Valikko
Kotimaa

Enemmistö kunnista toteuttaa todennäköisesti päivähoitoleikkaukset

Useimmat kunnat näyttävät rajaavan subjektiivista päivähoito-oikeutta ja kasvattavan yli 3-vuotiaiden ryhmäkokoja, kertoo Kuntaliiton kysely.

Useimmat kunnat näyttävät toteuttavan subjektiivisen päivähoidon rajausta ja ryhmäkoon nostamista koskevat päivähoitoleikkaukset, selviää Kuntaliiton tekemästä varhaiskasvatuskyselystä.

Kyselyyn vastanneista kunnista 16 ilmoitti, etteivät ne rajaa subjektiivista päivähoito-oikeutta. Joukossa ovat muun muassa Helsinki, Espoo ja Tampere. Kuntaliiton mukaan näissä kunnissa asuu noin 1,4 miljoonaa suomalaista.

Kuntaliiton kyselyyn vastasi 254 kuntaa eli 86 prosenttia kaikista Suomen kunnista.

Vastauksen antaneista kunnista 26 kertoi rajaavansa päivähoito-oikeutta. 45 kuntaa oli käsitellyt rajausta, mutta asiasta ei oltu vielä päätetty.

Enemmistö kunnista, 151 kuntaa, ei ollut käsitellyt toimielimissään varhaiskasvatusoikeuden rajaamista. Kunnat ovat voineet päättää itsenäisesti, toteuttavatko ne hallituksen ja eduskunnan päättämät päivähoitoleikkaukset.

Kuntien on kuitenkin tehtävä päätös erikseen vain silloin, jos ne haluavat toimia eri tavalla kuin laki määrittää, Kuntaliiton varhaiskasvatuksen erityisasiantuntija Jarkko Lahtinen muistuttaa.

”Todennäköistä on, että aika monessa kunnassa toimitaan lain mukaisesti. Jonkinlainen varaus on vielä pidettävä, sillä jotkut kunnat esimerkiksi saattavat odottaa päätöstä uudesta varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaista ja tekevät sitten kokonaisratkaisun”, Lahtinen sanoo.

Asiakasmaksulaki koskee päivähoitomaksujen korotuksia, jotka tulisivat muiden päivähoitoleikkausten tavoin voimaan elokuussa.

Eduskunta päätti viime joulukuussa rajata lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta 20 tuntiin viikossa, jos vanhemmat eivät ole kokoaikatyössä tai opiskele päätoimisesti. Useat asiantuntijat ovat arvostelleet päätöstä.

Lahtinen toivoo, että keskustelu siirtyisi siitä, kuinka monta tuntia lapset päivähoidossa viettävät siihen, mitä he päivän aikana tekevät. Tärkeä kysymys on myös se, miten toiminta järjestetään osapäiväisenä tai -viikkoisena vanhempien ja lasten toiveita kuunnellen.

”Kaikkien lasten kanssa ne varhaiskasvatuslain mukaiset tavoitteet, kuten esimerkiksi iän ja kehityksen mukaisen kasvun ja hyvinvoinnin edistäminen, on saavutettava sekä nyt että ensi syksynä. Lapsen näkökulmasta tavoitteet on mahdollista saavuttaa myös esimerkiksi neljän tunnin päivittäisellä osallistumisella”, hän sanoo.

Kuntaliiton kyselyssä selvitettiin myös, ”miten kunnat aikovat edetä niin sanotun päivähoitoasetuksen suhdeluvun osalta.” Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, aikovatko kunnat nostaa yli 3-vuotiaiden päiväkotiryhmien kokoja.

Hallitus päätti asetuksella syksyllä, että jatkossa ryhmissä saa olla kahdeksan kokopäivälasta yhtä aikuista kohden eli 24 lasta kolmea kasvattajaa kohden. Tähän asti lapsia on saanut olla seitsemän aikuista kohti eli ryhmässä yhteensä 21.

Asiantuntijat ja varhaiskasvatuksen työntekijät ovat pelänneet, että ryhmäkoot voivat kasvaa käytännössä tätä enemmän, sillä osapäivälapsia koskevat löyhemmät henkilöstömitoitukset.

Kyselyssä 30 kuntaa kertoi päättäneensä jatkaa nykymallia ja 30 muuttaa käytäntöä lasten ja aikuisten välisen suhdeluvun osalta. Edelleen suurin osa kunnista ei ole päättänyt asiasta eli ne toteuttanevat uudistukset.

Lahtisen mielestä uudistus ei tarkoita sitä, että päiväkotiryhmiin lisättäisiin automaattisesti lapsia. Monet päiväkodit ovat nykyäänkin täynnä, hän sanoo.

”Kunnissa ei lähdetä välttämättä heti muuttamaan lapsimääriä, vaan toimitaan tilanteen mukaan. Jos päivähoitohakemuksia tulee kesken vuoden, mukaan voidaan ottaa ehkä lisää lapsia, tai toimia muulla tavalla joustavasti.”

Toisaalta kunnat ovat kertoneet, että vaikka vanhoihin päiväkoteihin ei mahtuisi isompia ryhmiä, uudistus otetaan huomioon, kun rakennetaan uusia päiväkoteja.

”Nykyäänkin tilat ovat monipuolisia, pienryhmille sopivia toimintatiloja. Se, että tehtäisiin tietylle lapsimäärälle sopivia huoneita, jossa oltaisiin ryhmän kanssa koko päivä, ei ole enää nykypäivää”, Lahtinen sanoo.

Kuusitoista kuntaa ei rajaa päivähoito-oikeutta

 Nämä kunnat eivät rajaa päivähoito-oikeutta: Alavus, Espoo, Eura, Forssa, Helsinki, Karvia, Kemi, Kotka, Laukaa, Nokia, Parainen, Pedersöre, Raahe, Riihimäki, Tampere ja Uusikaupunki.

 Eduskunta päätti joulukuussa rajata lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta 20 tuntiin viikossa, jos vanhemmat eivät ole kokoaikatyössä tai opiskele päätoimisesti.

 Päivähoitoa leikataan myös muilla tavoilla. Esimerkiksi yli kolmivuotiaiden ryhmäkoot kasvavat ja päivähoitomaksut noussevat. Uudistukset tulevat voimaan elokuussa.

 Kunnat päättävät itsenäisesti, toteuttavatko ne leikkauksia vai eivät.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  4. 4

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  5. 5

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  6. 6

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  7. 7

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Lontoon terrori-iskujen uhriluku nousee –poliisi uskoo tunnistaneensa hyökkääjän

  10. 10

   Helsingissä on huutava pula pienistä asunnoista – kuntavaali­ehdokkaat täysin eri mieltä ratkaisukeinoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  9. 9

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  7. 7

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää