Valikko
Kotimaa

Yhteenveto: HS kokosi puolustuksen keskeiset väitteet Aarnion syyttömyydestä

Puolustuksen mukaan kyse oli tietolähdetoiminnasta.

Helsingin käräjäoikeudessa oli torstaina vuorossa Jari Aarnion puolustuksen loppulausunto. Puolustus pyrki osoittamaan syyttäjien koko näytön Aarnion syyllisyydestä vääräksi.

Syyttäjien mukaan Helsingin huumepoliisin päällikkönä toiminut Aarnio johti rikollisorganisaatiota, joka toi Suomeen yli tuhat kiloa hasista. Lisäksi häntä syytetään useista rikoksista, jotka liittyvät syyttäjien mukaan huumekauppojen peittelyyn.

Puolustuksen mukaan huumerikoksia ei ole tapahtunut, eikä Aarniolla siten ollut mitään motiivia peitellä niitä.

Sen sijaan syyttäjät ovat kehittäneet televalvontatietojen perusteella tarinan, joka on muuttunut vikkelämmin kuin kenenkään syytetyn kertomus.

”Totuus on toisenlainen kuin tarina”, Aarnio sanoi oikeustalossa viestimille.

HS esittelee puolustuksen oleellisimmat väitteet.

Puolustus: Nämä teemat osoittavat syyttömyyden

1 Juttu liittyy tietolähdetoimintaan. Puolustuksen mukaan Aarnio on huumejutun ensimmäisestä pakkokeinoistunnosta lähtien kertonut, että kyse oli huumerikosten tekemisen sijaan poliisin tietolähdetoiminnasta.

”Asian kertominen oli vaikeaa Aarniolle, koska hän tiesi toimivansa lainvastaisesti. Tietolähdetoimintaa ei koskaan paljasteta ja hän on tähän tilanteeseen joutunut”, Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi totesi oikeussalissa.

”Syyttäjien väite, että selitystä ei olisi annettu tai se olisi vaihdellut, on ehdottoman väärä.”

2 Puhelimet ovat poliisin operaatiopuhelimia. Puolustuksen mukaan syyttäjillä ei ole näyttöä väitteelleen, että Aarnio olisi käyttänyt yksin niin kutsuttuja Pasilan miehen puhelimia. Syyttäjien mukaan niitä käytettiin huumerikoksiin.

Kyse on Aarnion mukaan ollut huumepoliisin operaatiopuhelimista.

Aarnio on myöntänyt pitäneensä puhelimia mukanaan muun muassa loma-aikoina, mutta ne ovat olleet pää­osin muiden poliisien käytössä.

Puolustuksen mukaan syyttäjät eivät ole saaneet osoitettua paikannustietojen avulla, että puhelimet olisivat olleet Aarnion kotona. Puhelimet ovat olleet asunnon sijasta tarkkailuryhmän piilokonttorissa sekä autoissa parkkipaikalla. Ne ovat sijainneet saman tukiaseman alueella kuin Aarnion asunto.

Syyttäjien mukaan puhelimien paikannustiedot noudattelevat Aarnion liikkeitä.

Puolustuksen mukaan paikannukset selittyvät usein sillä, että Aarnio on ollut tutkijoiden kanssa samassa paikassa ja puhelimet ovat olleet tutkijoilla.

Puolustus kiistää, että huumepoliisi olisi pimittänyt tietoja puhelimista keskusrikospoliisilta. Niistä kerrottiin heti, kun se oli mahdollista.

3 Muut syytetyt ovat muuttaneet kertomuksiaan. Leppiniemi huomautti, että kukaan ei ole kertonut oikeudessa Aarnion toimineen syytteessä kuvatulla tavalla.

United Brotherhood -jengin entinen johtohahmo Keijo Vilhunen sekä niin kutsuttu Malmin nainen kertoivat tutkinnan aikana Aarnion kannalta kiusallisia seikkoja, mutta he peruivat puheensa oikeudessa.

”Kanssavastaajien kertomusten muutos tulee olemaan kes­kiössä. Esitutkintakertomus ei voi olla keskeinen näyttö”, Leppiniemi sanoi.

Vilhusen aiemmat puheet eivät saa puolustuksen mukaan mitään tukea muusta näytöstä.

Erityisesti Malmin naisen kuulustelut ovat myös olleet vähintäänkin erikoisia.

Kuulustelijan ja Malmin naisen väliltä on tiedossa satoja tekstiviestejä sekä soittoja, sähköposteja ja tapaamisia.

Kuulustelija oli myös antanut Malmin naiselle rahaa ja skootterin, ja asiasta on alkanut virkarikostutkinta.

4 Aarnion rahoille on selitys. Puolustuksen mukaan Aarnio on saanut yli 400 000 euroa liikemieheltä vuonna 2002, eivätkä rahat liity huumerikoksiin.

”Totta kai voidaan keskustella siitä, miten eettistä Aarnion toiminta oli, mutta siitä ei nyt ole kyse, vaan siitä onko Aarnio syyllistynyt niihin rikoksiin, joista häntä syytetään”, Leppiniemi totesi.

Kolme todistajaa on kertonut Aarnion ja liikemiehen yhteydestä. Miehen tililtä oli nostettu yli miljoona euroa ennen tämän kuolemaa. Lesken mukaan rahat menivät muun muassa miehen liikekumppaneille.

5 Rahakätkö ei kuulunut Aarniolle. Aarnion pihalta löytynyt rahakätkö oli puolustuksen mukaan lavastus.

Rahakoirat eivät havainneet kätköä ensimmäisellä kotietsinnällä. Kun Aarnion alaiset kävivät levittämässä paikalle kuorikatetta loppuvuodesta 2013, he olisivat huomanneet kätkön, jos se olisi ollut jo silloin olemassa.

6 Tutkinta oli puutteellista ja puolueellista. Leppiniemen mukaan tutkintaryhmä ei ole antanut puolustukselle läheskään kaikkia tarpeellisia tietoja. ”Aarniolla ei ole minkäänlaista luottoa, että tutkinta toisi oma-aloitteisesti esille hänen kannaltaan myönteisiä seikkoja.”

Puolustus ei ole saanut pyynnöistään huolimatta esimerkiksi selvitystä Aarnion työtehtävistä, tietoja poliisin epäiltyjen rekisteriin tehdyistä merkinnöistä eikä riittävästi televalvontatietoja.

”Materiaali, jota saatiin, oli todella vaillinaista.”

Puolustuksen mielestä tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto on jäävi, koska hän oli syyttäjänä huumepoliisin aiemmassa virkarikosjutussa.

Leppiniemi muistutti myös, että huumepoliisi ja krp olivat riitautuneet tynnyrijutun tutkinnassa.

Aarnion alaisen puolustus: Teki vain virkatehtäviä

Torstaina oikeudessa kuultiin myös Aarnion alaisuudessa työskennelleen rikosylikonstaapelin loppulausunto. Mies on syytteessä muun muassa useista törkeistä virkarikoksista.

Hänen epäillään tehneen erilaisia toimia, jotka auttoivat Aarniota jälkien peittelyssä.

Mies on kiistänyt syytteet. Asianajaja Jouko Pelkosen mukaan hänen päämiehensä tavoitteena ja pyrkimyksenä on ollut kaiken aikaa tehdä hyvää poliisityötä.

Puolustuksen mukaan syyttäjät eivät ole näyttäneet, että miehellä olisi ollut motiivi sotkea krp:n tynnyritutkintaa tai että hän olisi tiennyt, että jollain muulla olisi tällainen motiivi.

Mies kiistää myös syyttäjän väitteen, jonka mukaan jengiläistä olisi yritetty lavastaa Pasilan mieheksi. Jengiläiseen oli kohdistettu perusteltuja tutkintatoimia ja ne eivät liittyneet tynnyrijuttuun.

Loppulausunnot jatkuvat perjantaina

 Jari Aarnion huumeoikeudenkäynti alkoi viime kesäkuussa. Hän kiistää kaikki syytteet.

 Aarniota syytetään muun muassa kahdeksasta törkeästä huumausainerikoksesta, törkeistä virkarikoksista, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta ja törkeästä todistusaineiston vääristelemisestä.

 Oikeudenkäynti jatkuu perjantaina ja ensi tiistaina muiden syytettyjen loppulausunnoilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  2. 2

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  6. 6

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  7. 7

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  8. 8

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  9. 9

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku
  3. Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä
  4. Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta
  5. Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan
  6. Manchesterin uusi pommiuhka osoittautui vääräksi hälytykseksi – armeijan pomminpurkuryhmä meni oppilaitokseen
  7. Palloliiton puheenjohtajan Pertti Alajan syöpää ei voitu leikata suunnitellusti
  8. Tunti sitten
  9. Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”
  10. Linnanmäen Salama-vuoristorata jumittui – neljä ihmistä kävelytettiin alas
  11. Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan
  12. Trump tapaa hämmentävän EU-himmelin pomot Brysselissä – huoneeseen marssii kolme ”presidenttiä” ja ”yksi varapresidentti”
  13. Näytä lisää