Kotimaa    |   HS-Haastattelu

Jyrki Katainen kiertää nyt Euroopan myyntitykkinä – ”Suurin huolenaihe on henkinen ilmapiiri”

Jyrki Kataisen tavaramerkkiä optimismia tarvitaan taas: hän markkinoi maanosaa, joka ei ole varsinaisesti priimakunnossa.

Washington. Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen vieraili tällä viikolla Yhdysvalloissa myymässä vanhaa mannerta amerikkalaissijoittajille.

Tarkemmin sanottuna hän etsi sijoittajia, jotka haluavat panna rahaa komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ideoimaan 315 miljardin euron sijoitusrahastoon.

Rahaston avulla komissio haluaa potkia liikkeelle eurooppalaisia yrityksiä. Suomessa rahoitusta on jo ehtinyt saada Äänekosken uusi biotuotetehdas.

Kataisen mukaan on vielä aikaista puhua siitä, mitä Amerikan-reissulta jäi haaviin. Tärkeintä hänelle on ollut kuulla, millaisista asioista Wall Streetin pankkiirit ovat huolissaan.

”Yksi asia, jota en ollut osannut etukäteen ajatella, oli se, miten kiinnostuneita sijoittajat ovat siitä, missä Eurooppa on kymmenen vuoden kuluttua. Onko maanosa nykyistä hajautuneempi vai yhtenäisempi? Sijoittajien kannalta yhtenäisempi Eurooppa on selvästi kiinnostavampi vaihtoehto”, Katainen sanoi HS:lle Washingtonissa.

”Oma arvioni on, että kymmenen vuoden kuluttua Eurooppa on nykyistä tiiviimpi ja yhtenäisempi.”

Pääministerivuosinaan Katainen tuli tunnetuksi parantumattomasta optimismistaan.

Nyt tuolle ominaisuudelle on käyttöä, sillä varapuheenjohtaja joutuu markkinoimaan maanosaa, joka ei ole varsinaisesti priimakunnossa. Jos Eurooppa olisi käytetty auto, renkaat olisivat puhki, pohja ruosteessa ja kytkinremontti edessä.

Talouskriisistä ei ole vielä toivuttu, Britannia äänestää kesäkuussa EU-jäsenyydestään, Venäjä yrittää lyödä kiilaa unioniin, pakolaiskriisi uhkaa vapaata liikkumista, ja populistipuo­lueet nousevat monissa maissa.

Katainen ei halua nimetä suurinta uhkakuvaa, koska hänen mielestään ne kaikki liittyvät toisiinsa.

”Minulle suurin huolenaihe on henkinen ilmapiiri. Tarkoitan populistisen nationalismin nousua, joka voi johtaa humanismin kannalta hyvin huonoihin kehityskulkuihin.”

Katainen sanoo, että ”ihmis­arvon jakamattomuus” on hänelle keskeinen lähtökohta.

”On hyvin huolestuttavaa, jos yhteiskunnassa syntyy ajatus, ­että me olemme parempia kuin nuo ihmiset.”

Samasta aiheesta Katainen joutui keskustelemaan amerikkalaistenkin kanssa. Heistä moni oli huolestunut Euroopasta tulevista uutisista. Katainen kertoo tasoitelleensa pelkoja muistuttamalla siitä, että myrskyjen keskellä yhdentymistä ajavat eteenpäin jäsenmaiden, yritysten ja kansalaisten arkiset toiveet.

Tällä hetkellä valmistelussa ovat EU:n yhteiset digitaali-, energia- ja pääomamarkkinat.

”Yhdentymistä ei aja eteenpäin mikään eurohuuma, vaan se tulee ihan kysynnän kautta.”

Maahanmuutto vaikuttaa Euroopassa nyt kaikkeen: yhdentymiseen, talouteen ja koko EU:n tulevaisuuteen.

”Eurooppaan tuli viime vuonna 1,3 miljoonaa ihmistä, ja tänä vuonna tahti näyttää samalta. Pragmaattisesti ajatellen on ymmärrettävää, että tämä on aiheuttanut sekä taloudellisia huolia että suurta hämmennystä erityisesti sellaisilla alueilla, joissa ei ole aikaisemmin ollut maahanmuuttajia”, Katainen sanoo.

”Lähtökohtana on tietysti se, että hätää kärsiviä ihmisiä tulee kohdella ihmisarvon mukaisesti, mutta samaan aikaan meidän pitää olla toimien suhteen äärettömän pragmaattisia.”

Kataisen mukaan maahanmuutossa on kaksi virtaa: aito pakolaisuus ja taloudellinen muuttoliike, jossa hän näkee kansainvaelluksen elementtejä.

”Osa ihmisistä tulee Eurooppaan muista syistä mutta käyttää turvapaikkamenettelyn keinoja sen sijaan että he käyttäisivät laillisia keinoja”, Katainen huomauttaa.

Hän siteeraa teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n tutkimusta, jonka mukaan maahanmuutto syö lyhyellä aikavälillä julkisia resursseja mutta tilanne kääntyy ajan mittaan myönteiseksi, jos integrointi onnistuu. Katainen muistuttaa, että esimerkiksi Ruotsissa työvoimaa on nyt enemmän kuin Suomessa ja talous siten dynaamisempi.

”Suomi on Euroopan nopeimmin ikääntyvä maa. Vuodesta 2010 alkaen työmarkkinoilta on poistunut enemmän väkeä kuin sinne on tullut. Jos halutaan talouskasvua, entistä pienemmän porukan pitäisi tuottaa entistä enemmän, ja se on aikamoinen urakka. Suomi tarvitsee käsiä, jalkoja ja päitä ihan kappale­määräisesti enemmän.”

Katainen ehti tapaamistensa keskellä seurata myös Yhdys­valtain presidentinvaalien supertiistaita, jossa populistinen republikaani Donald Trump keräsi vahvan kannatuksen.

”Kyllä siinä oli jotain tuttua. Poliittinen mieliala Yhdysvalloissa näyttää heijastelevan samaa negatrendiä, joka on nyt yleinen kaikkialla läntisessä maailmassa. Euroopassakin on nyt ajatusmaailmaa, jossa yhdistyvät eliitin vastustus, populismi ja nationalististen ajatusten uudelleen herättely.”

Katainen kertoo tutkineensa negatrendin taustoja pääministeriaikanaan puoluesihteeri Taru Tujusen kanssa.

”Keskeinen nimittäjä näyttää olevan individualismin kasvu. Ihmiset kyseenalaistavat perinteiset auktoriteetit, kuten ay-liikkeen, kirkon ja poliittiset puo­lueet. Sosiaalinen media mahdollistaa sen, että ihmiset voivat elää omiensa kanssa joutumatta tekemään kompromisseja.”

Kataisen mielestä yksilöllistymisessä on paljon hyvääkin, mutta entistä heterogeenisempia yhteiskuntia ei ole helppoa johtaa.

”Yksinkertaiset ratkaisut monimutkaisiin ongelmiin eivät yleensä mene kohdalleen”, hän huomauttaa.

Kataisen mukaan politiikassa vanha normaali on vaihtunut uuteen normaaliin.

”Vanha normaali oli se, että poliitikot lupasivat vaalien alla vähän liikaa mutta vaalien jälkeen terve järki voitti. Uusi normaali on sitten se, että poliitikot lupaavat vaalien alla vaikka mitä ja vaalien jälkeen ne typerät ­ajatukset toteutetaan. Äänestäjien kuluttajansuoja parantuu, mutta ihmisten tilanne vaikeutuu.”

Tarkoitatteko, että takavuosien äänestäjien pettäminen oli parempi vaihtoehto?

”Voihan sen noinkin tietysti sanoa.”

Yksi Amerikan-matkan keskustelunaiheista oli Yhdysvaltain ja EU:n välillä neuvoteltava TTIP-kauppasopimus. Yhdysvaltain vaalitaistelussa sekä Donald Trump että Hillary Clinton ovat arvostelleet vapaakauppasopimuksia. Katainen ei pane vaalipuheille kovin suurta painoa.

”Tilanne uuden presidentin aikana on täysi kysymysmerkki. Julkiset puheet on kuultu, ja ne ovat kansainväliseen kauppaan aika kielteisiä, mutta on vaikea arvioida, mikä se todellisuus sitten on.”

Katainen sanoo toivovansa, ­että TTIP voitaisiin hyväksyä vielä nykyisen presidentin Barack Obaman kaudella.

”Jos poliittista tahtoa on, se on mahdollista tehdä.”

Hänen mukaansa presidentin vaihtuminen ei ole vaikuttanut neuvotteluaikatauluihin.

”Emme ole ajatelleet asiaa vaalien kannalta. Neuvottelujen haasteet liittyvät ihan sopimuksen sisältökysymyksiin.”

Amerikkalaisisännät ovat huomauttaneet Kataiselle, että EU:n talouskasvu on 25 viime vuoden aikana ollut keskimäärin prosentin hitaampaa kuin Yhdysvalloissa.

Kataisen mukaan vauhtia voidaan parantaa kahdella keinolla: EU yhdentää markkinoita, ja jäsenmaat uudistavat omia rakenteitaan.

”Eurooppalaiset yhteiskunnat ovat olleet aika jäykkiä. Maailma Euroopan ympärillä on vaatinut toista kuin mihin yhteiskunnat ovat voineet vastata.”

Suomessa tehtävä yhteiskuntasopimus on Kataisen mukaan juuri sellainen uudistus, jollaisia Euroopassa nyt tarvitaan.

”Se on temaattisesti oikea asia ja hyvä esimerkki siitä, mitä pitää tehdä myös muualla: lisätä kilpailukykyä kestävällä tavalla.”

Yksi keino lisätä talouden tehokkuutta on purkaa byrokra­tiaa. EU:n komissiossa on laskettu, että unionimaissa on peräti 5 000 säänneltyä ammattia.

”Jos jokin ammatti on päätetty säännellä 50 vuotta sitten, kannattaa kysyä, onko se alkuperäinen ajatus aina ihan pätevä”, Katainen toteaa.

Yksi viime aikoina julkisuudessa esillä ollut ammatti on taksinkuljettaja. Monessa Euroopan maassa taksiala on vastustanut tiukasti Uberin kilpailua.

”Ei autoakaan kielletty, vaikka auton keksiminen merkitsi aikamoista romahdusta hevoskuskien ammattikunnalle”, Katainen muistuttaa.

”Jokaisessa jäsenmaassa kannattaisi mielestäni kysyä, onko parempi sallia uusien liiketoimintamallien tuleminen markkinoille vai tappaa nämä bisnes­ideat pois.”

Haastattelua edeltävänä päivänä Katainen oli matkustanut ensimmäistä kertaa Uber-autolla.

”Suomen suurlähettilään residenssissä minulle tilattiin paluumatkalle Uber. Vähän hämmästeltyäni tajusin, että täällähän se on ihan laillista. Täytyy sanoa, että se oli oikein myönteinen kokemus.”

Jyrki Katainen

 Syntynyt vuonna 1971 Siilinjärvellä.

 Kokoomuksen puheenjohtaja vuosina 2004–2014.

 Suomen pääministeri vuosina 2011–2014.

 Ennen pääministeriyttä Katainen toimi keskustajohtajien Matti Vanhasen ja Mari Kiviniemen hallitusten valtiovarainministerinä.

 Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta vuodelta 1998.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • TTIP
 • Saska Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

  2. 2

   Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  3. 3

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  4. 4

   Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

  5. 5

   Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

  6. 6

   Puukotuksesta rikosilmoituksen tehnyt maahanmuuttajataustainen vantaalaismies ei saapunut poliisin kuultavaksi

  7. 7

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  8. 8

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  9. 9

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  10. 10

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  11. Näytä lisää