Valikko
Kotimaa

Yhteenveto: HS kokosi puolustuksen keskeiset väitteet Aarnion syyttömyydestä

Puolustuksen mukaan kyse oli tietolähdetoiminnasta.

Helsingin käräjäoikeudessa oli torstaina vuorossa Jari Aarnion puolustuksen loppulausunto. Puolustus pyrki osoittamaan syyttäjien koko näytön Aarnion syyllisyydestä vääräksi.

Syyttäjien mukaan Helsingin huumepoliisin päällikkönä toiminut Aarnio johti rikollisorganisaatiota, joka toi Suomeen yli tuhat kiloa hasista. Lisäksi häntä syytetään useista rikoksista, jotka liittyvät syyttäjien mukaan huumekauppojen peittelyyn.

Puolustuksen mukaan huumerikoksia ei ole tapahtunut, eikä Aarniolla siten ollut mitään motiivia peitellä niitä.

Sen sijaan syyttäjät ovat kehittäneet televalvontatietojen perusteella tarinan, joka on muuttunut vikkelämmin kuin kenenkään syytetyn kertomus.

”Totuus on toisenlainen kuin tarina”, Aarnio sanoi oikeustalossa viestimille.

HS esittelee puolustuksen oleellisimmat väitteet.

Puolustus: Nämä teemat osoittavat syyttömyyden

1 Juttu liittyy tietolähdetoimintaan. Puolustuksen mukaan Aarnio on huumejutun ensimmäisestä pakkokeinoistunnosta lähtien kertonut, että kyse oli huumerikosten tekemisen sijaan poliisin tietolähdetoiminnasta.

”Asian kertominen oli vaikeaa Aarniolle, koska hän tiesi toimivansa lainvastaisesti. Tietolähdetoimintaa ei koskaan paljasteta ja hän on tähän tilanteeseen joutunut”, Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi totesi oikeussalissa.

”Syyttäjien väite, että selitystä ei olisi annettu tai se olisi vaihdellut, on ehdottoman väärä.”

2 Puhelimet ovat poliisin operaatiopuhelimia. Puolustuksen mukaan syyttäjillä ei ole näyttöä väitteelleen, että Aarnio olisi käyttänyt yksin niin kutsuttuja Pasilan miehen puhelimia. Syyttäjien mukaan niitä käytettiin huumerikoksiin.

Kyse on Aarnion mukaan ollut huumepoliisin operaatiopuhelimista.

Aarnio on myöntänyt pitäneensä puhelimia mukanaan muun muassa loma-aikoina, mutta ne ovat olleet pää­osin muiden poliisien käytössä.

Puolustuksen mukaan syyttäjät eivät ole saaneet osoitettua paikannustietojen avulla, että puhelimet olisivat olleet Aarnion kotona. Puhelimet ovat olleet asunnon sijasta tarkkailuryhmän piilokonttorissa sekä autoissa parkkipaikalla. Ne ovat sijainneet saman tukiaseman alueella kuin Aarnion asunto.

Syyttäjien mukaan puhelimien paikannustiedot noudattelevat Aarnion liikkeitä.

Puolustuksen mukaan paikannukset selittyvät usein sillä, että Aarnio on ollut tutkijoiden kanssa samassa paikassa ja puhelimet ovat olleet tutkijoilla.

Puolustus kiistää, että huumepoliisi olisi pimittänyt tietoja puhelimista keskusrikospoliisilta. Niistä kerrottiin heti, kun se oli mahdollista.

3 Muut syytetyt ovat muuttaneet kertomuksiaan. Leppiniemi huomautti, että kukaan ei ole kertonut oikeudessa Aarnion toimineen syytteessä kuvatulla tavalla.

United Brotherhood -jengin entinen johtohahmo Keijo Vilhunen sekä niin kutsuttu Malmin nainen kertoivat tutkinnan aikana Aarnion kannalta kiusallisia seikkoja, mutta he peruivat puheensa oikeudessa.

”Kanssavastaajien kertomusten muutos tulee olemaan kes­kiössä. Esitutkintakertomus ei voi olla keskeinen näyttö”, Leppiniemi sanoi.

Vilhusen aiemmat puheet eivät saa puolustuksen mukaan mitään tukea muusta näytöstä.

Erityisesti Malmin naisen kuulustelut ovat myös olleet vähintäänkin erikoisia.

Kuulustelijan ja Malmin naisen väliltä on tiedossa satoja tekstiviestejä sekä soittoja, sähköposteja ja tapaamisia.

Kuulustelija oli myös antanut Malmin naiselle rahaa ja skootterin, ja asiasta on alkanut virkarikostutkinta.

4 Aarnion rahoille on selitys. Puolustuksen mukaan Aarnio on saanut yli 400 000 euroa liikemieheltä vuonna 2002, eivätkä rahat liity huumerikoksiin.

”Totta kai voidaan keskustella siitä, miten eettistä Aarnion toiminta oli, mutta siitä ei nyt ole kyse, vaan siitä onko Aarnio syyllistynyt niihin rikoksiin, joista häntä syytetään”, Leppiniemi totesi.

Kolme todistajaa on kertonut Aarnion ja liikemiehen yhteydestä. Miehen tililtä oli nostettu yli miljoona euroa ennen tämän kuolemaa. Lesken mukaan rahat menivät muun muassa miehen liikekumppaneille.

5 Rahakätkö ei kuulunut Aarniolle. Aarnion pihalta löytynyt rahakätkö oli puolustuksen mukaan lavastus.

Rahakoirat eivät havainneet kätköä ensimmäisellä kotietsinnällä. Kun Aarnion alaiset kävivät levittämässä paikalle kuorikatetta loppuvuodesta 2013, he olisivat huomanneet kätkön, jos se olisi ollut jo silloin olemassa.

6 Tutkinta oli puutteellista ja puolueellista. Leppiniemen mukaan tutkintaryhmä ei ole antanut puolustukselle läheskään kaikkia tarpeellisia tietoja. ”Aarniolla ei ole minkäänlaista luottoa, että tutkinta toisi oma-aloitteisesti esille hänen kannaltaan myönteisiä seikkoja.”

Puolustus ei ole saanut pyynnöistään huolimatta esimerkiksi selvitystä Aarnion työtehtävistä, tietoja poliisin epäiltyjen rekisteriin tehdyistä merkinnöistä eikä riittävästi televalvontatietoja.

”Materiaali, jota saatiin, oli todella vaillinaista.”

Puolustuksen mielestä tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto on jäävi, koska hän oli syyttäjänä huumepoliisin aiemmassa virkarikosjutussa.

Leppiniemi muistutti myös, että huumepoliisi ja krp olivat riitautuneet tynnyrijutun tutkinnassa.

Aarnion alaisen puolustus: Teki vain virkatehtäviä

Torstaina oikeudessa kuultiin myös Aarnion alaisuudessa työskennelleen rikosylikonstaapelin loppulausunto. Mies on syytteessä muun muassa useista törkeistä virkarikoksista.

Hänen epäillään tehneen erilaisia toimia, jotka auttoivat Aarniota jälkien peittelyssä.

Mies on kiistänyt syytteet. Asianajaja Jouko Pelkosen mukaan hänen päämiehensä tavoitteena ja pyrkimyksenä on ollut kaiken aikaa tehdä hyvää poliisityötä.

Puolustuksen mukaan syyttäjät eivät ole näyttäneet, että miehellä olisi ollut motiivi sotkea krp:n tynnyritutkintaa tai että hän olisi tiennyt, että jollain muulla olisi tällainen motiivi.

Mies kiistää myös syyttäjän väitteen, jonka mukaan jengiläistä olisi yritetty lavastaa Pasilan mieheksi. Jengiläiseen oli kohdistettu perusteltuja tutkintatoimia ja ne eivät liittyneet tynnyrijuttuun.

Loppulausunnot jatkuvat perjantaina

 Jari Aarnion huumeoikeudenkäynti alkoi viime kesäkuussa. Hän kiistää kaikki syytteet.

 Aarniota syytetään muun muassa kahdeksasta törkeästä huumausainerikoksesta, törkeistä virkarikoksista, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta ja törkeästä todistusaineiston vääristelemisestä.

 Oikeudenkäynti jatkuu perjantaina ja ensi tiistaina muiden syytettyjen loppulausunnoilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  3. 3

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  4. 4

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  5. 5

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  6. 6

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  7. 7

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  8. 8

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  9. 9

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  10. 10

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää