Valikko
Kotimaa

Ministeri tuli viljelijöitä vastaan tukien maksussa – Maaseutu­virasto tiukkaan ohjaukseen

Ministeri Kimmo Tiilikainen kertoi myös, että tukiasioita hoitamaan palkataan uusi hankejohtaja ja ylijohtaja siirtyy muihin tehtäviin.

Ministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) ilmoitus ottaa viljelijöiden tukimaksujen kanssa viivytellyt Maaseutuvirasto (Mavi) vahvemmin ministeriön ohjaukseen sai tuoreeltaan kiitosta. Myös ylijohtaja Leena Tenholan siirtämistä tukiasioista muihin tehtäviin pidettiin oikeaan osuvana.

Esimerkiksi kansanedustaja ja maatalousyrittäjä Hannakaisa Heikkinen (kesk) kertoi iloitsevansa Tiilikaisen ratkaisuista.

”Mavin johto on mitä suurimmassa määrin vastuussa tapahtuneista. Useat tukihaut ja tukimaksatukset viivästyivät, esimerkiksi viime kevään tukihaku ja syksyn investointituen haku sekä molempien maksatukset. Tämän ovat tavalliset maatalousyrittäjät tunteneet pankkitilillään ja jokapäiväisessä elämässään”, Heikkinen sanoo tiedotteessa.

Heikkisen mielestä maksatuksista vastaavan Mavin johtamisjärjestelmän puutteisiin piti nyt viimein puuttua.

Kansanedustaja Heikkisen mukaan tarvitaan silti myös toimia byrokratian purkuun ja helpottamaan ahdinkoa. Keskusta vastusti nykyisen monimutkaisen järjestelmän käyttöönottoa silloin, kun edellinen hallitus toi sen eduskuntaan. Nyt on aika päivittää järjestelmä, Heikkinen arvioi.

”Oli helppo yhtyä MTK:n valtuuskunnan puheenjohtajan ja muiden vaatimukseen siitä, että Maaseutuviraston johdossa on aika tehdä johtopäätökset”, viestitti kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk).

”Tilanne, jossa maanviljelijöiden tukien maksaminen toistuvasti myöhästyy, ei voi jatkua. Ei ihmisten palkkoja tai Kelan etuuksiakaan makseta milloin sattuu. Maaseutuviraston johdon vetoaminen tietojärjestelmien ongelmiin on selittelyä”, Paloniemi sanoo tiedotteessaan.

Myös kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski muistutti perjantaina kyseenalaistaneensa jo viime syksystä asti ylijohtaja Tenholan aseman Mavin johdossa.

”Tänään on merkittävä päivä suomalaisen maatalouden kannalta. Satapäinen joukko maanviljelijöitä traktoreineen on täyttänyt Senaatintorin, vaatinut Tenholan eroa ja oman elinkeinonsa arvostusta”, Koski listaa tiedotteessaan.

”Tenhola kyseenalaisti ammattitaitoni, kun kritisoin jo syksyllä Mavin ja Tenholan toimintaa. Nyt kuitenkin on todistettu, että työni viljelijöiden puolesta ei ole ollut turhaa”, Koski toteaa.

Maatalous- ja ympäristöministeri Tiilikainen tähdensi tiedotteessaan, että kotimaisen ruoantuotannon turvaaminen on maa- ja metsätalousministeriön ja sen hallinnonalan tärkeimpiä tehtäviä. Myös viljelijätukien maksaminen ajallaan ja oikein on Maaseutuviraston tehtävä.

”Tukien haku, valvonta ja tietojärjestelmät on saatava toimimaan. Siksi maa- ja metsätalousministeriö ottaa Maaseutuviraston vahvemmin ohjaukseensa”, Tiilikainen lupasi tiedotteessa. ”Ei etsitä syyllisiä eikä syntipukkeja, mutta ministeriön ote vahvistuu”, Tiilikainen sanoo ja lupaa myös viestinnän tehostuvan.

Jotta viljelijätukien maksatukset saadaan hoidettua ilmoitetussa aikataulussa, otetaan Maaseutuvirastoon uusi hankejohtaja vastaamaan niihin liittyvistä tukijärjestelmistä ja -prosesseista. Hankejohtaja raportoi suoraan ministeriölle.

Tenhola jatkaa ylijohtajana Maaseutuvirastossa muissa kuin tukitehtävissä tämän vuoden loppuun saakka. Tenhola on myös tulossa eläkeikään. Hän on toiminut viraston ylijohtajana sen perustamisesta eli vuodesta 2007 lähtien. Hänen määräaikainen virkansa olisi päättynyt 30. huhtikuuta 2017.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikön Jaana Husu-Kallion mukaan ministeriö teettää selvityksen viraston tukiprosesseista. ”Ei yksi ihminen tietenkään voi hallita esimerkiksi kaikkia tietojärjestelmiä, mutta johtajalla on tavallaan vastuu kaikesta”, Husu-Kallion selvittää viraston johdon muutoksia.

Ministeriö aikoo teettää selvityksen myös Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) ja Maaseutuviraston yhdistämisestä. Sen on määrä valmistua elokuun loppuun mennessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maatalous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  4. 4

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  5. 5

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  8. 8

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  9. 9

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  10. 10

   Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää