Valikko
Kotimaa

Helsingin ilmassa tuhat­kertainen määrä radio­aktiivista cesiumia verrattuna normaaliin – myös lokakuussa poikkeuksellinen havainto

Ilmassa olleen cesiumin määrällä ei ole vaikutusta ihmisten terveyteen. HS yritti jäljittää aineen alkuperää.

Säteilyturvakeskus (STUK) saattaa saada vielä tänään lisätietoja tapauksesta, jossa Helsingin ilmassa havaittiin tuhatkertainen määrä radioaktiivista cesiumia. STUK tiedotti havainnosta maanantaina.

STUKin hiukkaskeräimeen kertyi poikkeuksellisen paljon radioaktiivista cesium-137:ää viime viikon torstaina ja perjantaina.

”Me itsekin nyt odotamme kovasti muita näytteitä, jotta pääsisimme käsittelemään niitä ja katsomaan, onko tämä yksittäinen havainto vai nähdäänkö tätä myös muualla. Nämä ovat laboratoriomittauksia, joten kestää aikansa, että saamme tuloksen. Toivon, että saamme tänään näytteitä”, sanoo STUKin ympäristön säteilyvalvonta –osaston johtaja Tarja K. Ikäheimonen tiistaiaamuna.

Helsingissä havaittiin pieniä määriä keinotekoisia radioaktiivisia aineita myös lokakuun alkupuolella. Tuolloin havaittiin normaalista poikkeava määrä mangaania, kobolttia ja cesiumia. Näiden lähde jäi epäselväksi.

”Ne olivat häviävän pieniä määriä tähän verrattuna. Ei koskaan selvinnyt, mistä se oli peräisin. Se viittasi reaktorista peräisin olevaan päästöön, koska siinä oli useita nuklideja, mutta tässä tuoreessa tapauksessa ei ole meidän käsityksen mukaan kyse siitä”, Ikäheimonen sanoo.

”Muuta kerrottavaa nyt ei ole.”

Torstaina ja perjantaina ilmassa olleen cesiumin määrä ei ollut kuitenkaan niin suuri, että sillä olisi vaikutusta ihmisten terveyteen.

STUK valvoo ulkoilmassa olevien radioaktiivisten aineiden pitoisuutta kahdeksalla paikkakunnalla: Helsingissä, Loviisassa, Kotkassa, Imatralla, Kuopiossa, Kajaanissa, Rovaniemellä ja Ivalossa.

Mittausten jälkeen radioaktiivisen aineen kulkeutumisreitti tiedetään tämänhetkistä paremmin. Ilmavirtaukset tulivat viime viikon loppupuolella Helsinkiin idän ja kaakon suunnasta.

Pitoisuudet ovat niin pieniä, että ne mitataan tarkasti labotorio-olosuhteissa.

Mittaustulos, 4 000 mikrobecquerelia kuutiometrissä ilmaa, on noin tuhatkertainen normaaliin verrattuna. Ikäheimosen mukaan tuhatkertainen normaaliin verrattuna tarkoittaa tässä tapauksessa, että pitoisuus on noin miljoonasosa sellaisesta pitoisuudesta, jonka takia ihmisten pitäisi suojautua.

Vaikka pitoisuus onkin lopulta pieni ja terveydelle haitaton, on mittaustulos Ikäheimosen mukaan hyvin epätavallinen.

”Ei tällaisia pitoisuuksia ole havaittu pitkään aikaan. Pitoisuus on kymmenkertainen esimerkiksi viisi vuotta sitten Fukushiman onnettomuudesta Suomeen kulkeutuneisiin pitoisuuksiin verrattuna”, Ikäheimonen pohtii.

Tšernobylin ensimmäisinä päivinä Helsinkiin taas kulkeutui noin tuhat kertaa suurempia määriä pitoisuuksia kuin STUK nyt havaitsi.

STUKin hiukkaskerääjien näytteissä havaitaan keinotekoisia radioaktiivisia aineita säännöllisesti joka vuosi. Säännöllisesti havaittava cesium-137 on yleensä peräisin 1986 tapahtuneen Tšernobylin ydinvoimalaitosonnettomuuden laskeumasta.

Koska cesiumin määrä on tällä kertaa poikkeuksellisen suuri, se ei voi olla peräisin Tšernobylin laskeumasta. STUKin mukaan kyseessä ei voi ylipäätään olla päästö ydinreaktorista, koska näytteessä on pelkästään cesium-137:ää.

Ikäheimonen ei suostu spekuloimaan, mistä itätuulen Helsinkiin tuomat cesium-hiukkaset ovat peräisin.

”Joskus käy niin, ettei lähde selviä lainkaan. Ei sitä pysty edes arvuuttelemaan.”

Helsingin yliopiston radiokemian professori Jukka Lehto suostuu spekuloimaan enemmän.

”Mahdotonta tällä on ruveta spekuloimaan”, Lehto aloittaa ensin mutta suostuu kuitenkin jatkamaan. Lehdon mukaan jotain voi päätellä siitä, että Helsingissä havaittiin vain cesium-137:ää, ei cesiumin toista isotooppia 134:ää.

”Tämä on tyypillistä ydinasekokeelle.”

STUKin havaitsema cesium-pitoisuus on Lehdon mukaan samaa suuruusluokkaa, kuin Suomessa havaittiin korkeimmillaan 1960-luvun alussa. Silloin tehtiin eniten juuri ydinasekokeita.

”Ydinasekoetta ei voi näillä tiedoilla sulkea pois, mutta koska olen STUKin tulosten varassa, en voi spekuloida enempää. Asia vaatii tarkempia tutkimuksia.”

Joka tapauksessa cesium-137:än korkea pitoisuus viittaa Lehdon mukaan melkoisen korkeaan päästöön, mahdollisesti Japania eli Fukushimaa lähempänä.

Lehto arvioi, että hiukkaset ovat voineet tulla kaukaakin. Kun Japanin Fukishimassa reaktorit räjähtivät, hiukkaset kulkivat ensin Pohjois-Amerikan ja sitten Grönlannin yli ja päätyivät lopulta Suomeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ympäristöterveyden tutkimusprofessori emeritus Matti Jantusella on ajatus, mistä cesium voisi olla peräisin.

”Arvaukseni on, että joku cesiumin lähde on ollut paikassa, jossa on ollut iso tulipalo.”

Cesiumin lähde tarkoittaa esimerkiksi sterilointilaitteistoa, joka tuhoaa mikrobeja säteilyttämällä. Tällaista prosessia käytetään muun muassa lääketieteessä sekä teollisuudessa.

”Cesium-lähde olisi muuttunut haihtuvaan muotoon tulipalossa, ja sitten ilmassa muodostuu hiukkasia. Näin kävi Tšernobylin yhteydessä.”

Jos Helsingin ilmaan saapuneet cesium-hiukkaset eivät ole peräisin tulipalosta, Jantunen ei ymmärrä mistä.

”Ydinasekokeessa tulisi mukana jodia, cesium-134:ää ja vaikka mitä muuta. Jos mietitään, että esimerkiksi Pohjois-Koreassa olisi tehty maan alla ydinkoe, josta olisi vuotanut, on hyvin vaikea käsittää miten se voisi tuottaa puhdasta cesium-137:ää.”

Jantunen arvioi, että tulipalo olisi saattanut olla parin sadan kilometrin päässä. Venäjällä, todennäköisesti.

”Jos se tulipalo olisi ollut Suomessa, niin kyllä me hitto se tiedettäisiin. STUKissa tiedettäisiin taatusti.”

”Itäinen tuuli viittaa siihen, että se olisi tullut Venäjältä.”

Korjaus 00.18: Jutussa viitattiin aiemmin Jekaterinburgissa viikonloppuna sattuneeseen rengastehtaan tulipaloon mahdollisena syynä Helsingin mittaustulokseen. Koska mittaukset tehtiin viime viikon lopulla, rengastehdas ei kuitenkaan voi olla syynä.

Cesium-137

 Cesium-137 on alkuaine cesiumin radioaktiivinen isotooppi. Cesium on pehmeä alkalimetalli, joka hapettuu nopeasti joutuessaan tekemisiin ilman kanssa.

 Muodostuu yleisimmin ytimen halkeamis- eli fissioreaktiossa.

 Koska cesium-137 muodostaa helposti sidoksia kloridien kanssa, se esiintyy yleensä kiteisen jauheen muodossa. Puhtaassa muodossaan huoneenlämmössä cesium-137 on nestemäistä.

 Cesium-137:ää ja siitä lähtevää säteilyä käytetään esimerkiksi teollisuuden mittalaitteissa.

 Cesium-137:ää on levinnyt ympäristöön muun muassa Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudessa vuonna 1986 ja Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudessa vuonna 2011.

Lähde: Centers for Disease Control and Prevention

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • STUK (Säteilyturvakeskus)
 • Ilmasto
 • Ilmansaasteet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  4. 4

   Opas miehen hankintaan

  5. 5

   Kokoomuksen Petteri Orpo rauhoitteli autonostajia – ”Autoverotus ei muutu tämän hallituksen aikana”

  6. 6

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  7. 7

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  8. 8

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  9. 9

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  10. 10

   Kaliningradilaiset pitävät itseään venäläisinä, mutta vallanpitäjät varoittelevat ”hiipivästä saksalaistamisesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  5. 5

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  6. 6

   Opas miehen hankintaan

  7. 7

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  8. 8

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  9. 9

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  10. 10

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää