Valikko
Kotimaa

Sadan miljoonan euron lääkkeet menevät jätteeksi joka vuosi

Apteekkeihin palautetaan paljon käyttämättä jääneitä lääkkeitä. Jos niiden määrää voisi vähentää, syntyi isoja säästöjä, Apteekkariliitto arvioi.

Apteekkeihin palautetaan joka vuosi runsaasti lääkkeitä, jotka ovat jääneet käyttämättä. Samalla menee hukkaan tavaraa sadan miljoonan euron edestä, Apteekkariliiton selvitys osoittaa.

Se selvitti tilannetta kysymällä 20 apteekkiin palautettujen lääkkeiden määrää helmikuussa. Lisäksi asiakkailta tiedusteltiin, miksi ostetut lääkkeet olivat jääneet käyttämättä.

Suurin syy on se, että vain osa lääkärin määräämistä lääkkeistä kului, vaikka niitä oli käytetty ohjeen mukaan. Näin vastasi 42 prosenttia palauttajista.

Joka kolmas taas kertoi, että lääkäri oli vaihtanut lääkkeen toiseen ja alkuperäinen oli siksi tarpeeton. Vaihtoon päädyttiin etenkin siksi, että alkuperäisellä lääkkeellä oli haittavaikutuksia.

Apteekkiin palautui myös lääkkeitä, joita oli ostettu varmuuden vuoksi tai niin paljon, että osa ehti vanhentua. Osa oli jäänyt käyttämättä siksi, että käyttäjä oli kuollut.

Käyttämättä jääneet lääkkeet ovat Apteekkariliiton mielestä tuhlausta, kun ensi vuodeksi suunnitellaan lääkekuluihin säästöjä. Kela kertoi tiistaina, että sen maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna enemmän kuin kuuteen vuoteen.

Hallitusohjelma puhuu järkevästä lääkehoidosta, eivätkä tarpeettomista lääkkeistä maksetut korvaukset sovi tavoitteeseen.

”Pitäisi etsiä keinoja, jotka samalla edistävät järkevää lääkehoitoa ja vähentävät lääkejätteen syntymistä”, ehdottaa Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Vesa Kujala.

Liitto löysi useita mahdollisia keinoja. Kun lääkäri määrää uuden lääkityksen, ensimmäisen lääkepakkauksen pitäisi olla pieni. Näin hukkaan menisi mahdollisimman vähän, jos lääke osoittautuisi sopimattomaksi.

Erikoiskorvattuja lääkkeitä voi ostaa lisää vasta sitten, kun niitä on jäljellä enää pariksi viikoksi. Liiton mielestä näin pitäisi menetellä myös peruskorvattujen lääkkeiden kohdalla.

Kelan maksama peruskorvaus on 40 prosenttia lääkkeen hinnasta, erityiskorvaus 65–100 prosenttia, ja lisäksi jokaisesta lääkkeestä maksetaan 4,5 euron omavastuu.

Korvauksia maksetaan aina kolmen kuukauden lääkkeistä kerralla. Kaikkein kalleimpien lääkkeitä voisi ostaa vain kuukaudeksi kerralla, liitto ehdottaa.

Liitto suosittelee myös niin sanotun koneellisen annosjakelun laajentamista. Siinä päivittäiset lääkkeet pussitetaan valmiiksi niin, että yhden pussin avaamalla saa aina kaikki kerralla otettaviksi tarkoitetut lääkkeet.

”Jakelussa on mukana nyt noin 37 000 ihmistä, mutta määrä voisi olla kaksin–kolminkertainen”, Kujala pohtii.

”Järjestelmä voisi sopia paljon lääkkeitä käyttäville, koska siihen liittyessä arvioidaan lääkityksen kokonaisuus ja poistetaan päällekkäiset valmisteet.”

Oikaisu 8.3. kello 16.30: Toisin kuin uutisessa luki aiemmin, koneellisen annosjakelun asiakasmäärä on 37 000 eikä 3 700.

Reseptilääkkeitäpaljon takaisin

 Valtaosa apteekkeihin palautettavista lääkkeistä on lääkärin määräämiä niin sanottuja reseptilääkkeitä.

 Paljon tuodaan myös itsehoitolääkkeitä kuten kipulääkkeitä, eniten siksi, että ne olivat ehtineet vanhentua.

 Jos palautukset saataisiin vähenemään, yhteiskunta säästäisi noin 100 miljoonaa euroa vuodessa. Valtaosa palautuksista on reseptilääkkeitä, joiden hinnasta Kela maksoi keskimäärin 66 prosenttia korvausta.

 Palautetut lääkkeet hävitetään ongelmajätteenä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Apteekit
 • Lääkkeet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   Paavi: Korean sota tuhoaisi suuren osan ihmiskuntaa – ehdottaa Norjaa sovittelijaksi

  5. 5

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  6. 6

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  7. 7

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  8. 8

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  9. 9

   ”Populismia steroideissa” – Porvooseen saapuva nettiaktivismin supertähti kertoo HS:n haastattelussa, mikä teki Trumpista niin vahvan

  10. 10

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  8. 8

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää