Valikko
Kotimaa

Cesiumhavainnon aiheutti UPM:n tehtaan mittalaitteen säteilykapseli

”Kapseli on vuodelta 1975. Voi olla, että ajan kuluessa kuori on heikentynyt, ja se on alkanut päästää cesiumia ulos”, Suomen Nukliditekniikka Oy:n Jarno Koikkalainen sanoo. ”Onni onnettomuudessa, etten saanut purettua kapselia. Silloin kontaminaatio olisi ollut vielä suurempi.”

Viime viikolla tehdyn cesiumhavainnon lähteeksi on varmistunut metsäyhtiö UPM:n käytössä olleen mittalaitteen säteilykapseli. UPM tiedotti asiasta myöhään torstai-iltana.

Tiedotteen mukaan mittalaite on ollut käytössä UPM:n Jämsänkosken tehtaan hiertämöllä. Laite irrotettiin purkutöissä tammikuun alussa, jonka jälkeen se siirrettiin Kaipolan tehtaalle suljettuun säteilylähdevarastoon.

Säteilyturvakeskus (Stuk) kävi torstaina varmistamassa Jämsänkosken ja Kaipolan tilojen puhtauden. Stuk totesi, etteivät tilat ole saastuneet, kertoo UPM tiedotteessaan.

Suomen Nukliditekniikka Oy:tä pyörittävä Jarno Koikkalainen toi viikkoa aiemmin tiloihinsa Helsingin Roihupeltoon säteilykapseleita toimitettavaksi loppusijoitukseen Olkiluotoon.

Niiden joukossa oli hienojakoista radioaktiivista pölyä levittänyt mittalaitteen säteilykapseli.

”Yhdestä purkamatta jääneistä säteilylähdesuojuksista löytyi aivan älytön kontaminaatio (saastuminen). Selvisi, että säteilylähde siellä sisällä on rikkoutunut”, Koikkalainen sanoo.

Säteilyturvakeskuksen (Stuk) Säteilytoiminnan valvonta -osaston johtaja Eero Kettunen vahvistaa tiedot.

Kyseessä on Koikkalaisen mukaan noin 20 senttimetriä korkea ja halkaisijaltaan 15-senttinen teräksestä ja lyijystä valmistettu lieriö, jonka sisällä on pieni teräskapseli. Kapselin sisällä on pulverimaista cesium 137:ää.

Kapseli on tiukasti hapettunut kiinni suojalieriöön, eikä sitä todennäköisesti edes yritetä saada ulos.

”Kapseli on vuodelta 1975. Voi olla, että ajan kuluessa kuori on heikentynyt, ja se on alkanut päästää cesiumia ulos”, Koikkalainen sanoo.

”Onni onnettomuudessa, etten saanut purettua kapselia. Silloin kontaminaatio olisi ollut vielä suurempi.”

Vioittunut lieriö on nyt pakattu tiiviisti muoviin ja varastoitu odottamaan siirtoa Olkiluotoon.

Cesiumpäästön lähde löytyi vasta useita päiviä kestäneen etsinnän jälkeen.

”Rikkinäistä lähdettä ei ole ennen sattunut kohdalle”, Koikkalainen sanoo.

Myös Eero Kettusen mukaan kapseleiden rikkoutumiset ovat hyvin harvinaisia.

”Ei ole sattunut omalle kohdalleni aiemmin.”

Tilanne jatkuu Helsingin Roihupellossa nyt pikkutarkoilla siivoustöillä. Säteilyturvakeskus siivoa ensin oman autotallinsa ja kellaritiloja, joihin cesiumia on päässyt. Kukaan ei tiedä, montako päivää työhön menee.

”Haluamme jokaisen atomin saada sieltä pois, ettei se lähde leviämään muihin tiloihin”, ympäristön säteilyvalvonta ja valmius -osaston johtaja Tarja K. Ikäheimonen sanoo.

Suomen Nukliditekniikan tilat ovat myös pahoin saastuneet. Niiden siivoukseen päästään vasta, kun Stuk on puhdistanut omansa.

”Putsaus on työläs prosessi. Vaikea sanoa, kauanko kestää, kun siellä on kaikenlaista irtotavaraa. Pari kolme viikkoa arviolta”, Koikkalainen sanoo.

Suomen Nukliditekniikka kerää muun muassa teollisuudelta ja sairaaloilta matala-aktiivista jätettä ja toimittaa sitä edelleen loppusijoitukseen. Toiminta on pysähdyksissä siivouksen ajan.

Osapuolet eivät ole vielä keskustelleet vastuukysymyksistä ja kustannusten jaosta.

Suojapukuihin sonnustautuneet Stukin työntekijät aloittivat keskiviikkona kellaritilojen puhdistamisen.

Pintoja, aluksi autotallin lattiaa, pyyhitään kosteilla räteillä jokaisen cesiumatomin keräämiseksi pois. Välillä tehdään aikaa vieviä mittauksia etenemisen kartoittamiseksi.

”Stuk haluaa tilat täysin puhtaaksi, koska riskinä on laitoksen herkkien laboratoriotilojen ja -laitteiden saastuminen”, Tarja Ikäheimonen sanoo.

Ihmisille Helsingissä havaituista cesiummääristä ei Ikäheimosen mukaan aiheudu riskiä.

”Kostealla pyyhkiminen on paras käsittelytapa, jotta aine ei pöllyä eteenpäin.”

Stuk kertoi maanantaina, että se oli havainnut Helsingin ilmassa radioaktiivista cesiumia tuhatkertaisesti enemmän kuin sitä on normaalisti.

Havainto tehtiin viime viikon torstaina ja perjantaina. Säteilyn määrä oli kuitenkin vain miljoonasosa siitä, joka olisi edellyttänyt ihmisten suojautumista.

Cesium-137

 Cesium-137 on alkuaine cesiumin radioaktiivinen isotooppi. Cesium on pehmeä alkalimetalli, joka hapettuu nopeasti joutuessaan tekemisiin ilman kanssa.

 Muodostuu yleisimmin ytimen halkeamis- eli fissioreaktiossa.

 Koska cesium-137 muodostaa helposti sidoksia kloridien kanssa, se esiintyy yleensä kiteisen jauheen muodossa. Puhtaassa muodossaan huoneenlämmössä cesium-137 on nestemäistä.

 Cesium-137:ää ja siitä lähtevää säteilyä käytetään esimerkiksi teollisuuden mittalaitteissa.

 Cesium-137:ää on levinnyt ympäristöön muun muassa Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudessa vuonna 1986 ja Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudessa vuonna 2011.

Lähde: Centers for Disease Control and Prevention

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • STUK (Säteilyturvakeskus)
 • säteily

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  3. 3

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  6. 6

   Puolustusministeri Niinistö ryöpyttää: ”Reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  9. 9

   10 vinkkiä, joiden avulla syöt helposti enemmän kasviksia – asiantuntijat neuvovat lisäämään kasviksia niin kakkuun kuin pastaankin

  10. 10

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää