Valikko
Kotimaa

Säteilyturva­keskus paikansi Helsingin radio­aktiivisen cesiumin omaan rakennukseensa

Katso video ”Tuhkimosta”, joka mittasi korkeat radioaktiiviset lukemat.

Säteilyturvakeskus Stukin havainto radioaktiivisesta cesiumista on paikannettu rakennukseen, jossa Stuk itse toimii Helsingin Roihupellossa.

Samassa kiinteistöissä Stukin kanssa toimii myös radioaktiivista pienjätettä käsittelevä Suomen Nukliditekniikka. Stukista ei kuitenkaan suostuta vahvistamaan, että cesium on lähtöisin yrityksestä. HS ei tavoittanut Suomen Nukliditekniikan edustajaa.

Stuk kertoi tiistai-iltana tiedotteessaan, että cesium on nyt paikannettu kiinteistön autotalliin ja osaan kellaritiloja. Tilat on eristetty, ja kiinteistön lähialueet tutkitaan keskiviikkona aamupäivän aikana Stukin omilla mittauksilla.

”Säteilyn alkuperän selvittäminen on edelleen käynnissä. Mitatut pitoisuudet ovat erittäin pieniä eivätkä ole terveydelle haitallisia. Henkilökunta ja Stukin tiloissa olleet henkilöt eivät ole vaarassa”, sanoo Stukin Ympäristön säteilyvalvonta ja valmius -osaston johtaja Tarja K. Ikäheimonen.

Stuk kertoi maanantaina, että se oli havainnut Helsingin ilmassa radioaktiivista cesiumia tuhatkertaisesti enemmän kuin sitä on normaalisti. Havainto tehtiin viime viikon torstaina ja perjantaina. Säteilyn määrä oli kuitenkin vain miljoonasosa siitä, joka olisi edellyttänyt ihmisten suojautumista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ympäristöterveyden tutkimusprofessori emeritus Matti Jantunen sanoo, että cesiumia on täytynyt olla Stukin rakennuksessa noin tuhatkertainen määrä ilmassa havaittuun.

”Sitä suuruusluokkaa. Se on silti hirveän pieni ainemäärä.”

Stuk kertoi aiemmin tiistaina, ettei se havainnut kohonneita cesiumpitoisuuksia muilla paikkakunnilla, joiden hiukkaskerääjien suodattimet laitos tarkisti tiistaina.

Imatran, Kuopion, Loviisan, Olkiluodon ja Rovaniemen hiukkaskerääjien tuloksissa ei ollut mitään poikkeavaa.

Myös Helsingissä on säteilyn määrä vähentynyt normaalille tasolle, Ikäheimonen kertoi aiemmin tiistaina.

”Radioaktiivisuuden mittaaminen filttereistä vie useita tunteja ja joissain tapauksissa jopa vuorokauden”, Ikäheimonen kuvaili.

Aiemmin Stuk kertoi, että cesiumin alkuperä ei ole vielä tiedossa.

”On epätodennäköistä, että cesium-137 olisi saapunut rajojemme ulkopuolelta, mutta emme voi ihan vielä sulkea tätä vaihtoehtoa pois. Tiedämme myös, että se ei ole peräisin ydinkokeesta tai -reaktorista,” Ikäheimonen sanoi.

Helsingissä havaittiin pieniä määriä keinotekoisia radioaktiivisia aineita myös lokakuun alkupuolella.

Tuolloin havaittiin normaalista poikkeava määrä mangaania, kobolttia ja cesiumia. Niiden lähde jäi epäselväksi.

”Ne olivat häviävän pieniä määriä tähän verrattuna. Ei koskaan selvinnyt, mistä ne olivat peräisin. Se viittasi reaktorista peräisin olevaan päästöön, koska siinä oli useita nuklideja, mutta tässä tuoreessa tapauksessa ei ole meidän käsityksen mukaan kyse siitä”, Ikäheimonen sanoo.

 

Taustaa: Cesiumia levisi Espanjasta laajalle Eurooppaan 1998

Radioaktiivisten hiukkasten havaitseminen keskellä kaupunkia on pysäyttävä tieto, vaikka niitä olisi olemattoman vähän.

Lähimenneisyydessä on radioaktiivisia aineita päässyt ympäristöön niin Euroopassa kuin muualla maailmassa puolihuomaamatta.

Cesiumia levisi laajalle alueelle Euroopassa toukokuussa lopulla vuonna 1998 Espanjasta. Päästö oli nyt Helsingissä havaittuun verrattuna vakavampi ja laajempi.

Säteilymittarit kertoivat muun muassa Ranskassa, Sveitsissä, Italiassa, Saksassa ja Itävallassa, että ilmassa oli cesium-137:ää. Sitä oli paikoin tuhatkertaisesti normaalia enemmän.

Säteilyviranomaiset kuitenkin ilmoittivat useissa maissa, että päästöistä ei ollut terveydellisiä haittoja.

Vasta kesän alussa Espanjan viranomaiset saattoivat kertoa, että cesiumpilvi oli karannut Acerinoxin metallisulattamosta, joka oli Los Barriosissa Cadizissa Espanjan eteläkärjessä.

Säteilyä havaittiin ensin sulattamossa ja sitten kahdessa muussa tuotantolaitoksessa, jonne oli viety sulattamon jätettä. Henkilökuntaa altistui säteilylle useita viikkoja. Sairastumisista ei ole kerrottu.

Cesium-137

 Cesium-137 on alkuaine cesiumin radioaktiivinen isotooppi. Cesium on pehmeä alkalimetalli, joka hapettuu nopeasti joutuessaan tekemisiin ilman kanssa.

 Muodostuu yleisimmin ytimen halkeamis- eli fissioreaktiossa.

 Koska cesium-137 muodostaa helposti sidoksia kloridien kanssa, se esiintyy yleensä kiteisen jauheen muodossa. Puhtaassa muodossaan huoneenlämmössä cesium-137 on nestemäistä.

 Cesium-137:ää ja siitä lähtevää säteilyä käytetään esimerkiksi teollisuuden mittalaitteissa.

 Cesium-137:ää on levinnyt ympäristöön muun muassa Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudessa vuonna 1986 ja Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudessa vuonna 2011.

Lähde: Centers for Disease Control and Prevention

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • STUK (Säteilyturvakeskus)
 • säteily

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  3. 3

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  4. 4

   Naisten korkea koulutus ei ole syy lapsettomuuden kasvuun – vähän koulutetut naiset ohittivat muut lapsettomuudessa

  5. 5

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  6. 6

   Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

  7. 7

   ”Saksa on erittäin paha”, Trump sanoi G7-kokouksen alkajaisiksi – ilmasto- ja kauppa­politiikasta odotetaan kovaa vääntöä Yhdys­valtojen ja muiden maiden välillä

  8. 8

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  9. 9

   Tutkimus: Maahanmuuttajien kovempi työmoraali on totta, mutta kestää vain kaksi vuotta – sitten he oppivat maan tavoille

  10. 10

   Koomikko Iikka Kivi tuohtui stand up -kiertueen ”seksistiseen viestiin”, jätti kiertueen antaakseen tilaa naisille ja muunsukupuolisille – Promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  3. 3

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  4. 4

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  5. 5

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  6. 6

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  7. 7

   Koomikko Iikka Kivi tuohtui stand up -kiertueen ”seksistiseen viestiin”, jätti kiertueen antaakseen tilaa naisille ja muunsukupuolisille – Promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

  8. 8

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  9. 9

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  10. 10

   Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää