Valikko
Kotimaa

Yli 50-vuotiaiden yritykset pärjäävät aiempaa paremmin – ”Nyt alkaa tienaamaankin”

Yli 50-vuotiaiden yritykset pärjäävät aiempaa kauemmin. ”Kallis harrastus, mutta saanpa purkaa innostumistani”, sanoo Anna-Liisa Uskali, 56.

Uusista yrittäjistä yhä useampi on yli 50-vuotias. HS pyysi Verohallintoa selvittämään, kuinka paljon viisi- ja kuusikymppiset perustavat uusia yrityksiä, ja tulos oli selkeä.

Viime vuonna jo runsas viidennes aloittavista yrittäjistä oli viisi- tai kuusikymppisiä, kun vielä muutama vuosi sitten heidän osuutensa jäi 18 prosenttiin.

Yli 50-vuotiaiden yrittäjien määrä ei kuitenkaan ole lisääntynyt. Heidän suhteellinen osuutensa tilastossa on kasvanut, koska alle 50-vuotiaiden yrittämisinto on samaan aikaan hiipunut.

Yli 50-vuotiaiden tuoreet yritykset ovat entistä pitkäikäisempiä. Viisi vuotta sitten joka kymmenes heistä lopetti yrityksensä heti samana vuonna, viime vuonna enää 6,6 prosenttia.

Ovatko viisi- ja kuusikymppiset yrittäjinä sitkeämpiä, kun vaihtoehtona olisi todennäköisesti työttömyys?

”Sopeutuvainen on saanut olla. Nyt kun käyntiin lähtee neljäs tilikausi, alkaa tienaamaankin”, helsinkiläinen Anna-Liisa Uskali, 56, kuvaa taivaltaan.

”Jos olisin kaiken tiennyt etukäteen, en olisi yrittäjäksi alkanut. Mutta toisaalta se, että saa tehdä innostavaa työtä, on minulle se juttu.”

Uskali perusti asumisen konsulttiyrityksen oltuaan neljä vuotta työttömänä. Takana oli pitkä ura nykyisessä Sonera-konsernissa ja sen jälkeen kiinteistönvälitysyrityksessä.

Ideanna-konsultointi neuvoo asunnon ostamisessa ja myymisessä, opastaa riita-asioissa, kouluttaa, tekee kauppakirjoja ja kotisivuja. Toimitilastaan Helsingin Eirassa Uskali luopui äskettäin. Nyt työhuone on kotona.

”Mies kannusti yrittäjäksi, jotta saisin tehdä sitä, mistä jaksan innostua. Onneksi työnteon harrastaminen on ollut taloudellisesti mahdollista.”

Uskali kuului siihen yli 50-vuotiaiden uusien yrittäjien neljännekseen, joka aloittaa yrityksensä työ- ja elinkeinotoimiston myöntämän starttirahan turvin.

Ikääntyvät saavat starttirahan turvakseen harvemmin kuin nuoremmat. Sellaisen turvin lähtee liikkeelle keskimäärin runsas kolmannes tuoreista yrityksistä.

Starttirahaa hakevien määrä kasvoi viime vuonna roimasti, ja kielteisiä päätöksiä tehtiin kaksinkertainen määrä aiempiin vuosiin verrattuna.

Ratkaisuista tehdään satoja oikaisupyyntöjä vuosittain. Niistä vain harva johtaa korjauksiin.

Vanhempi hallitussihteeri Kirsi Hyttinen työ- ja elinkeinoministeriöstä huomauttaa, että työllisyysmäärärahoja oli viime vuonna käytössä aiempaa vähemmän, kun taas työttömien määrä kasvoi.

”Se todennäköisesti heijastui myös kielteisten starttirahapäätösten määrään”, Hyttinen perustelee.

Starttirahan turvin aloitti myös helsinkiläinen Marja Ikonen, 60. Hän lopetti firmansa, koska ”rahaa meni muttei tullut”. Ekonomi Ikoselle yrityksen perustaminen oli teknisesti helppoa. Kodin tavaratarinat -palvelun ideana oli koostaa kirjoja kotien esineistöstä historiatiedon säilyttämiseksi jälkipolville. Konseptiin kuuluivat myös yksilölliset kukkaruukut.

”En oikein saanut hommaa toimimaan. Tuli opittua kantapään kautta, että ihmiset rakastavat tekemääsi työtä niin kauan kuin heidän ei tarvitse maksaa siitä. Kauppa ei käynyt.”

”Pallo oli hukassa, ja taitaa olla vieläkin”, Ikonen kuvaa taivaltaan siitä lähtien, kun hänet 53-vuotiaana irtisanottiin.

Lähes 30 vuoden yhtäjaksoinen työura valtion alkoholiyhtiö Al­tiassa päättyi potkuihin. ”Tunsin kokeneeni vääryyttä, ja itsetunto oli miinuksella.”

Sopiva opiskelupaikka löytyi onneksi nopeasti. Ikonen suoritti audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinnon Amiedussa. Sen jälkeen hän oli mukana verkostoitumishankkeissa, teki suunnitelman yritykselleen ja sai ideapalkinnon.

Kun yritys oli pystyssä, Ikonen joutui pian toteamaan, ettei yksinyrittäjyys 30 vuoden palkkatyön jälkeen ole helppoa.

