aikana sitä laajennetaan Uudellemaalle ja jatkossa muuallekin.

Punaisen ristin Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Petri Kaukiainen toteaa, että avoimille työmarkkinoille on päässyt todennäköisesti vasta yksittäisiä turvapaikanhakijoita.

”He haluavat osallistua ja kantaa vastuuta, mutta ei voida olettaa, että he olisivat heti valmiita suomalaiseen työelämään. He tulevat kriisialueilta, joten monella on koulutuksessa kurottavaa”, Kaukiainen sanoo.

Kaukiaisen mukaan työelämään tutustumisjakso voi olla turvapaikanhakijalle ensiaskel kotoutumisessa. Harjoitteluun voi päästä sellainenkin, jolla ei ole vielä oikeutta hakea työtä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Töölön sairaala aiotaan purkaa – tilalle suunnitellaan massiivista asuinkorttelia

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Teslan menestystarinan kääntöpuoli: Työntekijät kertovat surkeista työoloista – ”Olen nähnyt, kuinka ihmiset pyörtyvät”

  8. 8

   Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

  9. 9

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  10. 10

   Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää