Valikko
Kotimaa

Salon puhelintehtailijan taustalla epäonnistumisia – aiemman superpuhelimen kotisivuilla myytiin vielä hiljattain väärennettyjä kenkiä

Steve Yi Long Chaon suunnitteleman ensimmäisen älypuhelimen piti olla tehokkain koskaan valmistettu. Myöhemmin yrityksen sivustoa käytettiin hentai-aikuisviihdesivustona ja siellä myytiin väärennettyjä kenkiä.

Salossa puhelintuotantoa käynnistävän yhdysvaltalaisen Turing Robotics Industries (TRI) -yhtiön taustalla on amerikkalaisyrittäjä, jonka puhelinideat ovat kaatuneet yksi toisensa jälkeen.

TRI aikoo valmistaa Salossa turvapuhelin Turing Phonea. Ennen sen kehitystyötä TRI:n toimitusjohtaja Steve Yi Long Chao oli mukana perustamassa QSAlpha-nimistä yritystä, joka keräsi joukkorahoitusta Quasar IV -turvapuhelimelle.

QSAlpha kuvaili markkinoinnissaan Quasar IV:tä maailman turvallisimmaksi puhelimeksi – sellaiseksi, jota ninja käyttäisi. Tunnetun verkkojulkaisun Ars Technican artikkeliin haastatellut asiantuntijat suhtautuivat puhelimeen hyvin skeptisesti.

Puhelimelle kerättiin vuonna 2013 joukkorahoitusta Indiegogo-joukkorahoitussivustolla. Puhelin kiinnosti harvoja, ja yhtiö sai 50 000 dollaria kaivatuista 3,2 miljoonasta dollarista.

Tästä huolimatta yritys lupasi panna puhelimen tuotantoon ulkoisella rahoituksella. Seuraavana vuonna QSAlpha liitettiin Turing Robotics Industriesiin.

Samalla yritys lupasi, että ­julkaisemattoman turvapuhelimen maksaneet asiakkaat saavat uuden turvapuhelimen Turing Phonen, jonka julkaisu on lykkääntynyt. Osa asiakkaista on nyt odottanut maksamaansa turvapuhelinta yli kolme vuotta.

Chao myöntää HS:lle, että ­Quasar IV -projekti oli epäonnistunut mutta puhelimen parhaat ominaisuudet on nyt siirretty Turing Phoneen. Hän lupaa, että Quasar IV tulee myöhemmin markkinoille uudistettuna ja paremmalla akulla varustettuna.

Kiinassa syntynyt Chao siirtyi turvapuhelimiin tällä vuosikymmenellä. Sitä ennen hän oli mukana suunnittelemassa Ouidoo-älypuhelinta QderoPateo-nimisessä yrityksessä.

Vuonna 2010 esitellyn puhelimen piti olla tehokkain valmistettu älypuhelin, ja siinä oli ”lisätty todellisuus” -toiminto, jolla kameran kautta kuvattuihin näkymiin lisättiin tietoa ja kuvia.

Puhelimen avulla pystyi esimerkiksi istuttamaan virtuaalisia puita. QderoPateo lupasi is­tuttaa oikean puun jokaisen virtuaali-istutuksen jälkeen.

Ouidoo-puhelin ei tullut koskaan myyntiin, vaikka yritys keräsi rahoitusta yli kolme miljoonaa dollaria. Internet Archiven mukaan yrityksen verkkosivua on käytetty viime vuosina hentai-aikuisviihdesivustona ja sen jälkeen väärennettyjen UGG-kenkien verkkokauppana.

Chao kertoo, ettei hän tiedä sivun nykytilanteesta eikä omistuksesta. Verkkosivujen Whois-rekisteröintitietojen mukaan sivusto oli kuitenkin vielä maanantaina QderoPateon nimissä.

Tiistain jälkeen se siirtyi UGG-kenkien valmistajaa edustavan chicagolaisen lakifirman nimiin. Sivuston rekisteröijä on vastaajina kenkäväärennöksiä koskevassa oikeusjutussa. HS yritti tavoittaa chicagolaisen lakiyrityksen asianajajaa siinä onnistumatta.

TRI:n nykyisestä työntekijämäärästä on liikkunut useita arvioita paristakymmenestä jopa sataan. HS:lle Chao ei halua kertoa työntekijöiden lukumäärää.

Työntekijöiden määrästä kertonee se, että TRI:n pääkonttori San Franciscossa sijaitsee toimistorakennuksessa, joka myy virtuaalitoimistotilaa.

Chao lupaa, että yritys toimittaa ensimmäiset 200 turvapuhelinta ensi kuussa. Puhelimia on ennakkotilattu useita tuhansia 126 maasta.

”Minun suosikkini on Fidži, jonne aion toimittaa puhelimen itse”, Chao kertoo.

Hän on rahoittanut yhtiön toimintaa toisen perustajan Kevin Waynen kanssa. Digitodayn mukaan yhtiö on hakemassa myös lisärahoitusta rahoituskierroksella.

Ensimmäisen erän puhelimet on tehty Kiinassa, mutta Chaon mukaan Kiina ei sovi kalliin turvapuhelimen valmistusmaaksi. Sen takia yritys on valinnut Salon valmistuspaikaksi.

”En näe syytä, miksi huippupuhelimen valmistaja haluaisi käyttää halpaa työvoimaa. Kiinassa tehdään käyttötavaroita, ei taidetta. Meidän pitää erottautua kilpailijoista tuotantotehokkuudella ja käsityötaidolla samaan tapaa kun Vertu-puhelimet, jotka tehdään Englannissa”, Chao perustelee.

”Kysy itseltäsi, ostaisitko puhelimen, jossa lukee made in China, vai vastaavan puhelimen, jossa lukee made in Finland.”

Salon valintaa hän perustelee myös turvallisuudella. Turing Phonen idea on salaustekniikassa, jossa salausavaimet ovat puhelimen turvapiirissä. Suomi taas on lainsäädännön kannalta turvallinen paikka säilyttää pääsalausavaimia.

TRI ilmoitti vuoden alussa, ­että turvapuhelin käyttääkin Googlen Android-käyttöjärjestelmän sijaan suomalaisen Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmää.

Käyttörjestelmän vaihtaminen voi olla käyttäjälle vaikeaa. Android-puhelimen tilannut saa nyt käyttöjärjestelmän, joka ei toimi virallisessa Googlen sovelluskaupassa.

Osa kansainvälisestä mediasta piti käyttöjärjestelmän muutosta lopullisena kuoliniskuna puhelimelle. Chaon mukaan vain kuusi prosenttia ennakkotilaajista on peruuttanut tilauksensa.

Uuden käyttöjärjestelmän toimittava Jolla hakeutui viime ­vuoden lopulla yrityssaneeraukseen, koska Sailfishillä ei ole ollut riittävästi kysyntää. Tämä ei huoleta toimitusjohtajaa.

”Huippuyhtiöiden taloushuolet ovat pieni ongelma. Yritys nousee aina jaloilleen”, Chao uskoo.

 

TRI-yhtiölle on Salossa tarjolla ammattilaisten lisäksi tukirahaa

Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko kertoo, että Turing Robotic Industries TRI on käynyt neuvotteluja muutosta aina viime elokuusta asti. Salosta yritys vuokraa Microsoftilta vapaaksi jääneitä tiloja.

”Täällä on valmiit puitteet ja osaava henkilöstö eli koko paketti”, Rantakokko sanoo.

Suomeen muuttoon ovat vai­kuttaneet myös yritykselle tulevat mahdolliset tuet. TRI on perustanut Suomeen sisaryhtiön, joten se voi hakea tukea niin työ- ja elinkeinoministeriöltä kuin Tekesiltäkin.

”Tekes-tuen on hyvä olla ­vaihtoehtona. Jos tuen hakeminen on meille mahdollista, totta kai haemme sitä”, sanoo toimitusjohtaja Steve Il Long Chao.

Saloon perustettava yritys voi hakea myös palkkatukea käynnistymisvaiheeseen.

Rantakokko luottaa TRI:n ­projektin käynnistymiseen. Hän kutsuu suunnitelmaa merkittäväksi osaksi kaupungin tervehdyttämistä.

”Onhan täällä muitakin toimia, kuten osaamiskeskuksen rakentaminen. Lisäksi entiset microsoftilaiset ovat perustaneet jo noin sata startup-yritystä”, Rantakokko kertoo.

Töitä luvattu lähes 300:lle

 TRI:n muuttoaikeet paljastuivat viikko sitten, kun Salon Seudun Sanomat kertoi yrityksen perustaneen Suomeen sisaryrityksen.

 Yritys on palkannut operatiivisen johtajan, joka on Nokian entinen työntekijä. Muiden työntekijöiden rekrytointi alkaa toukokuussa.

 Yritys aikoo valmistaa Suomessa tämän vuoden aikana 300 000 puhelinta.

 Aluksi TRI lupaili töitä lähes 3 000 ihmiselle, mutta luku tarkentui myöhemmin 270:een.

 Jopa tuhat dollaria maksava Turing Phone on turvapuhelin, jonka hakkerointi on yrityksen mukaan mahdotonta. Puhelin on valmistettu erikoisvahvasta metalliseoksesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Salo
 • Matkapuhelinmarkkinat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  2. 2

   Leena Saarinen sai kahdet näyttävät potkut, kunnes osui yrityksellään kultasuoneen – nyt Härkis on miljoonabisnes

  3. 3

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  4. 4

   Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

  5. 5

   Onko 5 000 euroa vuodessa liikaa pikkulapsen harrastuksesta?

  6. 6

   Trumpin kannattajat kehottavat boikotoimaan uutta Tähtien sota -elokuvaa

  7. 7

   Perheen isä kuuli järkyttävän uutisen työvuorossa – Vuosaaren palossa kuolleiden läheiset ja naapurit saavat kriisiapua

  8. 8

   Soinin profetia voi toteutua: Italia menettää ohjattavuutensa

  9. 9

   Näin saat kodin järjestykseen – yli 50 täsmävinkkiä kaaoksen taltuttamiseen

  10. 10

   Yhdysvaltalaislehti ihmettelee Suomen huonoa Pisa-menestystä – ”Mikä on aiheuttanut pudotuksen?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  2. 2

   Perheen isä kuuli järkyttävän uutisen työvuorossa – Vuosaaren palossa kuolleiden läheiset ja naapurit saavat kriisiapua

  3. 3

   Palovaroittimet olivat jatkuva huolenaihe Vuosaaren palotalossa – Poliisi vahvistaa: turmakodissa ei ollut hälytintä

  4. 4

   Kuvataiteilija ratkaisi Penrosen laattojen matemaattisen ongelman piirustuspaperilla ja taskulaskimella

  5. 5

   Äiti ja kolme lasta kuolivat tulipalossa Vuosaaressa – ”Helsingin mittakaavassa todella vakava suuronnettomuus”

  6. 6

   Mieheni ylennettiin reservissä – posti toi kutsun Ritarihuoneen tilaisuuteen juhlan jälkeen

  7. 7

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies

  8. 8

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  9. 9

   Tämä kaikki pitää tietää uudesta Rogue One -elokuvasta – aikajana näyttää, mihin kohtaan Tähtien sota -leffahistoriaa se sijoittuu

  10. 10

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies

  3. 3

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  7. 7

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  8. 8

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  9. 9

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  10. 10

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  11. Näytä lisää