Helsingin Yrittäjät aloitti vastikään XL-knowhow-hankkeen, jossa tuetaan yli 54-vuotiaita yrittäjiä. ”Monella työttömäksi viisikymppisenä jääneellä on ajatus, että tämä voisi olla se kohta, jolloin oman yrityksen voisi perustaa. Pelot ovat kuitenkin suuret ennen kuin löytyy asiakkaita”, hankkeen vetäjä Marja Kaijala sanoo.

Eniten yrittäjyyttä pohtivat hänen mukaansa asiantuntijatehtävistä työttömäksi jääneet.

”Aloittaminen onkin sitten iso mentaalipuolen juttu. Asiantuntijuus pitää muuttaa laskutettavaksi työksi, ja se voi olla monelle hankala kysymys.”

Helsingin kaupungin neuvontakeskuksen Yritys-Helsingin palvelupäällikkö Toivo Utso arvioi, että yli 50-vuotiailla raha­tilanne on usein hyvä.

”Tyypillisesti he ovat perustamassa asiantuntijayritystä sote- tai it-alalle tai palvelualan tai kaupan alan yritystä. Suunnitelmat tehdään perusteellisesti, eikä oteta turhia riskejä. Toisaalta moni on perustamassa yritystä, koska palkkatyö on loppunut”, Utso korostaa.

Nyt kun Marja Ikosen yritys on paketissa, hän etsii taas töitä.

”Hain juuri yhtä projektikoordinaattorin paikkaa. Ajan saan kulumaan muutenkin, mutta haluaisin vielä töitä tehdä. Sitä paitsi säännöllinen tai edes epäsäännöllinen kuukausipalkka ei olisi pahitteeksi.”

Vaihtoehtoina yrittäjyys tai työttömyys

HS kysyi helmikuussa ely-keskusten ja te-keskusten johtajilta ympäri maata yli 50-vuotiaiden työllistymisestä. Arvio oli tyly. Vain 10–20 prosenttia saa uuden pysyvän työpaikan.

Monen kohdalla vaihtoehtoina ovat joko työttömyys tai oman yrityksen perustaminen.

Johtajien arvion mukaan pysyvät työpaikat ovat nykyisin muutenkin tiukassa. Suurin osa yli 50-vuotiaista työllistyy erilaisiin lyhytaikaisiin ja määräaikaisiin tehtäviin tai heidät kutsutaan lomautuksen jälkeen takaisin.

Kyselyn mukaan viisikymppi­sinä työttömäksi jääneet työllistyvät helpoiten esimerkiksi so­siaali- ja terveysalalle, kuljetus­alalle ja puhdistusalalle.

Te-toimistojen mukaan työllistyminen vaikeutuu vähitellen, kun ikää tulee lisää. Hieman yli 50-vuotiaiden kohdalla osuus on isompi, mutta yli 60-vuotiaat työllistyvät erittäin harvoin.

Työllistymisen suurimpina esteinä johtajat pitivät yleistä taloustilannetta ja työvoiman kysynnän vähäisyyttä suhteessa työnhakijoiden määrään.

Myös hitautta pidettiin esteenä. Töihin tai koulutukseen ei hakeuduta heti, vaan jäädään odottelemaan. Työttömyyden pitkittyessä työnsaanti vaikeutuu.

Ikäsyrjintä nimettiin yhdeksi työllistymisen esteeksi. Yli 50-vuotiaiden osaamista ja työ­tehoa saatetaan epäillä. Joskus esteeksi voivat nousta yli 50-vuotiaan omat työnteon ehdot – vuorotöihin ei haluta, eikä paikkakunnan vaihdokseen olla valmiita.

Työnteko on muuttumassa yrittäjämäiseksi ja projektiluonteiseksi lähes kaikilla aloilla. Kyselyyn vastanneiden johtajien mukaan yleistrendinä on, että työsuhde ei ole pysyvä.

Starttirahaa toimeentuloon

 Starttirahahakemuksen voi tehdä te-toimiston verkkopalvelussa. Perustuki on 32,68 euroa päivältä.

 Raha myönnetään kuudeksi kuukaudeksi, ja lisärahoitusta voi hakea vielä kuudeksi kuukaudeksi. Kolmas jakso voidaan myöntää vain erityisin perustein.

 Rahaa ei myönnetä, jos yritystoiminnan arvioidaan turvaavan toimeentulon jo käynnistämisvaiheessa. Esteenä ovat myös sellaiset etuudet, jotka estäisivät myös työttömyysetuuden saamisen.

  Pääomatuloja ei ole laissa säädetty starttirahan esteeksi.

 Starttirahalla aloitti viime vuonna 991 yli 50-vuotiasta yrittäjää. Yli 50-vuotiaat perustivat yhteensä 4 156 yritystä.

Lähde: TE-toimisto, TEM

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työttömyys
 • Ikääntyminen
 • Yrittäjyys
 • Yrittäminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  4. 4

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  5. 5

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  8. 8

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  9. 9

   Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

  10. 10

   Suomalainen sosiaaliturva kannustaa asumaan yksin vaikka se on kimppa-asumista kalliimpaa – Samalla järjestelmä ruokkii syrjäytymistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  9. 9

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  10. 10

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää