Valikko
Kotimaa

Aarnion puolustus: Syyttäjät rakensivat tarinan, joka on muuttunut vikkelästi

Käräjäoikeudessa kuullaan torstaina Jari Aarnion puolustuksen loppulausunto.

Helsingin käräjäoikeudessa oli torstaina vuorossa Jari Aarnion puolustuksen loppulausunto. Aarniota syytetään muun muassa kahdeksasta törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeistä virkarikoksista. Lisäksi Aarniota syytetään oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta ja törkeästä todistusaineiston vääristelemisestä.

Jari Aarnio johti syyttäjien mukaan organisaatiota, joka toi Suomeen yli tuhat kiloa hasista.

Aarnio sanoi aamupäivällä oikeudenkäynnin tauolla, että tänään on ”meidän päivämme”, jolloin puolustus kertoo, ”mitä elävässä elämässä on tapahtunut”.

”He [syyttäjät] ovat kehittäneet tarinan. Totuus on toisenlainen kuin tarina”, Aarnio sanoi viestimille.

Hänen mukaansa kyse ei ole ollut syyttäjien väittämästä huumerikosten tekemisestä vaan huumepoliisin työstä.

Aarnio on kiistänyt kaikki syytteet.

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi aloitti oikeussalissa loppulausuntonsa kertomalla, että syyttäjät ovat rakentaneet televalvontatietojen perusteella tarinan, joka on muuttunut vikkelämmin kuin kenenkään vastaajan kertomus.

Leppiniemen mukaan syyttäjät eivät ole näyttäneet, että Aarnio olisi yksin käyttänyt niin kutsuttuja Pasilan miehen puhelimia, joita on syyttäjän mukaan käytetty huumekauppoihin. Puolustuksen mukaan kyse on ollut huumepoliisin operaatiopuhelimista, joita ovat käyttäneet useat poliisit.

”Syyttäjät eivät ole osoittaneet, että puhelimet ovat olleet Aarniolla, mutta vaikka olisikin niin entä sitten. Näillä on ollut ihan laillinen käyttö”, Leppiniemi sanoi.

Puolustuksen mukaan puhelimia on käytetty tietolähdetoimintaan ja henkilöiden suojaamiseen. Leppiniemi huomautti, että Aarnio on esitutkinnan alusta saakka myöntänyt pitäneensä joskus yhteyspuhelimia: toisinaan juhlapyhinä ja lomilla, pyynnöistä muulloinkin. ”Pääosin nämä yhteydenpitopuhelimet eivät ole olleet Aarnion hallussa”, Leppiniemi sanoi.

Puolustuksen mukaan syyttäjät eivät ole saaneet osoitettua paikannustietojen avulla, että puhelimet olisivat olleet Aarnion kotona, vaan ne ovat olleet tarkkailuryhmän piilokonttorissa ja autoissa läheisellä parkkipaikalla. Syyttäjien mukaan puhelimet ovat myös seuranneet Aarnion liikkeitä. Puolustus taas kertoo, että paikannukset selittyvät useasti sillä, että Aarnio on ollut tutkijoiden kanssa samassa paikassa ja puhelimet ovat olleet tutkijoilla.

Leppiniemi huomautti myös, että huumerikosyksikön tutkijat tarkkailivat reaaliaikaisesti hasistynnyrijuttuun liittyneitä henkilöitä tapahtumavuosina, mutta silloin asioita ei osattu yhdistää. Myöhemmin keskusrikospoliisi pääsi tynnyrijutun jäljille Hollannin viranomaisten tekemän takavarikon avulla.

Leppiniemi ihmetteli myös sitä, että miten olisi ylipäätään voinut olla mahdollista, että Aarnio olisi pyörittänyt laajamittaista huumebisnestä 1990-luvulta saakka samaan aikaan, kun Suomen parhaat huumetutkijat ovat viereisessä huoneessa.

Leppiniemi vetosi myös siihen, ettei puolustukselle ole annettu kaikkia tarpeellisia tietoja. ”Aarniolla ei ole minkäänlaista luottoa, että tutkinta toisi oma-aloitteisesti esille hänen kannaltaan myönteisiä seikkoja.” Leppiniemen mukaan puolustus ei ole saanut haltuunsa esimerkiksi Aarnion virkasähköposteja, vaan niitä on vain voinut käydä lukemassa keskusrikospoliisissa.

Puolustus ei ole myöskään saanut pyytämäänsä selvitystä Aarnion työtehtävistä tai tietoja poliisin epäiltyjen rekisteriin tehdyistä merkinnöistä. Leppiniemen mukaan puolustus ei saanut riittävissä määrin myöskään televalvontatietoja käyttöönsä. ”Materiaali, jota saatiin, oli todella vaillinaista.”

Leppiniemi huomautti myös, että oikeudessa kukaan ei ole kertonut Aarnion toimineen syytteessä kuvatulla tavalla. United Brotherhood -jengin entinen johtohahmo Keijo Vilhunen sekä niin kutsuttu Malmin nainen olivat esitutkinnan aikana kertoneet Aarnion kannalta kiusallisia seikkoja, mutta peruivat puheensa oikeudessa.

”Kanssavastaajien kertomusten muutos tulee olemaan keskiössä. Esitutkintakertomus ei voi olla keskeinen näyttö”, Leppiniemi sanoi.

Leppiniemen mukaan Malmin naisen osalta kuulustelut ovat olleet vähintäänkin erikoisia. ”Balladit alkuun, tunteja kestäviä, eri merkitä taukoja, mutta kirjataan vain vähän tekstiä.” Kuulustelijan ja Malmin naisen väliltä on tiedossa satoja tekstiviestejä. Lisäksi on ollut soittoja, sähköposteja ja tapaamisia. Kuulustelija oli myös antanut Malmin naiselle rahaa, puhelimia ja skootterin.

”[Naisen] esitutkintakertomus on syyttäjän keskeinen näyttö Aarniota vastaan ja Aarnio kyseenalaistaa kuulustelijan puolueettomuuden”, Leppiniemi sanoi. Hän muistutti myös, että kuulustelijasta on myös aloitettu virkarikostutkinta.

Leppiniemen mukaan myös Vilhusen ja Trevocin toimitusjohtajan Pasi Pataman kuulusteluihin liittyy kummallisuuksia. Hän sanoi myös, että Vilhusen kertomukset eivät saa mitään tukea muusta näytöstä.

Leppiniemi moitti myös sitä, että syyttäjät ovat marssittaneet tutkintaryhmän jäseniä todistamaan epäiltyjen kanssa käydyistä epävirallisista keskusteluista. Leppiniemi moitti myös sitä, että oikeudessa on muutenkin käsitelty sellipuheita ja epäuskottavia todistajia. ”Tää Seiskan löytämä Veiko. Kelpaako tutkinnalle mikä tahansa kertomus Aarniosta?”

Leppiniemen mukaan Aarniolla ei ole minkäänlaista luottamusta objektiiviseen tutkintaan. Puolustuksen mielestä tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto on jäävi, koska hän oli syyttäjänä huumepoliisin aiemmassa virkarikosjutussa. Leppiniemi muistutti myös, että huumepoliisi ja krp olivat riitautuneet tynnyrijutun tutkinnassa. ”Toisella puolella pöytää istuneet ovat epäiltyjä, toisella puolella istuneet tutkivat juttua.”

”Aarnion nimeämät henkilöt ja ne, jotka kertovat kuten Aarnio, leimataan valehtelijoiksi ja tehdään jopa rikosilmoituksia”, Leppiniemi sanoi.

Leppiniemen mukaan sekään ei pidä paikkaansa, ettei Aarnio olisi selvittänyt asioita esitutkinnan aikana. Leppiniemi kertoi, että Aarnio on huumejutun ensimmäisestä pakkokeinoistunnosta lähtien kertonut, että kyse on ollut tietolähdetoiminnasta. Lisäksi hän on puhunut asiasta kuulusteluissa tammikuun alussa 2014.

”Asian kertominen oli vaikeaa Aarniolle, koska hän tiesi toimivansa lainvastaisesti. Tietolähdetoimintaa ei koskaan paljasteta ja hän on tähän tilanteeseen joutunut.” ”Syyttäjien väite siitä, että selitystä ei olisi annettu tai se olisi vaihdellut, on ehdottoman väärä.”

Leppiniemen mukaan Aarnio on lupauksensa mukaan oikeudessa selvittänyt, mistä hän on saanut ylimääräisen varallisuutensa. Rahat on saatu liikemieheltä vuonna 2002, eivätkä ne liity huumausainerikoksiin. Puolustuksen mukaan ne oli myös suurilta osin käytetty ennen tynnyrijutun alkamista. ”Totta kai voidaan keskustella siitä, miten eettistä Aarnion toiminta oli, mutta siitä ei nyt ole kyse, vaan siitä onko Aarnio syyllistynyt niihin rikoksiin, joista häntä syytetään”, Leppiniemi sanoi.

Leppiniemi sanoi myös, ettei summan ilmoittaminen verottajalle ollut ollut yksinkertaista. ”Miten Aarnio olisi ilmoittanut saamansa varallisuuden vuonna 2002. Se kohdistui [liikemiehen] hyväksi tehtyihin toimiin pitkän ajan kuluessa. Olisiko voinut tulla rahanpesuepäily?” Leppiniemi sanoi.

Hän lisäsi myös, että kolme todistajaa on kertonut Aarnion ja liikemiehen yhteydestä. Lisäksi liikemiehen leski on toisen oikeusprosessin yhteydessä kertonut miehensä rahankäytöstä seikkoja, jotka tukevat Aarnion kertomusta. Miehen tililtä oli nostettu yli miljoona euroa ennen tämän kuolemaa ja lesken mukaan ne ovat menneet hänen miehensä naisystäville tai liikekumppaneille.

Aarnion pihalta löytynyt rahakätkö taas on puolustuksen mukaan lavastus. Rahakoirat eivät havainneet kätköä ensimmäisellä kotietsinnällä. Lisäksi kätkö oli niin pinnassa, että Aarnion alaiset olisivat havainneet sen ennen kuorikatteen levittämistä, jos se olisi ollut siellä jo loppuvuodesta 2013.

Lisäksi tontilla oli ollut materiaaleja, joita olisi voinut käyttää kätkön rakentamisessa.

Aarnion puolustuksen loppulausunnon lisäksi torstaina kuullaan myös kahden muun syytetyn lausunnot. Loppulausunnot jatkuvat vielä perjantaina ja ensi viikon tiistaina.

Lue yhteenveto syyttäjien loppulausunnosta täältä sekä juttu syyttäjien seuraamuskannanotosta täältä.

Aarnion lisäksi on useita muita syytettyjä

 Huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huumeoikeudenkäynti alkoi viime kesäkuussa. Aarniota syytetään muun muassa kahdeksasta törkeästä huumausainerikoksesta. Aarnio johti syyttäjien mukaan organisaatiota, joka toi Suomeen yli tuhat kiloa hasista.

 Aarnion rikoskumppaniksi epäillään United Brotherhood -jengin entistä keulahahmoa Keijo Vilhusta. Vilhunen on syytteessä muun muassa kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta.

 Syytteessä on myös niin kutsuttu Malmin nainen, jonka epäillään järjestelleen Aarniolle hasiskontakteja. Lisäksi syytteessä on takavuosien huumesalakuljettajan Miika Kortekallion sukulaisnainen.

 Lisäksi syytteessä on kolme Aarnion entistä alaista. Heitä syytetään erilaisista virkarikoksista.

 Syyttäjät ja asianomistajat ovat jo pitäneet loppulausuntonsa ja torstaina alkaa puolustuksen vuoro. Ensin vuorossa on Aarnio. Syytettyjen loppulausuntoja kuullaan vielä myös perjantaina ja ensi viikon tiistaina.

 Aarnion käräjät eivät kuitenkaan lopu huumejutun loppulausuntoihin, sillä käräjäoikeudessa käsitellään vielä Aarnion muita syytteitä muutaman viikon ajan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  2. 2

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  5. 5

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  6. 6

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  7. 7

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  8. 8

   Ilmastonmuutos takoo ennätyksiä – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

  9. 9

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  10. 10

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  5. 5

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  9. 9

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  10. 10

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää