Valikko
Kotimaa

Taloyhtiöiden yhtiökokoukset eivät houkuta, vaikka siellä päätetään omista asioista

Asumisen asiat kiinnostavat, mutta tehtävät ja vastuu arveluttavat.

Kevät on asunto-osakeyhtiöissä yhtiökokousten aikaan, mutta monissa taloyhtiöissä kokoukset pidetään harvalukuisena. Iso osa asunto-osakkaista ei tule kokouksiin.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimiehen Kristel Pynnösen mukaan osakkaiden osallistumisaktiivisuudesta ei ole tarkkaa tietoa.

”Näkemys asiasta on se, että harmillisen vähän osakkaat osallistuvat yhtiökokouksiin. Meille tulee viestejä, ettei yhtiökokouksessa ole ollut juurikaan kuin hallitus paikalla”, hän sanoo.

Yhtiökokoukset järjestetään usein maalis–toukokuussa. Lain mukaan kokouksen voi pitää, jos yksikin osakkaista on paikalla.

”Järjestelmä on rakennettu siten, että voit olla osallistumaton ja välinpitämätön. Sitten vain elää ja maksaa muiden tahdon mukaisesti”, sanoo Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä.

Osakkaiden osallistumisaktiivisuus yhtiökokoukseen vaihtelee taloyhtiöittäin. Isännöintiliiton puheenjohtaja, 30 vuotta isännöintityötä tehnyt Ilkka Saarinen arvioi, että keskimäärin 20–30 prosenttia tulee yhtiökokoukseen.

Pienemmissä taloyhtiöissä osakkaat ovat usein aktiivisempia kuin suurissa.

”15 huoneiston rivitaloyhtiön yhtiökokouksessa voi hyvinkin olla 80 prosenttia osakkaista paikalla, mutta 60 huoneiston kerrostaloyhtiön kokouksessa voi olla 10–15 prosenttia”, Saarinen sanoo.

Yhtiökokouksessa käsitellään edellisen vuoden tilinpäätös, valitaan uusi hallitus, päätetään tulevasta talousarviosta ja yhtiövastikkeesta. Saarinen ymmärtää niitäkin osakkaita, jotka jättävät kokouksen väliin nähtyään, ettei esityslistalla ole kuin yhtiöjärjestyksen määräämät asiat.

”Niissä kokouksissa, joissa käsitellään korjaushankkeita, on lähtökohtaisesti enemmän osakkaita paikalla. Aika usein korjauksista päätetään ylimääräisessä yhtiökokouksessa eikä niitä yritetä ympätä ainoaan varsinaiseen yhtiökokoukseen.”

Vaikka yhtiökokoukset ovat harvalukuisia, Heikkilän mukaan ihmiset ovat kiinnostuneita taloyhtiöön ja asumiseen liittyvistä asioista. Päätöksentekoa ja vastuukysymyksiä kuitenkin vierastetaan.

Moni voi pelätä joutuvansa yhtiökokouksessa hallitukseen istumaan ja olevansa sen jälkeen vastuussa lähes kaikesta. Pynnönen huomauttaa, että hallituksen jäsenyys edellyttää suostumusta. Hallituksessa toimimiseksi riittää, että hoitaa tehtävänsä huolellisesti.

Yhtiökokous on Heikkilän ja Pynnösen mielestä osakkaille ennen kaikkea tärkeä paikka saada tietoa. Siellä voi myös keskustella asumiseen liittyvistä asioista ja kertoa omia toiveitaan.

”Tutkimusten mukaan taloyhtiön tärkein tehtävä on viestiä yhtiön asioista. Isännöitsijöiden ja hallitustenkin pitäisi ottaa enemmän sellainen asenne, että yhtiökokous on tärkein paikka kertoa osakkeen omistajille, miten meidän yhtiömme voi”, Heikkilä sanoo.

Tiedonpuute voi johtaa myös ristiriitoihin.

”Taloyhtiössä tahtoo syntyä riitatilanteita ja erimielisyyksiä, joista myös tulee puheluita meille. Usein niitä syntyy juuri siitä syystä, että osakkailla ei ole tarpeeksi tietoa taloyhtiön asioista”, Pynnönen sanoo.

Suomessa on 86 000 taloyhtiötä

 Suomessa on noin 86 000 taloyhtiötä, joissa asuu noin 2,6 miljoonaa asukasta.

 Taloyhtiöiden hallituksissa on yleensä 3–5 jäsentä. Hallituksissa istuu yhteensä 300 000 suomalaista.

 Kiinteistöliiton mukaan taloyhtiöiden yhtiökokouksissa päätetään vuosittain 2,3 miljardin euron korjauksista. Niissä päätetään myös kuuden miljardin euron verran yhtiövastikkeista.

 Kiinteistöliiton mukaan taloyhtiöiden pitäisi kannustaa osakkaitaan aktiivisempaan osallisuuteen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  5. 5

   ”Ei sellaista rahaa ole budjetissa” – Petteri Orpo tyrmää Bernerin ehdottaman 100 miljoonan euron hankintatuen uusille autoille

  6. 6

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  7. 7

   Seuraavan Star Warsin nimi paljastettiin: Elokuva on The Last Jedi, mutta kuka tuo viimeinen jedi oikein on?

  8. 8

   Kolmea miestä epäillään raiskauksesta Ruotsissa – rikos näkyi suorana lähetyksenä Facebookissa

  9. 9

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  10. 10

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  6. 6

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  9. 9

   Vääntö virkaanastujaisten yleisöstä sai lisäkierteen – Trumpin neuvonantaja sanoo Valkoisen talon tiedottajan esittäneen ”vaihtoehtoisia faktoja”

  10. 10

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  5. 5

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  6. 6

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  10. 10

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  11. Näytä lisää