Valikko
Kotimaa

Säteilyturva­keskus paikansi Helsingin radio­aktiivisen cesiumin omaan rakennukseensa

Katso video ”Tuhkimosta”, joka mittasi korkeat radioaktiiviset lukemat.

Säteilyturvakeskus Stukin havainto radioaktiivisesta cesiumista on paikannettu rakennukseen, jossa Stuk itse toimii Helsingin Roihupellossa.

Samassa kiinteistöissä Stukin kanssa toimii myös radioaktiivista pienjätettä käsittelevä Suomen Nukliditekniikka. Stukista ei kuitenkaan suostuta vahvistamaan, että cesium on lähtöisin yrityksestä. HS ei tavoittanut Suomen Nukliditekniikan edustajaa.

Stuk kertoi tiistai-iltana tiedotteessaan, että cesium on nyt paikannettu kiinteistön autotalliin ja osaan kellaritiloja. Tilat on eristetty, ja kiinteistön lähialueet tutkitaan keskiviikkona aamupäivän aikana Stukin omilla mittauksilla.

”Säteilyn alkuperän selvittäminen on edelleen käynnissä. Mitatut pitoisuudet ovat erittäin pieniä eivätkä ole terveydelle haitallisia. Henkilökunta ja Stukin tiloissa olleet henkilöt eivät ole vaarassa”, sanoo Stukin Ympäristön säteilyvalvonta ja valmius -osaston johtaja Tarja K. Ikäheimonen.

Stuk kertoi maanantaina, että se oli havainnut Helsingin ilmassa radioaktiivista cesiumia tuhatkertaisesti enemmän kuin sitä on normaalisti. Havainto tehtiin viime viikon torstaina ja perjantaina. Säteilyn määrä oli kuitenkin vain miljoonasosa siitä, joka olisi edellyttänyt ihmisten suojautumista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ympäristöterveyden tutkimusprofessori emeritus Matti Jantunen sanoo, että cesiumia on täytynyt olla Stukin rakennuksessa noin tuhatkertainen määrä ilmassa havaittuun.

”Sitä suuruusluokkaa. Se on silti hirveän pieni ainemäärä.”

Stuk kertoi aiemmin tiistaina, ettei se havainnut kohonneita cesiumpitoisuuksia muilla paikkakunnilla, joiden hiukkaskerääjien suodattimet laitos tarkisti tiistaina.

Imatran, Kuopion, Loviisan, Olkiluodon ja Rovaniemen hiukkaskerääjien tuloksissa ei ollut mitään poikkeavaa.

Myös Helsingissä on säteilyn määrä vähentynyt normaalille tasolle, Ikäheimonen kertoi aiemmin tiistaina.

”Radioaktiivisuuden mittaaminen filttereistä vie useita tunteja ja joissain tapauksissa jopa vuorokauden”, Ikäheimonen kuvaili.

Aiemmin Stuk kertoi, että cesiumin alkuperä ei ole vielä tiedossa.

”On epätodennäköistä, että cesium-137 olisi saapunut rajojemme ulkopuolelta, mutta emme voi ihan vielä sulkea tätä vaihtoehtoa pois. Tiedämme myös, että se ei ole peräisin ydinkokeesta tai -reaktorista,” Ikäheimonen sanoi.

Helsingissä havaittiin pieniä määriä keinotekoisia radioaktiivisia aineita myös lokakuun alkupuolella.

Tuolloin havaittiin normaalista poikkeava määrä mangaania, kobolttia ja cesiumia. Niiden lähde jäi epäselväksi.

”Ne olivat häviävän pieniä määriä tähän verrattuna. Ei koskaan selvinnyt, mistä ne olivat peräisin. Se viittasi reaktorista peräisin olevaan päästöön, koska siinä oli useita nuklideja, mutta tässä tuoreessa tapauksessa ei ole meidän käsityksen mukaan kyse siitä”, Ikäheimonen sanoo.

 

Taustaa: Cesiumia levisi Espanjasta laajalle Eurooppaan 1998

Radioaktiivisten hiukkasten havaitseminen keskellä kaupunkia on pysäyttävä tieto, vaikka niitä olisi olemattoman vähän.

Lähimenneisyydessä on radioaktiivisia aineita päässyt ympäristöön niin Euroopassa kuin muualla maailmassa puolihuomaamatta.

Cesiumia levisi laajalle alueelle Euroopassa toukokuussa lopulla vuonna 1998 Espanjasta. Päästö oli nyt Helsingissä havaittuun verrattuna vakavampi ja laajempi.

Säteilymittarit kertoivat muun muassa Ranskassa, Sveitsissä, Italiassa, Saksassa ja Itävallassa, että ilmassa oli cesium-137:ää. Sitä oli paikoin tuhatkertaisesti normaalia enemmän.

Säteilyviranomaiset kuitenkin ilmoittivat useissa maissa, että päästöistä ei ollut terveydellisiä haittoja.

Vasta kesän alussa Espanjan viranomaiset saattoivat kertoa, että cesiumpilvi oli karannut Acerinoxin metallisulattamosta, joka oli Los Barriosissa Cadizissa Espanjan eteläkärjessä.

Säteilyä havaittiin ensin sulattamossa ja sitten kahdessa muussa tuotantolaitoksessa, jonne oli viety sulattamon jätettä. Henkilökuntaa altistui säteilylle useita viikkoja. Sairastumisista ei ole kerrottu.

Cesium-137

 Cesium-137 on alkuaine cesiumin radioaktiivinen isotooppi. Cesium on pehmeä alkalimetalli, joka hapettuu nopeasti joutuessaan tekemisiin ilman kanssa.

 Muodostuu yleisimmin ytimen halkeamis- eli fissioreaktiossa.

 Koska cesium-137 muodostaa helposti sidoksia kloridien kanssa, se esiintyy yleensä kiteisen jauheen muodossa. Puhtaassa muodossaan huoneenlämmössä cesium-137 on nestemäistä.

 Cesium-137:ää ja siitä lähtevää säteilyä käytetään esimerkiksi teollisuuden mittalaitteissa.

 Cesium-137:ää on levinnyt ympäristöön muun muassa Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudessa vuonna 1986 ja Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudessa vuonna 2011.

Lähde: Centers for Disease Control and Prevention

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • STUK (Säteilyturvakeskus)
 • säteily

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  3. 3

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  6. 6

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  7. 7

   Puolustusministeri Niinistö ryöpyttää: ”Reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”

  8. 8

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  9. 9

   10 vinkkiä, joiden avulla syöt helposti enemmän kasviksia – asiantuntijat neuvovat lisäämään kasviksia niin kakkuun kuin pastaankin

  10. 10

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää