Valikko
Kotimaa

Pietaria suojattiin Suomessa – venäläisten vanha linnoitusjärjestelmä alkoi Ahvenanmaalta ja puhui järeillä tykeillä

Suomenlahden ainutlaatuinen linnoitusjärjestelmä on säilynyt parhaiten Suomessa.

Sata vuotta sitten Utössä puhuivat tykit.

Saksan keisarillisen laivaston kuuluisa taisteluristeilijä Von der Tann pommitti yksinäistä kalliosaarta järeillä 11 tuuman laivatykeillä. Utön linnake vastasi pienemmillä 6-tuumaisillaan.

Oli elokuun 10. päivä vuonna 1915. Eurooppa oli suursodan pyörteissä. Suomen Saaristo­meren eteläinen kolkka oli joutunut yllättäen Venäjän pää­kaupungin Pietarin puolustuksen eturintamaan.

Utö kuului pienenä sirpaleena erittäin laajaan venäläiseen meri- ja rannikkopuolustusjärjestelmään, jonka jälkiä on nykyään Suomessa, Virossa ja Venäjällä.

Suomenlahden merilinnoitus oli niin suuri, että sitä voi olla ­jopa vaikea mieltää samaa tarkoitusta palvelevaksi puolustusjärjestelmäksi.

Perjantaina julkistetussa sotatieteiden tohtori Ove Enqvistin ja tietokirjailija Johanna Pakolan toimittamassa kirjassa Suomenlahti Pietarin suojana (Docendo) kerrotaan, että maineikas Pietari Suuren merilinnoitus oli siitä vain yksi osa.

Kirjassa muistutetaan, että puolustusjärjestelmään kuului Suomenlahdelle, Ahvenanmaalle ja Saaristomerelle sijoitettujen linnakkeiden lisäksi laivasto­voimia ja miinoitteita.

”Pietari Suuren merilinnoitus annettiin Venäjän asetuksella nimeksi osalle puolustusjärjestelmää”, Enqvist sanoo.

”Sitten kun uusia osia pää­tettiin rakentaa jatkuvasti lisää, niille annettiin omat nimensä. Koko järjestelmälle ei ole omaa nimeä.”

Maailman mitassakin huomattavalla hankkeella oli vain yksi tarkoitus: Pietarin puolustaminen. Venäläiset pelkäsivät, että yhdistyneen Saksan keisarillinen laivasto iskee Suomenlahden kautta silloiseen pääkaupunkiin.

Merilinnoitusjärjestelmä piti rakentaa, koska Venäjä oli menettänyt valtaosan Itämeren-laivastostaan Japanin merivoimia vastaan käydyssä Tsushiman meritaistelussa vuonna 1905.

Koska Pietaria suojaava laivasto oli menetetty, Venäjä ryhtyi suunnittelemaan Suomenlahden laajaa linnoittamista.

Puolustusjärjestelmän suunnittelu alkoi vuonna 1907. Rakentaminen päättyi kymmenen vuotta myöhemmin Venäjän vallankumousten melskeisiin.

”Venäjän kannalta ironista tietysti on, että juuri kun puolustusjärjestelmä oli valmistumassa, koko systeemi hajosi, koska sota päättyi ja alueet ja linnakkeet jäivät perinnöiksi muille valtioille”, Enqvist sanoo.

On arvioitu, että Suomessa linnoitteita rakensi jopa 100 000 ihmistä. Pelkästään pienellä Mäkiluodolla oli 2 500 työmiestä.

Rakentajien joukossa oli suomalaisia urakoitsijoita sekä venäläisiä ja suomalaisia vankeja.

”Sellaista yhtenäistä käskyä, että rakennetaan tämä valtava järjestelmä tänne, ei koskaan annettu”, muistuttaa Enqvist.

Suomenlahden puolustusjärjestelmä muotoutui vähitellen kolmessa vaiheessa. Ensin ryhdyttiin vahvistamaan Kronstadtin aluetta Pietarin edustalla. Siihen kuuluivat muun muassa suuret Inon ja Krasnaja Gorkan linnoitukset Suomenlahden pohjukan molemmin puolin.

”Toisessa vaiheessa jatkettiin Tallinnan ja Porkkalan välisellä pääpuolustusasemalla eli Pietari Suuren merilinnoituksella. Sodan jo sytyttyä jatkettiin Saa­ristomereltä Ahvenanmaalle”, Enqvist kertoo.

Venäläiset aloittivat Ahvenanmaan linnoittamisen sodan jo sytyttyä. Kukaan ei ollut tullut ajatelleeksi aikaisemmin, että Saksa voisi tehdä maihinnousun myös Pohjanlahdelle ja marssia maata myöten Pietariin. Niinpä Ahvenanmaalla ja Suomen sisämaassa ryhdyttiin kiireesti linnoitustöihin.

Enqvistin mukaan Suomen sisämaan linnoittamista ei ole vielä edes kunnolla tutkittu.

Viimeisenä suurena linnoitustyönä Suomessa venäläiset ehtivät aloittaa niin sanotun selusta-aseman linnoittamisen Kotkaan, Rankkiin, Lavansaareen ja Someriin. Selusta-aseman rakentaminen jäi kuitenkin kesken.

Enqvist arvioi, että vain noin puolet venäläisten suunnitelmista saatiin valmiiksi ennen ensimmäisen maailmansodan loppua. Lähes kaikki rannikkotykit ehdittiin kuitenkin asentaa paikoilleen.

Erilaisia tykkejä oli Pietarin suojana satoja. Tarkkaa lukumäärää ei tiedetä. Puolustusjärjestelmän isoimmat tykit olivat 8-, 10- ja 12-tuumaisia.

”Pienempiä tykkejä oli paljonkin. Isoilla ja pienillä tykeillä oli eri tehtävä. Isoilla tykeillä pyrittiin torjumaan isoja laivoja, ja ne ylsivät kauas merelle. Niiltä jäi kuitenkin paljon katveita, joissa piti olla suojaamassa paljon pienempiä ja nopeampia tykkejä”, Enqvist kuvaa.

Merkittävimmät puutteet jäivät Mäkiluotoon ja Viron Naissaareen. Niihin ei ehditty asentaa järeimpiä 14 tuuman tykkejä, joiden tulella piti sulkea Suomenlahti sen kapeimmalta kohdalta.

Suomenlahden merilinnoitus ei koskaan joutunut tosi testiin.

”Pieniä kahakoita käytiin muttei sellaisia isoja taisteluja, joita varten linnakkeita oli rakennettu. Saksalaiset eivät lähteneet hyökkäämään kohti Pietaria. Se oli puolustusjärjestelmän tarkoituskin”, Enqvist tiivistää.

”Siinä mielessä se täytti tehtävänsä.”

Utön vuoden 1915 elokuinen tykistötaistelukin voidaan lukea venäläisten voitoksi. Molemmat osapuolet saivat osumia, mutta saksalainen laivasto-osasto joutui perääntymään paikalta.

Suomenlahden linnoittamisen suurin voittaja on nykyään Suomi. Suomessa on säilynyt ainutlaatuinen kokonaisuus viime vuosisadan alkupuolen linnoitteita ja tykkejä.

Venäläiset ja virolaiset ovat ehtineet jo tuhota omansa isolta osin.

”Tykitkin on viety siellä naulatehtaalle. Venäläisetkin tulevat mielellään katsomaan meidän paikkojamme”, Enqvist sanoo.

”Jos on kiinnostunut tykeistä ja ehjistä linnoituslaitteista, on pakko tulla Suomeen. Jos tyytyy isoihin mutta räjäytettyihin linnakkeisiin, voi mennä Venäjälle. Virossa Naissaari on ainoa kokonaisuus.”

Mitkä suomalaiset linnoituskohteet ovat nykyään kiinnostavimpia?

”Eniten suosittelisin Kuivasaarta. Sinne on kerätty erilaisia tykkejä”, Enqvist sanoo.

”Jos haluaa nähdä vanhempaa linnoitusrakentamista, niin Vallisaari ja Kuninkaansaari, jonne alkaa tänä vuonna vesibussiliikenne.”

Merilinnoituksen ­jälkiä on monissa paikoissa

 Entinen Suomenlahden merilinnoitusjärjestelmä on nykyään kolmen valtion alueella.

 Suomessa on jäljellä useita linnakekokonaisuuksia.

 Puolustusvoimat on luopunut linnakesaaristaan, joten ne ovat avautuneet osin tai kokonaan yleisölle.

 Tunnettuja nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Kuivasaari, Örö ja Katanpää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Suomenlahti
 • Viro
 • Venäjä
 • Ensimmäinen maailmansota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  2. 2

   Anne Berner infossa: Liikenteen lähivuosien muutos on suurempi kuin auton keksiminen

  3. 3

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  4. 4

   HSTV:n Arka paikka -ohjelma kello 11: Sinnikkyyttä voi opettaa, sanoo erityisluokan­opettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  5. 5

   Lumivyöry Italiassa hautasi hotellin – useita kuollut, rakennuksessa oli jopa 30 ihmistä

  6. 6

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  7. 7

   ”Jos mieheni ei olisi halunnut lapsia, olisin varmasti ollut tyytyväinen ilman” – Erimielisyys lasten hankkimisesta on parisuhteissa yleistä

  8. 8

   HSTV seuraa liikenne­uudistuksen ratkaisupäivää: ministeriön tiedotustilaisuus käynnissä, ministeri Berner studiossa kello 16

  9. 9

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  10. 10

   Naisten siivousvimmasta voivat kärsiä paitsi miehet myös ystävättäret

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  4. 4

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  5. 5

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  6. 6

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  7. 7

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  8. 8

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  9. 9

   HSTV:n Arka paikka -ohjelma kello 11: Sinnikkyyttä voi opettaa, sanoo erityisluokan­opettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  10. 10

   HK sekoittaa jauhelihan joukkoon porkkanaa – ”Kasvisten pilkkominen on työlästä ja vie aikaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  10. 10

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  11. Näytä lisää