Valikko
Kotimaa

Ministeri tuli viljelijöitä vastaan tukien maksussa – Maaseutu­virasto tiukkaan ohjaukseen

Ministeri Kimmo Tiilikainen kertoi myös, että tukiasioita hoitamaan palkataan uusi hankejohtaja ja ylijohtaja siirtyy muihin tehtäviin.

Ministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) ilmoitus ottaa viljelijöiden tukimaksujen kanssa viivytellyt Maaseutuvirasto (Mavi) vahvemmin ministeriön ohjaukseen sai tuoreeltaan kiitosta. Myös ylijohtaja Leena Tenholan siirtämistä tukiasioista muihin tehtäviin pidettiin oikeaan osuvana.

Esimerkiksi kansanedustaja ja maatalousyrittäjä Hannakaisa Heikkinen (kesk) kertoi iloitsevansa Tiilikaisen ratkaisuista.

”Mavin johto on mitä suurimmassa määrin vastuussa tapahtuneista. Useat tukihaut ja tukimaksatukset viivästyivät, esimerkiksi viime kevään tukihaku ja syksyn investointituen haku sekä molempien maksatukset. Tämän ovat tavalliset maatalousyrittäjät tunteneet pankkitilillään ja jokapäiväisessä elämässään”, Heikkinen sanoo tiedotteessa.

Heikkisen mielestä maksatuksista vastaavan Mavin johtamisjärjestelmän puutteisiin piti nyt viimein puuttua.

Kansanedustaja Heikkisen mukaan tarvitaan silti myös toimia byrokratian purkuun ja helpottamaan ahdinkoa. Keskusta vastusti nykyisen monimutkaisen järjestelmän käyttöönottoa silloin, kun edellinen hallitus toi sen eduskuntaan. Nyt on aika päivittää järjestelmä, Heikkinen arvioi.

”Oli helppo yhtyä MTK:n valtuuskunnan puheenjohtajan ja muiden vaatimukseen siitä, että Maaseutuviraston johdossa on aika tehdä johtopäätökset”, viestitti kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk).

”Tilanne, jossa maanviljelijöiden tukien maksaminen toistuvasti myöhästyy, ei voi jatkua. Ei ihmisten palkkoja tai Kelan etuuksiakaan makseta milloin sattuu. Maaseutuviraston johdon vetoaminen tietojärjestelmien ongelmiin on selittelyä”, Paloniemi sanoo tiedotteessaan.

Myös kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski muistutti perjantaina kyseenalaistaneensa jo viime syksystä asti ylijohtaja Tenholan aseman Mavin johdossa.

”Tänään on merkittävä päivä suomalaisen maatalouden kannalta. Satapäinen joukko maanviljelijöitä traktoreineen on täyttänyt Senaatintorin, vaatinut Tenholan eroa ja oman elinkeinonsa arvostusta”, Koski listaa tiedotteessaan.

”Tenhola kyseenalaisti ammattitaitoni, kun kritisoin jo syksyllä Mavin ja Tenholan toimintaa. Nyt kuitenkin on todistettu, että työni viljelijöiden puolesta ei ole ollut turhaa”, Koski toteaa.

Maatalous- ja ympäristöministeri Tiilikainen tähdensi tiedotteessaan, että kotimaisen ruoantuotannon turvaaminen on maa- ja metsätalousministeriön ja sen hallinnonalan tärkeimpiä tehtäviä. Myös viljelijätukien maksaminen ajallaan ja oikein on Maaseutuviraston tehtävä.

”Tukien haku, valvonta ja tietojärjestelmät on saatava toimimaan. Siksi maa- ja metsätalousministeriö ottaa Maaseutuviraston vahvemmin ohjaukseensa”, Tiilikainen lupasi tiedotteessa. ”Ei etsitä syyllisiä eikä syntipukkeja, mutta ministeriön ote vahvistuu”, Tiilikainen sanoo ja lupaa myös viestinnän tehostuvan.

Jotta viljelijätukien maksatukset saadaan hoidettua ilmoitetussa aikataulussa, otetaan Maaseutuvirastoon uusi hankejohtaja vastaamaan niihin liittyvistä tukijärjestelmistä ja -prosesseista. Hankejohtaja raportoi suoraan ministeriölle.

Tenhola jatkaa ylijohtajana Maaseutuvirastossa muissa kuin tukitehtävissä tämän vuoden loppuun saakka. Tenhola on myös tulossa eläkeikään. Hän on toiminut viraston ylijohtajana sen perustamisesta eli vuodesta 2007 lähtien. Hänen määräaikainen virkansa olisi päättynyt 30. huhtikuuta 2017.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikön Jaana Husu-Kallion mukaan ministeriö teettää selvityksen viraston tukiprosesseista. ”Ei yksi ihminen tietenkään voi hallita esimerkiksi kaikkia tietojärjestelmiä, mutta johtajalla on tavallaan vastuu kaikesta”, Husu-Kallion selvittää viraston johdon muutoksia.

Ministeriö aikoo teettää selvityksen myös Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) ja Maaseutuviraston yhdistämisestä. Sen on määrä valmistua elokuun loppuun mennessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maatalous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  2. 2

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Opas miehen hankintaan

  5. 5

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  6. 6

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  7. 7

   Trump aloitti heti Obaman saavutusten nitistämisen – käski virastoja aloittamaan kiistellyn terveyslain karsimisen

  8. 8

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  9. 9

   Gladiaattorit oli lama-Suomen traagisin televisiosarja

  10. 10

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  4. 4

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  5. 5

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  6. 6

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  7. 7

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  8. 8

   Opas miehen hankintaan

  9. 9

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  10. 10

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää